VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
VY_32_INOVACE_03 Asie - povrch
VY_32_INOVACE_20 Opakování Asie
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Demografické charakteristiky kontinentu
Diversita lidské populace II
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Vývoj politické mapy světa
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Sociekonomická geografie
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Kolonialismus.
KVÍZ MEZI SUNDSKÉ OSTROVY NEPATŘÍ: a) Sulawesi b) Sokotra c) Jáva
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
OBYVATELSTVO ASIE.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
ASIE.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
ASIE.
Islám, ropa, oblast napětí
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
VY_32_INOVACE_04 Asie - povrch - pracovní list
JIŽNÍ ASIE.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
Přírodní podmínky Asie
INDIE.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
OBYVATELSTVO AMERIKY.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nejlidnatější světadíl
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Kolonialismus.
ASIE Přírodní podmínky.
Rasy, národy a náboženství
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo OBYVATELSTVO ASIE Asie je nejlidnatější světadíl – 4,2 mld. obyvatel žije zde 60% lidstva, tj. víc lidí než na všech ostatních světadílech dohromady počet obyvatel se rychle zvyšuje /za poslední století se zvýšil čtyřnásobně/ hustota zalidnění je nerovnoměrná, rozsáhlé oblasti s nepříznivými přírodními podmínkami/tundry, pouště a stepi, velehory/jsou téměř liduprázdné, naopak úrodné monzunové oblasti v jižní, jihovýchodní a východní Asii patří k nejhustěji zalidněným oblastem na světě v Indoganžské nížině, Velké čínské nížině nebo na Jávě se tísní až 1000 lidí na km2 VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo Asie byla jednou z kolébek civilizace, jejíž ohniska se nacházela ve východní, jižní a jihozápadní Asii. Na rozdíl od Ameriky bylo její území osvojováno převážně zevnitř. Pouze sever byl osvojován z Evropy, z Ruska. pro Evropu objevovali Asii po moři nejdříve Portugalci, největší kolonie však v ní měly až do druhé světové války Británie, Francie a Nizozemsko britský kolonialismus měl svou základnu na poloostrově Přední Indie, tzv. Britská Indie se v roce 1858 stala korunní kolonií a britská královna byla indickou císařovnou. Indie získala nezávislost až v roce 1947 Nizozemci ovládli postupně do začátku 20. století Indonésii, která se až do roku 1945 nazývala Nizozemskou Indií Francie v průběhu druhé poloviny 19. století obsadila rozsáhlé oblasti Zadní Indie, kde v roce 1887 založila tzv. Francouzskou Indočínu s jádrem ve Vietnamu. Za druhé světové války byly francouzské a nizozemské državy dočasně ovládnuty Japonskem VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo Mozaika kultur v příhodných podmínkách subtropického pásu , zpravidla v povodí velkých řek, vznikly v Asii nejstarší státní útvary a starověké civilizace hlavními centry byl Blízký východ/povodí Eufratu a Tigridu/, Indie/povodí Indu a Gangy/ a Čína v těchto oblastech se vytvořily první mocné říše a vznikla v nich všechna největší světová náboženství některá z nich se rozšířila na další světadíly, jiná mají své vyznavače pouze v Asii. Náboženství hraje v životě obyvatel Asie velmi výraznou roli Velká světová náboženství, která vznikla v Asii : Jihozápadní Asie judaismus, křesťanství, islám Indie hinduismus, buddhismus Čína konfucianismus VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo MOZAIKA JAZYKŮ A RAS Asie je jazykově velmi pestrý světadíl obývají ji velké národy, ale i malé národy s několika tisíci členy navzájem se liší nejen jazykem, ale i písmem, kalendářem, kulturní úrovní a náboženstvím nejpočetnějšími národy jsou Číňané a Japonci ve východní Asii a Indové v jižní Asii Indie a Čína mají více než 1 miliardu obyvatel, tedy více než kterýkoliv světadíl /kromě Asie/ asijské obyvatelstvo patří k bílé nebo žluté rase v jižní Asii je smíšeno s původním černošským obyvatelstvem /Indové/ Běloši převažují v severní a jihozápadní Asii, ve střední, východní a jihovýchodní Asii je zastoupena hlavně žlutá rasa /Číňané, Japonci, Korejci/ VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo Životní úroveň obyvatelé Asie žijí většinou na venkově /60%/ a živí se zemědělstvím téměř 40% obyvatel Asie neumí číst a psát děti musí často pomáhat rodičům při polních pracích nebo vydělávat peníze v továrnách, do školy jich chodí jen část Asie je světadílem kontrastů, v těsné blízkosti vedle sebe leží státy bohaté a chudé pouze dva státy se řadí mezi všestranně hospodářsky rozvinuté země – Japonsko a Izrael VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo

VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=buddhismus&ex=1#ai:MC900404463| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=arabov%C3%A9&ex=1#ai:MC900433464| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=japonsko&ex=1#ai:MP900430746| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=indie&ex=1#ai:MC900435300| VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo