Vestavné mikropočítačové systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vestavné mikropočítačové systémy
Advertisements

CIT Paměti Díl X.
HW – Kabely a konektory Název školy
Síťové karty, parametry
Programovatelné automaty rs485 RS422
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Klopný obvod JK.
Klopné obvody RS JK D asynchronní K.O. základní klopné obvody
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
ActuatorSsensorInterface
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Student EEICT 2005 / Aleš Povalač1 Implementace Dallas 1-Wire slave protokolu v mikroprocesoru AVR Aleš POVALAČ.
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Periferní zařízení počítače
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Profibus FMS Fieldbus Message Specification. Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky,
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Linková (spojová) vrstva
Výrok "Věřím, že OS/2 je předurčen stát se navždy nejdůležitějším operačním systémem." (Bill Gates, Microsoft, 1982)
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Vestavné mikropočítačové systémy
Vestavné mikropočítačové systémy
Výrok "CP/M je vysoce důležitý a čip Z80 bude díky tomu žít navěky." (Future Computing, 1982)
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Vestavné mikropočítačové systémy
Sběrnice Obr. 1.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Vestavné mikropočítačové systémy
Infračervený přenos.
 K čemu slouží ?  Uveď příklady použití sériové linky.  Je sériová linka duplexní ? Vysvětli pojem.  Jakými registry je tvořena ?  V jakých režimech.
ADC / DAC. Analog Digital Converter (ADC) Jádra 56F802X a 56F803X obsahují 2 A/D převodníky s parametry:  12 bitové rozlišení  Max. hodinová frekvence.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Vytvořil: Petr Hruška G461
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
SCI Serial Communication Interface
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
David Rozlílek ME4B. 1) k čemu slouží ………? 2)co znamená že je sériový kanál u 8051 plně duplexní…….? 3)V jakém režimu umožňuje komunikovat a kolik rozhraní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
PB169 – Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Bluetooth Rudolf Helm.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Bezdrátová Bluetooth technologie Ivo Penn. Bluetooth specifikace Bluetooth radio – vysílač, přijímač, analogová radio-elektronika, Bluetooth link controller.
Periferní obvody a rozhraní v mikroprocesorových systémech Cílem této přednášky je seznámení s vybranými typy periferních obvodů používaných v procesorových.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Lekce 3. Linkový kód ● linkový kód je způsob vyjádření digitálních dat (jedniček a nul) signálem vhodným pro přenos přenosovým kanálem: – optický kabel.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
MIKROPROCESOROVÁ TECHNIKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
PB169 – Operační systémy a sítě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Vestavné mikropočítačové systémy 7. Týden – Datové komunikace II (SPI, I2C, 1-Wire)

SPI – Serial Peripheral Interface Duplexní single-masterová synchronní sériová sběrnice Komunikační signály jsou sdílené MOSI – master-out, slave-in MISO – master-in, slave-out SCK – hodinový signál generovaný masterem Adresace se provádí pomocí zvláštních vodičů SS (slave-select) resp. CS (chip-select)

SPI – módy Mód komunikace je určen dvěma parametry – CPOL a CPHA V µP lze zpravidla volit dle požadavků připojeného zařízení

I2C – Inter-Integrated Circuit Poloduplexní multi-masterová synchronní sériová sběrnice (Philips) Používá se pro připojení nízkorychlostních periferií Umožňuje propojení až 128 různých zařízení pomocí dvou vodičů SCL – hodinový signál (Synchronous Clock) SDA – datový kanál (Synchronous Data) Zařízení na směrnici může vystupovat v jedné ze dvou rolí Master – zahajuje a ukončuje komunikaci, generuje hodiny Slave – zařízení adresované masterem µP (master) RTC (slave) E2PROM (slave) R-trim (slave) teploměr (slave) SDA SCL VCC

I2C – fyzická vrstva Oba signály mají charakter otevřeného kolektoru – musí být připojeny přes pull-up rezistor ke kladnému napájecímu napětí Délka vodičů je omezena jejich nejvyšší přípustnou kapacitou 400pF Maximální frekvence SCL je podle verze buď 100 kHz nebo 400 kHz Při běžném provozu platí, že stav signálu SDA se smí změnit pouze je­li SCL v úrovni L Toto pravidlo je porušeno ve dvou speciálních případech – při vysílání tzv. START resp. STOP podmínky, které se používají pro signalizaci zahájení resp. ukončení přenosu START STOP SCL SDA

I2C – linková vrstva Přenosový rámec začíná značkou START, následuje 7 bitů adresy a jeden bit, který specifikuje druh přenosu čtení/zápis Přenesení osmi bitů následuje tzv. ACK bit. Strana, která odeslal těch 8 bitů uvolní sběrnici (H) a přijímací strana potvrdí příjem tak, že sběrnici stáhne do L Po naadresovaní slave zařízení se přenáší vlastní data. Osmice datových bitů jsou rovněž prokládány ACK bitem

I2C – další vlastnosti Arbitráž Adresace Používá se metoda sdílení sběrnice s detekcí kolizí; Každá stanice může zahájit vysílání, je-li sběrnice v klidovém stavu; Během vysílání se porovnává skutečný stav SDA s vysílanými daty; Začnou-li vysílat dvě zařízení, dříve nebo později dojde ke kolizi; Vzhledem k charakteru sběrnice (otevřený kolektor) lze kolie bezpečně detekovat. Pokud jedno zařízení vysílá H a druhé L, tak sběrnice je ve stavu L. Zařízení, které vysílalo H v takovém případě detekuje kolizi a musí okamžitě ukončit své vysílání. Adresace Součástka má zpravidla z výroby přidělenu nějakou adresu – podléhá licenčním podmínkám; Některé adresy jsou rezervované pro speciální účely: 0 – broadcast; Adresa 11110aa indikuje 10-ti bitové adresování. aa jsou nejvyšší dva bity adresy. Zbývajících 8 bitů následuje.

1-Wire Poloduplexní single-masterová asynchronní sériová sběrnice (Maxim) 1 signálový vodič, může sloužit zároveň i k napájení slave Používá se pro připojení nízkorychlostních periferií Standardní rychlost: 15,4kbps Overdrive: 125kbps Každé zařízení má z výroby neměnitelnou unikátní 64 bitovou adresu

1-Wire – fyzická vrstva Komunikaci zahajuje a řídí master Sběrnice má charakter otevřeného kolektoru (povinný pull-up rezistor) Slave zařízení mají obvykle zabudovaný kapacitor, který jim umožňuje napájení přímo ze sběrnice – není třeba samostatný napájecí vodič Slave zařízení jsou synchronizována sestupnou hranou

1-Wire – princip time-slotů Data (bity) jsou přenášeny v tzv. time-slotech 1 odpovídá krátkému pulsu 0 odpovídá dlouhému pulsu Time-slot (T) Standardní rychlost: 60µs Overdrive: 8µs

1-Wire – komunikace Komunikace na sběrnici 1-Wire se skládá ze tří cyklicky se opakujících fází: Reset/Synchronizace zařízení Výběr zařízení (ROM-level Command) Funkce zařízení (Device-level Command)

1-Wire – Reset/Presence Synchronizační fáze uvádí sběrnici do výchozího stavu a master dostává informaci, že na sběrnici je připojen nějaký slave.

1-Wire – Čtení/zápis bitu

1-Wire – ROM-level Commands Skip ROM – přeskočí výběr zařízení (na sběrnici je pouze 1 slave) Read ROM – čtení identifikace zařízení (na sběrnici je pouze 1 slave) Match ROM – výběr zařízení Resume – použije předchozí vybrané zařízení Overdrive-skip ROM – přeskočí výběr a přepne sběrnici do overdrive Search ROM – prohledávání sběrnice (algoritmus viz tutoriál)