Návrh a tvorba WWW Přednáška 9

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Technologie pro publikování na webu 1
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Využití cloudových služeb ve školství
Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Základy HTML.
HyperText Markup Language
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Microsoft Silverlight
Softwarový systém DYNAST
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
Jazyk HTML.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Přehled dalších vlastností
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Textový procesor (MS Word)
Kaskádové styly - CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Macromedia Dreamweaver Software pro editaci kódu Bohuslav Čech3MA381.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 13 Vývoj webových aplikací.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Databáze MS ACCESS 2010.
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Ukázky použití šablony a problémy s jednotným vzhledem.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Textový editor Lada Juráňová.
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Přednáška 9 Web design

Základy webové typografie Ascender (horní dotah): Je to výška nejvyššího znaku v písmu. Obvykle je to písmeno f, h nebo ozdobný prvek, pokud ho dané písmo obsahuje. Baseline (účaří): Pomyslná čára, na které by měly ležet všechny znaky. Cap Height (výška velkého písmene): Jedná se o výšku velkého písmene v písmu. Není stejná jako výška znaku. A ani to nemusí být nutně výška všech znaků. Descender (spodní dotah): Jedná se o nejnižší část znaku. Obvykle g nebo y, s výjimkou toho, když má písmo ozdobné prvky. Kerning (kerningové páry): Definování minimální mezery mezi znaky. Leading (řádkový proklad): Velikost mezery mezi dvěma řádky v sekci. Optimálně se volí velikost polovina velikosti fontu. Letter Spacing (prostrkání písmen ): Zvětšování mezery mezi písmeny (ve zlomcích em nebo v procentech). X-Height (střední výška písma): Výška malého písmene obvykle měřená podle písmene x v příslušném písmu.

Velikost fontu Velikost fontu je nezbytně nutná k vytvoření správné hierarchie textu. Je vhodné volit relativní velikosti fontu ve vztahu k základní velikosti fontu stránky. Níže je uveden příklad, kdy základní velikost fontu stránky je 12px, velikost fontu paragrafu bude ve výsledku 15px. body {font-size: 12px;} p {font-size: 1.25em;}

Vertikální rytmus Vertikální rytmus zlepšuje čitelnost obsahu a pozitivně působí na estetiku stránky. K dosažení vertikálního rytmu postačuje každému paragrafu definovat margin nebo padding rovnu základní velikosti řádku. body {font-size: 12px; line-height: 15px;} p {margin-bottom: 15px;}

Délka řádky Dlouhé řádky se stávají pro čtenáře špatně nečitelné, protože čtenář stráví dlouhou dobu při navazování textu (delší doba při lokaci začátku toho správného řádku).Optimální délka řádku je mezi 40 až 80 znaky včetně mezer. Vhodnou délku řádku lze jednoduše dopočítat prostřednictvím pravidla x30. Když máme velikost písma 10px a vynásobením 30ti, dostaneme velikost řádku obsahující přibližně 65 znaků. p { font-size: 10px; max-width: 300px;}

Typografická mřížka Typografická mřížka pomocný rastr skládající se z řady stejných obdélníků nebo čtverců, vzniklých rozdělením stránky na několik stejných vodorovných pruhů. Do této mřížky umisťujeme veškeré texty i obrázky. Typografická mřížka podporují konzistenci všech stránek webu.

Font Font je definován jako kompletní sada znaků abecedy jedné velikosti a jednotného stylu. Font Definice Arial font-family: sans-serif; Courier font-family: monospace; Georgia font-family: Georgia, "New York CE", utopia, sans-serif; Lucida Console font-family: "Lucida Console", "Monaco CE", fixed, monospace; Palatino Linotype font-family: "Palatino Linotype", "New York CE", utopia, serif; Tahoma font-family: Tahoma, "Lucida Grande CE", lucida, sans-serif; Times font-family: serif; Trebuchet MS font-family: "Trebuchet MS", "Geneva CE", lucida, sans-serif; Verdana font-family: Verdana, "Geneva CE", lucida, sans-serif; p { font-family: "Trebuchet MS", Tahoma, "Geneva CE", lucida, sans-serif; } Používání různých fontů v jednom dokumentu unavuje oči, kazí estetický dojem, narušuje orientační soustavu na stránce. Optimálně je možné použít max. 2 až 3 fonty.

Repozitáře fontů a font API http://www.fontcomparer.com/ http://www.fontpark.net/ http://code.google.com/webfonts http://openfontlibrary.org/ http://fonts500.com/ http://www.urbanfonts.com/ …

Google font API <html> <head> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Tangerine"> <style> body { font-family: 'Tangerine', serif; font-size: 48px; } </style> </head> <body> <h1>Making the Web Beautiful!</h1> </body> </html> Více viz http://code.google.com/intl/cs/apis/webfonts/docs/getting_started.html

Odpovědný design Odpovědný design je termín, kterým je nazýván postup tvorby webových stránek, které respektují specifika různých výstupních zařízení. Při tvorbě se nejčastěji aplikují následující návrhové vzory: Mostly Column Drop Layout Shifter Tiny Tweaks Off CanvasSketchFlow

Mostly Fluid Nejpoužívanější vzor, který je založen na vícesloupcovém rozložení stránky. Sloupce jsou vytvořeny už s ohledem na různá výstupní zařízení a při zobrazovaní na menších displejích se řadí pod sebe.

Column Drop Vzor vychází taktéž s vícesloupcového rozložení stránky. Sloupečky se řadí na menších displejích také pod sebe, ale na rozdíl od předchozího příkladu se šířka sloupce přizpůsobuje velikosti okna.

Layout Shifter Layout Shifter – Vzor, ve kterém vytváříme pro každou velikost výstupního zařízení různé rozložení stránky. Tento vzor je z pohledu času nejnáročnější, a proto je také nejméně populární.

Tiny Tweaks Vzor používaný u velice jednoduchých stránek, kde je možné zachovat stejné rozložení stránky na všech zařízení výstupních zařízení. Úprava se většinou týká pouze velikosti písma, velikosti obrázku a jejich umístění.

Off CanvasSketchFlow Poslední vzor na rozdíl od předchozích vychází z předpokladu, že vše co se nevejde na obrazovku, bude zachována ve výchozím rozložení a bude dostupné pomocí vertikálního posunu.

Příklad

Prototypování Prototypování je proces, při kterém se konstruuje model webové stránky či webové aplikace, z důvodu simulace výsledku. Umožňuje nám to v počáteční fázi experimentovat s rozložením prvků a simulovat chování výsledného systému. Prototypování typicky simuluje pouze některé aspekty budoucího systému a ve výsledku může být zcela odlišný od budoucí implementace. Přínosy Zpětná vazba od uživatelů na začátku projektu (usability test) Porovnání, zda web splňuje předem definované specifikace. Včasné zachycení špatného chování systému. Příklady softwaru Pencil project, Axure, SketchFlow, Mockupbuilder, …

Nástroje pro prototypování Pencil project Plugin do Firefoxu. Nelze generovat specifikace a navrhovat interaktivní plány. Cena: zdarma http://pencil.evolus.vn/en-US/Home.aspx Balsamiq Široká nabídka widgetů, možnost propojení stránek odkazy, export do PNG. Cena: cca $80 http://balsamiq.com/ Axure Vysoká interaktivita, generování specifikací, export do HTML i PNG Cena: cca $600 http://www.axure.com/

Příklad drátěného modelu

Prototypování

Prototypování

CSS frameworks CSS frameworky si lze představit jako předpřipravené knihovny, které obsahují kolekce definic CSS stylů, které výrazným způsobem urychlují práci při tvorbě layoutu stránky. Hojně jsou například využívány styly pro reset předdefinovaných stylů ve webových prohlížečích, případně styly definující grid systém, nastavující typografii stránky, či upravující vzhled některých prvků. Mezi nejvýznamnější CSS frameworky se řadí: 960 CSS Framework, Blueprint CSS Framework, The jQuery UI CSS Framework, Twitter Bootstrap, Wirety, Elasticss ...

CSS frameworks A další a daší a další a … Elements CSS Framework (http://elements.projectdesigns.org/) YAML: Yet Another Multicolumn Layout (http://www.yaml.de/en/) YUI Grids CSS (http://developer.yahoo.com/yui/grids/) Blueprint (http://www.blueprintcss.org/) Boilerplate (http://code.google.com/p/css-boilerplate/) Tripoli (http://devkick.com/lab/tripoli/) Content with Style (http://www.contentwithstyle.co.uk/content/a-css-framework) BlueTrip CSS Framework (http://bluetrip.org/) Elastic CSS (http://elasticss.com/) Typogridphy (http://csswizardry.com/typogridphy/) The Golden Grid (http://code.google.com/p/the-golden-grid/) Fluid 960 Grid System (http://www.designinfluences.com/fluid960gs/) …

960 Grid system 960 Grid system je css framework, který pracuje s oblastí 960pixelu, kterou dělí na 12, 16 nebo 24 sloupců. Je používán jak při návrh jak návrhu layoutu webu, tak pro následné rozřezání a kódování grafiky webu. Výhodou je existence mřížky, kterou si lze naimportovat do Photoshopu jako podporu při tvorbě designu stránek.

12ti sloupcový layout

16ti sloupcový layout

Příklad: 960 Grid system Příklad použití 960 grid system: <div class="container_12"> <div class="grid_7 prefix_1"> <div class="grid_2 alpha"> ... </div> <div class="grid_3"> <div class="grid_2 omega"> <div class="grid_3 suffix_1">

Twitter Bootstrap Twitter Bootstrap je framework, který ve svém základu disponuj pokročilým grid systémem a dále styly pro typografii, tabulky, formuláře, tlačítka a obrázky. Rozšíření obsahuje rozbalovací menu, skupiny tlačítek, navigační prvky, stránkování, titulky, náhledy, upozornění, indikátor průběhu. Twitter Bootstrap se neomezuje pouze na ccs, ale s přidání JavaScriptové knihovny lze pohodlně doplnit naformátované prvky o přechody, vytvářet modální okna, záložky, nápovědy či obsluhovat tlačítka. Příklad použití tlačítka: <div class="btn-group"> <a class="btn btn-primary" href="#"><i class="icon-user icon-white"></i> User</a> <a class="btn btn-primary dropdown-toggle" data-toggle="dropdown" href="#"> <span class="caret"></span> </a> <ul class="dropdown-menu"> <li><a href="#"><i class="icon-pencil"></i> Edit</a></li> <li><a href="#"><i class="icon-trash"></i> Delete</a></li> <li><a href="#"><i class="icon-ban-circle"></i> Ban</a></li> <li class="divider"></li> <li><a href="#"><i class="i"></i> Make admin</a></li> </ul> </div>

Twitter Bootstrap