AUTOR: Mgr. Josef Zhorný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Advertisements

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Mexiko. Studenti se rozdělí na.
Identifikátor materiálu: EU
Jižní Amerika – Laplatské státy
Jižní Evropa – Itálie a Řecko
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Turecko a Zakavkazská oblast. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku „Česká republika“. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Čína. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny,
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně SG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Obecně SG. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně FG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Nově industrializované státy. Studenti se rozdělí.
Hl. město: Wellington Rozloha: km 2 Nejvyšší bod: Mount Cook (3754m n. m.) Počet obyvatel: Nový Zéland je stát v jihozápadní části Tichého.
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Západní Evropa – Obecně a Francie. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Světové organizace. Studenti se rozdělí na stejně početné.
Nový Zéland Ondřej Gróf.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Eliška Nováková, Petra Fofonková, František Kutzler
Nový Zéland Tichý oceán Austrálie Nový Zéland
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Island (Islandská republika)
FINSKO ISLAND.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jihovýchodní Evropa. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Brazílie a Argentina. Studenti.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Státy Oceánie.
Identifikátor materiálu: EU
Anotace Státy Severní Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží říci, která státy patří Severní Americe a rozdělit.
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Západní Evropa - Benelux. Studenti se rozdělí na stejně.
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUSTRÁLIE.
Island.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Světový oceán. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny,
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Andské země. Studenti se rozdělí.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Státy Perského zálivu. Studenti se rozdělí na stejně.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Střední Evropa – obecně a Německo. Studenti se rozdělí.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Východní Evropa. Studenti se rozdělí na stejně početné.
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Oceánie.
Černá Hora Téma hodiny: Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Severní Amerika - Kanada
Téma hodiny: Oceánie + Nový Zéland – opakování formou kvízu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Nový Zéland
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný NOVÝ ZÉLAND VY-32-INOVACE-ZEM-224 AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace s výkladem, která je doprovodným materiálem při výuce tématu Nový Zéland. K závěrečnému opakování slouží tajenka s řešením pro zpětnou kontrolu správných odpovědí. KLÍČOVÁ SLOVA: Nový Zéland, přírodní podmínky, hospodářství, geografická charakteristika

Austrálie Oceánie http://www.redbubble.com/people/ozczecho/works/84129-uluru-and-a-kangaroo

4. Nový Zéland

Základní FG charakteristiky ostrovní stát v JZ části Oceánie, asi 1600 km JV od Austrálie součástí jsou zámořská území: Tokelau, Niue, Cookovy ostrovy a další Povrch Severní ostrov - nazýván „ostrov ohně“ převážně vulkanického původu, častá zemětřesení Jižní ostrov - nazýván „ostrov ledu“ páteř tvoří pohoří Jižní Alpy (Mt. Cook 3 764 m) časté glaciální tvary (kary, fjordy) Podnebí mírné oceánské s pravidelnými srážkami po celý rok Severní ostrov více subtropický Jižní ostrov drsnější (obdoba Skotska) Vodstvo řeky krátké, na J prudké a vodnaté velké množství jezer geotermální zdroje na S: prameny, gejzíry ledovce na J (celkem asi 360 ledovců): např. Tasmanův

Obr. 4 Vlajka

Základní FG charakteristiky Rostlinstvo a živočišstvo typický endemismus - starobylejší druhy než v Austrálii - chybí např. blahovičníky a klokani 90% zástupců rostlinstva je endemických zástupci flóry: smrk kauri, stromové kapradiny, buk symbolem zvířeny: vyhynulý pták moa a dnešní kivi nedostatek savců, obojživelníků a dravých šelem Národní parky ochrana přírody má dlouholetou tradici NP Tongariro - sopečná činnost Fiordland NP - největší NP, ochrana glaciálního reliéfu Mt. Cook NP - velehorský reliéf, ledovce Egmont NP - vyhaslý sopečný kužel Obr. 6 Fiordland NP Obr. 8 Egmont NP Obr. 5 NP Tongariro Obr. 7 Mt. Cook NP

Základní SG charakteristiky Obyvatelstvo na Novém Zélandě žije 4,3 milionů lidí převažují Novozélanďané evropského původu polynéských Maorů 10% vysoká střední délka života životní úroveň jedna z nejvyšších na světě nerovnoměrné rozmístění na J ostrově žije pouze 1 mil. obyvatel vysoká urbanizace (85%) i gramotnost (téměř 100%) 40% protestanti, 10% katolíci největší města: Auckland 1,4 mil. obyvatel Wellington 400 tis. obyvatel Christchurch 300 tis. obyvatel Obr. 12 Maorové Obr. 14 Wellington Obr. 13 Auckland

Hospodářství Zemědělství zaměstnává pouze 10 % obyvatel, přesto je vysoce produktivní a přebytkové - export dominuje živočišná výroba chov ovcí (4. místo na světě) - okolí Wellingtonu a Aucklandu chov skotu (8. místo na světě) na maso a mléko (export) chov jelenů významný rybolov a těžba dřeva rostlinná výroba zaměřena na pěstování ovoce Průmysl chudé zásoby surovin - význam má pouze černé uhlí orientace na potravinářský průmysl (maso, mléko, sýry) v produkci másla a mléka na obyvatele 1. místo na světě v produkci masa na obyvatele 2. místo na světě elektrická energie: 80% hydroelektrárny, 5% geotermální elektrárny strojírenství: zemědělské a potravinářské stroje tradiční textilní průmysl: vlnařství a konfekce Doprava rozvinuta velmi dobře - pro vnitrostátní přepravu je rozhodující silniční doprava z mezinárodního pohledu nejdůležitější námořní a letecká doprava

Tajenka - Nový Zéland Obr. 15 Nový Zéland 1.   1. státní zřízení Nového Zélandu 2. největší novozélandské město 3. hlavní město 4. měna 5. průliv oddělující Severní a Jižní ostrov 6. geologický původ Severního ostrova 7. tekutý produkt zemědělské živočišné výroby (Nový Zéland 1. na světě v přepočtu na 1 obyvatele) Obr. 15 Nový Zéland

Tajenka - Nový Zéland Obr. 15 Nový Zéland 1. M O N A R CH I E 2. U C K   1. M O N A R CH I E 2. U C K L D 3. W G T 4. 5. Ů V 6. Ý 7. É 1. státní zřízení Nového Zélandu 2. největší novozélandské město 3. hlavní město 4. měna 5. průliv oddělující Severní a Jižní ostrov 6. geologický původ Severního ostrova 7. tekutý produkt zemědělské živočišné výroby (Nový Zéland 1. na světě v přepočtu na 1 obyvatele) Obr. 15 Nový Zéland

POUŽITÉ ZDROJE: ANDĚL, J. - MAREŠ, R. "Nový svět" - Amerika, Austrálie a Oceánie : encyklopedický přehled zemí.   1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2000. 283 s. ISBN 80-7182-113-6. BIČÍK, I. a kol. Regionální zeměpis světadílů: učebnice zeměpisu pro střední školy. 1. vyd. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 2000. 135 s. ISBN 80-86034-43-7. VOŽENÍLEK, V. - DEMEK, J. Zeměpis. 2, Zeměpis oceánů a světadílů. 1, Atlantský oceán, Afrika, Indický oceán, Tichý oceán, Austrálie a Oceánie, Severní ledový oceán, Arktida a Antarktida.  Olomouc: Prodos, 2001. 58 s. ISBN 80-7230-099-7. www.glassschool.cz

POUŽITÉ ZDROJE: www.glassschool.cz Titulní strana URL< http://www.redbubble.com/people/ozczecho/works/84129-uluru-and-a-kangaroo>[cit.7.10.2012] Slide č. 3 URL< http://www.afs.cz/studium-v-zahranici/nase-nabidka-studium-v-zahranici/display-program/?destination=56&category=1>[cit.8.10.2012] Obr. 1 URL< http://www.geographicguide.net/oceania/new-zealand.htm >[cit.8.10.2012] Obr. 2 URL< http://www.teara.govt.nz/en/national-parks/7/5/1>[cit.8.10.2012] Obr. 3 URL< http://newzealandtheworldmostbeautifulplace.blogspot.cz/2012/04/tourism-new-zealand.html>[cit.8.10.2012] Obr. 4 URL< http://www.kiwiwise.co.nz/info/new-zealand-flag>[cit.8.10.2012] Obr. 5 URL< http://www.webtravelnews.com/the-tongariro-national-park/>[cit.8.10.2012] Obr. 6 URL< http://www.teara.govt.nz/en/national-parks/8/3/1>[cit.8.10.2012] Obr. 7 URL< http://www.ratestogo.com/blog/explore-aoraki-mount-cook-national-park/>[cit.8.10.2012] Obr. 8 URL< http://niconewz.wordpress.com/category/newzealand/cit.8.10.2012] Obr. 9 URL< http://danny.oz.au/travel/nz2005/309-road.html>[cit.8.10.2012] Obr. 10 URL< http://www.strangehistory.net/tag/moa/>[cit.8.10.2012] Obr. 11 URL< http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/8504331/Kiwi-turns-up-in-Russia.html>[cit.8.10.2012] Obr. 12 URL< http://mvemilygrace.blogspot.cz/2010/11/maori-welcome-to-new-zealand.html>[cit.8.10.2012] Obr. 13 URL< http://www.embassyces.com/schools/auckland.aspx>[cit.8.10.2012] Obr. 14 URL< http://www.ipsproperty.co.nz/>[cit.8.10.2012] www.glassschool.cz