Secese přelom 19. a 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SECESE.
Advertisements

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Poslední universální styl
Alfons Mucha Název školy
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
Secesní architektura ve Španělsku
Datum (období) vytvoření: červen 2011
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Středověká kultura Románský sloh
Gotická kultura.
5. Nástin historického vývoje RD
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Secesní, Konstruktivismusní a Funkcionalimusní sloh
Secese Berenika Králíková.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Užité umění po 2. světové válce
Výtvarné umění.
Architektura tužkou a ve 3D
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Umělecké směry 19. století
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká kultura.
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
SECESE.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Architektura první poloviny 20. století
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
SYMBOLISMUS Skupina Nabis Představitelé: Gustav MOREAU Pierre Puvis de CHAVANNES Odilon REDON Arnold B ÖCKLIN Maurice DENIS Pierre BONNARD Edvard MUNCH.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina
Transkript prezentace:

Secese přelom 19. a 20. století

pronikla do celého světa rozdílnost názvů a charakteristických rysů Art Nouveau – Francie Modern Style – Velká Británie Jugendstil – Německo Liberty - Itálie

umělecký sloh poslední dekády 19. století do prvních let po 1 umělecký sloh poslední dekády 19. století do prvních let po 1. světové válce projevoval se zejména v architektuře, užitém umění, malířství ale i sochařství vzorem se stává příroda, z čehož vyplývá vitalita, vyjádřená prostřednictvím dynamické křivky je módou a životním stylem

Hlavní znaky: stylizace přírodních tvarů, zejména rostlin ornamentálnost vlnící se linie bohaté zdobení baladičnost a erotika G. Klimt A. Gaudí

Architektura Detail zábradlí, Paříž železo nejen jako nosný prvek ale také jako dekorativní prvek stavby Zvlněný charakter budov Pavilon Secese, Vídeň A. Gaudí, Barcelona

fasáda je zdobena plastickým ornamentem zdobné prvky z kovu, skla a keramiky zábradlí, balkony, mříže, okna s vitráží a leptaným sklem Pavilon Secese, průčelí, Vídeň

Účelnost a pohodlí objektů oživení uměleckého řemesla zařízení interiéru je chápáno jako součást celku základy moderního pojetí designu

Španělsko, Antonio Gaudí chrám Svaté rodiny /Sagrada familia/, Barcelona

autor návrhů celé řady domů, které poutají svou bizardností a fantaskní architekturou architekt parku Güell taktéž v Barceloně.

Praha, Obecní dům architekti Balšánek a Polívka budova je koncipována jako monumentální reprezentativní palác vyniká neobyčejnou harmonií všech použitých elementů výzdoby s architektonickými prvky. 

Malířství ornamentálnost lineárnost barevné plochy bez modelace světla a stínu G. Klimt, Panna, NG Praha

plakáty, kalendáře a ilustrace se stávají uměleckým dílem Plakát pro VII. výstavu Vídeňské secese, 1900

Gustav Klimt, Rakousko narozen u Litoměřic K rané tvorbě patří malba opony a stropu hlediště divadla v Karlových Varech

Alfons Mucha, český malíř a grafik většinu života prožil ve Francii autor litografických plakátů pro Sarah Bernhardtovou navrhuje kostými a šperky Velkou část života prožil ve Francii, kde také učil na akademii. Autor litografických plakátů pro herečku Sarah Bernhardtovou. Taktéž navrhuje kostýmy a šperky. Autor rozměrných pláten zobrazujících historii Slovanů – cyklus Slovanská epopej. Tvůrce první československé poštovní známky.

autor rozměrných pláten zobrazujících historii Slovanů – cyklus Slovanská epopej tvůrce první československé známky

Sochařství dekorativní prvek staveb vzniká nový typ veřejné plastiky Pomník Jana Husa, L. Šaloun, Staroměstské nám. Praha

Užité umění rozvojová konjunktura v oblasti nábytku, šperku, nádobí i dekorativní textilie oblibu získala užitková pórovina a kamenina

zakládání řemeslně – výtvarných ateliérů a dílen - Arts and Crafts, Anglie Tiffany, USA E. Gallé, Francie Vídeňská dílna technologickou novinkou se stal jednoduchý Thonetův nábytek z ohýbaného dřeva

Použité zdroje Klimt, Monteo Chini, Knižní klub Antonio Gaudí, monografie Průvodce výtvarným uměním IV http://www.obecni-dum.cz/ http://www.praha.eu/jnp/cz/sluzby/fotobanka/-content-portal-cz-galerie-secese_1900_galerie.html