Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

Reprodukce 5(Inseminace)
Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Plodnost plodnost = užitková vlastnost
Užitkové vlastnosti skotu
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Plodnost Užitková vlastnost
Chov zvířat II. Cvičící: Katedra chovu hospodářských zvířat
Užitkové vlastnosti skotu
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Soustava trávicí - část 2.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Kontrola mléčné užitkovosti
Kondice je současný výživný stav zvířete;
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
Chov skotu.
SAVCI - charakteristika
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mléčná užitkovost Terminologie
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Sacharidy ve výživě ryb
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Zootechnická taxonomie
KONSTITUCE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Trávicí soustava obratlovců
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONSTITUCE Komplexe Temperament Habitus
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Zootechnická taxonomie
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Období lidského života
SAVCI - charakteristika
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
MORFOLOGICKÉ A FYZIOLOGICKÉ VLASTNOSTI SKOTU
Transkript prezentace:

Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu

Domestikace (zdomácnění) Chov zvířat - prvně zaznamenán v Asii 10 tis.l. př.n.l. : doba primitivního zemědělství (zdomácněn vlk, ovce, kozy) od 8 tis.př.n.l. tur a prase

Vlivy působící na zdomácnění Prostředí - odezněla doba ledová (20 tis.l.př.n.l.) - vyšší teplota = růst plodin prospěšných člověku i zvířatům, nejvýznamnější faktory = teplota, vlhkost chovaná zvířata si udržela svoji vysokou konstituční pevnost, plodnost a adaptační schopnosti = odolnost

Vlivy působící na zdomácnění 2. Geografické rozšíření zvířat - v závislosti na zdrojích potravy, nejdříve zdomácněny druhy zvířat nenáročných na prostředí i na zajištění krmiv, menšího vzrůstu a se stádovými formami chování 3. Společensko - historický vývoj člověka z lovce zemědělec, zpětnou vazbou domestikace zvířat, která ovlivnila nové výrobní vztahy ve společnosti a umožnila její rozvoj

Průběh domestikace Zajetí - člověk lovec a zemědělec přestává kočovat = možnost „chovu“ prostorové omezení, krmení zvířat člověkem, zjišťování možností využití jejich přirozených vlastností 2.   Ochočování - aktivní ovlivňování chování zvířat (výběr uvnitř druhu) - hospodářské využití jejich vlastností

Průběh domestikace 3.   Vlastní domestikace - chování druhů, které byly hospodářsky nejvýhodnější - vědomé ovlivnění reprodukce, proces domestikace nelze považovat za ukončený (u některých druhů nebyla intenzita selekce výrazná nebo započala teprve nedávno - husa berneška, bažant, antilopy)

Domestikační změny a/ změny požadované - odpovídají potřebám Změny morfologických a fyziologických vlastností v návaznosti na chovný cíl se dělí:  a/ změny požadované - odpovídají potřebám chovatele b/ změny doprovodné - důsledek selekčního tlaku nebo genových vazeb c/ změny nežádoucí - souvislost s nevhodnými formami chovu a šlechtění

Domestikační změny Morfologické změny velikost - hmotnost těla brachycefalie - zkrácení obličejové části hlavy barva srsti, síly kůže růst svalové i tukové soustavy změny na vnitřních orgánech - zvětšení zažívací soustavy, srdce, rozvinutí dýchací soustavy (u skotu s vyšším podílem osvalení došlo ke vzniku masných plemen)

Domestikační změny Fyziologické změny prodloužení doby páření nebo pravidelné intervaly v průběhu celého roku zvýšení požadované produkce nebo změny požadované produkce (mléko a maso) změny v činnosti nervové soustavy výběrem docházelo k histologické změně stavby těla. Chování zvířat : snižuje se pohlavní pud, snižují se mateřské instinkty, změna vztahu k člověku

Trávení u skotu dutina ústní promíchání potravy se slinami hltan společný orgán trávicí a dýchací soustavy jícen Žaludek -         uložený za jícnem -         u přežvýkavců je složený z předžaludků a vlastního žaludku

Trávení u skotu Předžaludky Bachor 80-120 l v tělesné dospělosti, vyplňuje celou levou polovinu břicha, stěna bachoru 0,5 cm v bachoru se nacházejí bakterie, které rozkládají výživné látky krmiv na volné mastné kyseliny, amoniak, aminokyseliny mikroorganismy představují 10% z celkového tekutého obsahu bachoru jsou zde obsaženy bakterie, které enzymaticky štěpí složité a jednoduché cukry, kyseliny a dusíkaté látky

 Trávení u skotu činností mikroorganismů se štěpí bílkoviny krmiv a dochází k syntéze bakteriální bílkoviny k tvorbě bakteriální bílkoviny je třeba dostatek lehce stravitelných sacharidů v krmné dávce v bachoru žijí také nálevníci – hlavně tráví vlákninu bachorové mikroorganismy kryjí zvířeti potřebu bílkovin z 20-30% Čepec ústí do něj bachor, je nejmenší, hromadí se v něm potrava rozdrobená přežvykováním Kniha leží na pravé straně břicha, ústí do slezu (=vlastní žaludek)

Sliznice bachoru Sliznice čepce Sliznice knihy Tele 8T – mléko x mléko a startér (bachorová sliznice)

 Trávení u skotu objemná krmiva se zpracovávají a tráví mikroorganismy v předžaludcích a v menší míře ve slepém střevě největší význam má trávení celulózy činností mikroorganismů = celulolytické bakterie přeměna bílkovin a nebílkovinných látek činností mikroorganismů v předžaludcích se potrava promíchává a po zpracování mikroorganismy se posouvá k dalším trávicím oddílům

PŘEŽVYKOVÁNÍ (eruktace) po částečném nasycení se potrava z bachoru vrací po určitých dávkách zpět do ústní dutiny k důkladnějšímu zpracování = přežvykování vyvrhnutí dávky + přežvykování + opětovné spolknutí = přežvykovací cyklus  přežvykování začíná 20-70 min. po přijetí potravy  1 přežvykovací období trvá 30-60 minut a za 24 hodin se opakuje 6-8 krát  za 24 hodin se přežvýká 50-60 kg bachorového obsahu

Žaludek - slez objem 10-20 l, na přední spodině dutiny břišní, obsahuje žláznatou sliznici potrava přichází do slezu natrávená chemickými procesy mikroorganismů, zde se promíchá s žaludeční šťávou a rozkládá se nejvýznamnější součástí žaludeční šťávy je enzym PEPSIN, který částečně tráví bílkoviny na aminokyseliny v období mléčné výživy se vylučuje enzym CHIMOZIN, který sráží mléko enzym lipáza rozkládá tuk na glycerol a mastné kyseliny

Terminologie – chov skotu Zootechnická taxonomie popisuje a třídí živé organismy do přirozených skupin  základní jednotkou je DRUH Podjednotkami Plemeno, Ráz, Kmen, Chov, Linie, Rodiny  Plemeno Skupina zvířat téhož druhu, stejného fylogenetického původu s určitými znaky a vlastnostmi, je schopna tyto znaky a vlastnosti přenášet na potomstvo. Plemenný typ Souhrn znaků a vlastností určujících příslušnost zvířete k danému plemeni.  

Terminologie – chov skotu Užitkový typ Souhrn morfologických a fyziologických vlastností daných  určitému užitkovému směru (mléčný, masný, kombinovaný). Plemenný standard Ideální obraz znaků a vlastností daného plemene (vyjadřující souhrn požadavků na chovný cíl v dané etapě). TRUE TYPE Tělesný rámec – velikost tělesného rámce Velký, střední, malý.

Mléčný užitkový typ

Masný užitkový typ

Terminologie – chov skotu Konstituce – stupeň zdraví, na základě morfologie a fyziologie organismu, projevuje se schopností reagovat na podněty z vnějšího prostředí (posouzení podle habitu, komplexe, temperamentu) Tvrdá, pevná Jemná Hrubá Lymfatická Slabá Habitus - tvarové znaky daného jedince podmíněné anatomií, histologií organismu (svalový – muskulární, dýchací – respiratorní, výkrmný digestivní, mozkový – cerebrální)

Terminologie – chov skotu Komplexe – způsob fyziologické funkce vnitřních orgánů, reaktivnost na okolní podněty, zejména odolnost proti škodlivým vlivům (nemoci) Typ se zvýšenou oxidační činností (spojen s dýchacím habitem) Typ s průměrnou (normální) oxidační činností Typ se sníženou oxidační činností (spojen s výkrmovým habitem) Temperament – stupeň dráždivosti a reaktivnosti nervové soustavy na podněty z vnějšího prostředí Živý (sangvinický) x klidný (flegmatický) (ohnivý, nervózní x apatický) Kondice - současný tělesný stav zvířete (vliv úrovně výživy, ošetřování, stupně využívání) chovná, pracovní, pastevní, závodní, výstavní, výkrmná, hladová

Požadavky na exteriér vysoká výkonnost ty znaky, které ukazují na výkonnost v určitém znaku se označují jako známky užitkovosti mléčná plemena – velké vemeno, silné a klikaté mléčné žíly výkrm – krátký a silný krk, široký hřbet a rozložitá záď ustálenost plemenných znaků jednotlivá plemena se od sebe liší plemennými znaky

Požadavky na exteriér pohlavní příslušnost soulad stavby celého těla je podmíněno tvarem, velikostí a vzájemnou polohou jednotlivých tělesných partií porovnáváme rozměry výškové, šířkové, délkové a hloubkové, hodnotí se, zda jsou tělesné rozměry správně formované zdravá zvířata mají lesklou, hladkou a přiléhavou srst, jasné oko a dobrý výživný stave.

Terminologie – kategorie skotu Tele mládě skotu obojího pohlaví do věku 6 měsíců Jalovice mladý skot samičího pohlaví od 6 měsíců do otelení Zástavový skot mladý skot (včetně telat) určený k výkrmu Vysokobřezí plemenice kráva nebo jalovice ve 2. polovině březosti (od 7.měsíce) Prvotelka po 1. otelení (do 2. otelení) Kráva plemenice po 2. otelení   Odchov telat – od narození do 6 měsíců věku (mlezivové období, období mléčné a rostlinné výživy) Odchov jalovic - od 6 měsíců věku do 5.-7. měsíce březosti Chov (dojnic, krav bez tržní produkce mléka) Výkrm skotu

 Označování zvířat je základ evidence zvířat, která umožňuje vedení údajů a přehledů o užitkovosti, zdraví, plodnosti, věku, růstu a vývinu zvířat bez správné evidence není možné provádět plemenářskou práci doložení původů - vliv na cenu zvířete (označení telat - prvotně ihned po narození (pásek s číslem) konečné označení do max. 72 hodin po narození - ušní známka

Ústřední evidence skotu od 1.1.1999 - systém evidence skotu totožný s EU zahrnuje zpracování údajů o pohybech zvířat, jejich narození, porážkách a úhynech slouží pro zpřesňování informací o nákazových situacích v chovu hospodářských zvířat provádí ji Českomoravská společnost chovatelů s.r.o, pod dozorem Státní veterinární správy tato ústřední evidence pohybů zvířat přebírá údaje o původech zvířat z dat reprodukce a kontroly užitkovosti

Ústřední evidence skotu každý držitel (chovatel) musí být registrován příslušnou oprávněnou organizací, která mu přidělí číslo v rámci okresu ČMSCH - vystavuje doklad ( formát A5 ) pro živě narozená telata - do 3. týdne věku na farmě doklad po celou dobu života zvířete putuje s ním a při každé změně majitele je povinností nového majitele hlásit a zapsat do dokladu

 Průvodní list skotu vystavuje chovateli osoba pověřená vedením ústřední evidence skotu nejpozději do 14 dnů ode dne zaslání hlášení o narození zvířete, nebo jde-li o skot dovezený ze zahraničí, nejpozději do 14 dnů ode dne zaslání hlášení dovozu zvířete.   Průvodní list skotu provází zvíře po celou dobu jeho života. Průvodní list skotu se skládá,      a) jde-li o samičí pohlaví, ze dvou částí, a to z části A a z části B,      b) jde-li o samčí pohlaví, pouze z části B.  Část A i část B průvodního listu skotu musí obsahovat      a) kód země a identifikační číslo zvířete,      b) registrační číslo hospodářství, kde se zvíře narodilo,      c) datum narození,      d) pohlaví,      e) plemeno,      f) kód země a identifikační číslo matky, případně státní registr otce,      g) název osoby pověřené vedením ústřední evidence skotu, která průvodní list skotu vystavila,      h) datum vystavení.

Další způsoby značení oficiální tetování (provádí se zpravidla při odrohování telat) mikročip ( 2-3 mm silný, 2-3 cm dlouhý implantace u skotu za ucho, kde zaroste a drží pevně; na jatkách se vyjme = musí být přesně na svém místě) pracovní Transpondér - respondér měření užitkovosti, pro stanovení krmné dávky

Terminologie – reprodukce skotu Pohlavní dospělost věk, při kterém dochází k tvorbě zralých pohlavních buněk (8-10 měsíců) Chovatelská dospělost věk, kdy je zvíře používáno k chovu (reprodukci) Jalovice 14-20 měsíců Býk 12- 14 měsíců Tělesná dospělost věk ukončení tělesného růstu (5-6 let) Přirozená plemenitba Inseminace První inseminace – u jalovic poprvé v životě, u krav první po otelení Reinseminace – opakovaná inseminace v téže říji (ID téhož býka) Opakovaná inseminace – druhé a další inseminace

Terminologie – reprodukce skotu Březost Mezidobí Servis perioda (mezibřezost) Inseminační interval Inseminační index Natalita - čistá hrubá   Embryonální mortalita Zmetání Předčasný porod

Terminologie – mléčná užitkovost skotu Dojnost - schopnost produkovat mléko Dojivost – množství vyprodukovaného mléka (nádoj – kg, l) Dojitelnost – schopnost při dojení uvolňovat mléko určitou intenzitou (rychlost) Mléčnost   Laktace – od otelení do zaprahnutí (délka laktace se udává ve dnech) Normální laktace Nenormální laktace (nesplňuje požadovanou délku laktace či množství nadojeného mléka za toto období) Normovaná laktace 305 dní

Terminologie – mléčná užitkovost skotu Zkrácená laktace – úseky 100, 200 dní (pro porovnání výsledků při KU) Celoživotní užitkovost Relativní užitkovost – na 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM, FPLCM - přepočet (korekce) na stejný obsah tuku, bílkovin, laktózy Laktační křivka Perzistence laktace - index P2:1   Mlezivo (kolostrum) - 3-5 dní po otelení Zralé mléko

Terminologie – masná užitkovost skotu Výkrmnost – schopnost dosahovat přírůstků živé hmotnosti (při ekonomické spotřebě živin na kg přírůstku) Jatečná hodnota – kvalitativní a kvantitativní znaky a vlastnosti jatečně upraveného těla (JUT) Jatečně upravené tělo Jatečná výtěžnost Brutto přírůstek Netto přírůstek Jatečná dospělost (inflexní bod v růstu a vývoji) Jatečná zralost Porážková hmotnost