Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 Japonská továrna českýma očima.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Mgr. Ing. Monika Špičáková
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ŠKOLENÍ TECHNIKŮ A MONTÁŽNÍKŮ PRO ROK 2007
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
KATEDRA SKLÁŘSKÝCH STROJŮ A ROBOTIKY
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
CO MŮŽE ABSOLVENT LESNÍHO INŽENÝRSTVÍ OČEKÁVAT V PRAXI?
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Matematika a její aplikace
Strategické plánování při zakládání spin-off
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Japonská kvalita. Co se skrývá za jejím úspěchem?
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
1 Desatero začínajícího lektora Mgr. Vítězslav Dohnal, Pro bono aliance
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A 1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Průmyslová politika ČSSD „ČR mezi deset nejvyspělejších zemí světa“ Petr Kajnar primátor města Ostrava, stínový ministr průmyslu a obchodu Programová konference.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
patentový a známkový zástupce
Definice managementu.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Vybrané manažerské nástroje
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
DIGITÁLNÍ MÉDIA Filip Uhlíř
Řešení stupňových převodovek
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zpracoval: Martin Bílek
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Zpracoval: Martin Bílek
Úlohy pohybové transformace čtyřčlenných rovinných mechanismů
Trajektorie bodu těhlice dvouvahadlového čtyřkloubového mechanismu
Transkript prezentace:

Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 Japonská továrna českýma očima Jiří Patermann patermann@gmail.com (listopad 2013) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kdo vám bude přednášet? Stroje Lidé Průmyslový inženýr Energie To jsem já! :) Stroje Lidé Průmyslový inženýr Energie Materiál

Bojujeme proti profesní slepotě a oborové zaslepenosti! Proč se tady scházíme? HN (30. 1. 2013) Bojujeme proti profesní slepotě a oborové zaslepenosti!

Proč se tady scházíme? Aktualne.cz (5. 9. 2012) Ekonom (12. 4. 2012) Každý říká, že všechno se vším souvisí; málokdo je to schopen vidět!!!

(1) Interkulturní odlišnosti JAPONSKÉ VNÍMÁNÍ Holistické myšlení Klíčová slova: Kontext; změna; celek; absence vztahu předmětu a jeho kategorie; paradoxní logika; dialektika. ZÁPADNÍ VNÍMÁNÍ Analytické myšlení Klíčová slova: Dílčí část; předmět a jeho vlastnosti; kategorizace předmětů dle vlastností; aristotelovská logika.

(1) Interkulturní odlišnosti Experiment – interpretace zadání úlohy japonskými a americkými studenty. Zadání Interpretace Relativní velikost úsečky = kontext 3 cm 3 cm a1 a1/3 ≠ 3 cm a1 a/3 = 3 cm a Absolutní velikost úsečky = dílčí část

(2) Filozofie 『monozukuri』 Monozukuri má extrémně široký kontext — jedním slovem nepřeložitelné. Jednota znalosti vědy, řemeslné dovednosti a nadšení pro tvorbu reálných věcí (vývoj, výroba, servis). Reakce na deindustrializaci Japonska v 90. letech minulého století. Oslava průmyslového boomu 70. a 80. let.

(2) Filozofie 『monozukuri』 Výroba… je fascinující!

(2) Filozofie 『monozukuri』 …součástí politiky firmy Our customers’ needs change day by day. To respond to these changes, it is extremely important to offer value that is an extra step ahead. Making and delivering products to our customers that exceed their expectations through combining our wisdom. That is the essence of our “MONOZUKURI”.

(3)Toyota production system Výrobní systém společnosti Toyota = vzor japonské továrny. Lean manufacturing. Proč? Špičková kvalita (#1). Největší objem prodejů na světě (#1). Extrémně zisková. Extrémně robustní. Benchmark pro výrobní a inovační procesy. Výrobce světové třídy #1. Prodej 2011/12 ↑∼23% Zisk 2011/12 ↑∼330%

(3)Toyota production system 1926 – vzniká společnost Toyoda, výrobce tkalcovských stavů, později nákl. automobilů. 30. léta – návštěva automobilky Ford (knížka Today and Tomorrow [H. Ford]). 50. léta – studijní cesty po USA — změna výrobního paradigmatu (Taichi Ohno). 70.—80. léta – počátek dominance na světovém automobilovém trhu.

(3)Toyota production system Kiichirō Toyoda  Taichi Ohno Shigeo Shingo

(3)Toyota production system Muda, murra, muri Kanban 5S Kaizen

(3)Toyota production system Plýtvání Nerovnoměrnost Iracionality Eliminace Muda – Mura - Muri 1. Nadprodukce 2. Čekání 3. Transport 4. Pohyb 5. Neužitečné operace 6. Přezásobení 7. Defekty Value Stream map

(3)Toyota production system Kanban znamená signál, který nám říká, kolik a jaké výrobky musíme zákazníkovi znovu vyrobit, protože si je odebral. Pull system Plán stanovený podle prodejů [signál] [signál] Vstupní materiál Hotové výrobky

(3)Toyota production system Ukázka kanbanové smyčky

(3)Toyota production system 5S je proces a metoda pro vytvoření a udržení organizovaného, čistého a vysoce výkonného pracovního prostředí

(3)Toyota production system

(3)Toyota production system Kaizen(改善) – „drobné“ zlepšení Západ Japonsko

(4) Nippon vs. Západ/Česko A) Přístup ke zlepšování práce Není třeba nic zlepšovat, zatím to šlape docela dobře. Západ Někdy musíme utíkat, abychom zůstali na místě. Japonsko CEO

(4) Nippon vs. Západ/Česko B) Důraz na vizualizaci a robustnost Vždycky jsem místo IT preferovala skutečně srozumitelná a robustní řešení! To my máme počítače!

(4) Nippon vs. Západ/Česko C) Přednost má zápis rukou Papír do 21. století nepatří! K provedení tohoto zápisu potřebujete 25 sekund, 1 tužku a neuděláte ani krok navíc.

(4) Nippon vs. Západ/Česko D) Systémové myšlení a zákaznická orientace Nás stroj vyrobí díl za 20 sekund, zákazník ho obdrží do 2 dnů od objednání. Náš stroj vyrobí díl za 2 sekundy

(4) Nippon vs. Západ/Česko D) Tradice jako zdroj inovačního potenciálu [video] Karakuri!!!!

(5) A3 prezentace projektu

(5) A3 prezentace projektu [praktická ukázka]

Vaše otázky?