RYBY Přírodopis 7. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování ryby.
Advertisements

RYBY.
RYBY.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika Stavba těla
Elektronická učebnice - II
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
RYBY Osteichthyes, Pisces. RYBY Osteichthyes, Pisces.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Plazi-želvy a krokodýli
Obojživelníci autor: David Hainall.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Třída: savci Řád: šelmy.
SAVCI.
Vnitřní ústrojí psa domácího
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Vnitřní ústrojí psa domácího
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soustavy orgánů - opakování
OBRATLOVCI RYBY.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
Ichtyologie Převzato z internetu
Plazi.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
vytvořila: Lucie Míková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Blanka Kabeláčová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_23_ Ryby I. – stavba těla Číslo projektu:
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
RYBY Přírodopis 7. třída.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Stavba těla savců.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: RYBY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_08_Charakteristika.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Strunatci Žraloci.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

RYBY Přírodopis 7. ročník

Nejpočetnější skupina obratlovců. Žijí ve vodním prostředí. Stavba těla - hlava, trup a ocas. Hlava je nepohyblivá – srostlá s trupem. Oporu těla tvoří kostra složená z páteře, žeber, lebky a ploutevními paprsky. Na kostru se upínají svaly. Pohyb umožňuje ocasní ploutev. Na trupu jsou ploutve : a) párové - prsní a břišní b) nepárové – hřbetní a řitní → udržují rovnováhu Povrch těla kryje kůže vylučující sliz, pod pokožkou jsou uloženy šupiny.

Trávící soustava -ústa → hltan → jícen → žaludek- dravé ryby (u ostatních rozšířené střevo) → střevo→ řitní otvor Při trávení pomáhají játra se žlučníkem a slinivka břišní. Dýchací soustava -dýchají pomocí žáber uložených pod kostěnými skřelemi (jejich pohyb zajišťuje proudění vody).  

Cévní (oběhová) soustava – mají dvoudílné srdce → síň a komora → proudí jim odkysličená krev. OD. K. → SRDCE → ŽÁBRY → O. K.→ TĚLO

Vylučovací soustava - tvoří ji ledviny a močový měchýř a močovody. Nervová soustava – Tvoří ji mozek (střední mozek a mozeček), mícha a nervy. oči bez víček, vnitřní ucho (nedokonalý sluch), čichové jamky (velmi citlivé), hmatové vousky, postranní čára (proudový orgán)– slouží k vnímání pohybu vody. Smyslové orgány:

Rozmnožovací soustava – Jsou odděleného pohlaví, ryby se třou → Samice ( jikrnačky) vypouští vajíčka -jikry a samci (mlíčáci) vypouští spermie – mlíčí. Oplození je vnější. Z oplozených vajíček se líhnou malé rybky → plůdek (zpočátku se živí ze žloutkového váčku). https://www.youtube.com/watch?v=qyQX1dpKd1E V těle se nachází i plynový měchýř → slouží k nadlehčování těla.