NOVÉ TRENDY V BANKOVNICTVÍ NEW TRENDS IN BANKING SECTOR Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Advertisements

Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
M ARKETING – S WOT ANALÝZA Ing. Jiří Šilhán. P OJETÍ MARKETINGU Pohled ekonomů: Marketing je proces výměny užitné hodnoty, kterou kupující získává od.
Agregátní poptávka a nabídka
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Vybrané metody analýzy
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Bankovnictví 2 Banking 2 Bankovnictví 2 Krajíček.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
MBank Maximum výhod a pohodlí ??? PETRA NGUYENOVÁ ma381.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Nominální a reálná úroková sazba
Firemní bankovnictví Corporate Banking
Charakteristika a členění bankovních produktů
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Analýza hospodářského výsledku
Kód vzdělávacího materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Strategie.
Elektronické bankovnictví
Bankovní a nebankovní půjčky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Opakování – pracovní list
Strategie vyplývající ze SWOT analýzy
Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Otrokovice
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

NOVÉ TRENDY V BANKOVNICTVÍ NEW TRENDS IN BANKING SECTOR Ing NOVÉ TRENDY V BANKOVNICTVÍ NEW TRENDS IN BANKING SECTOR Ing. Jan Krajíček Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Proč nové bankovní produkty Východisko pro banky umožňuje si klienty udržet tvorba nových sofistikovaných bankovních produktů Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Vznik Cash Poolingu prudký rozvoj možností informačních technologii. Zejména možnost rychlého a bezproblémového spojení umožňuje bankám nabízet nové produkty. Dochází v rámci bank k částečnému nahrazování informačních toku prostřednictvím SWIFT, který je pro banky poměrně drahý. Poplatky ze jednu zprávu se pohybují od 1 EUR a pokud vezmeme v úvahu potřebné počty přenášených informací nejedná se o zanedbatelnou nákladovou položku rozšiřování clearingového systému zpracování mezibankovních plateb, které je výrazně levnější a rychlejší než korespondenční platby významný činitelem byla i iniciativa Evropské komise, která zrušila od roku 2004 ve většině členských států EU daň z přeshraničních plateb úroků a tím zatraktivnila možnost reálného Cash Poolingu. Současně s tím se snížili od ledna 2006 poplatky ta přeshraniční převody do 50 000 EUR, které nesmí být vyšší než poplatky za vnitrostátní platební styk (v obou případech jsou myšleny převody mezibankovní) Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Členění Cash Poolingu Možné varianty Cash Poolingu jsou: monokriteriální Cash Pooling (je poskytnut pouze jeden produkt z celkové palety možností Cash Poolingu); multikriteriální Cash Pooling (jsou realizovány vzájemné kombinace jednotlivých možností, které Cash Pooling nabízí). Možné varianty Cash Poolingu jsou: Jednoměnový Víceměnový Lokální Multinacionální Úvěrový – přímo se snižuje úvěrové zatížení. Zůstatky na debetních účtech jsou započteny se zůstatky na kreditních účtech jsou vzájemně započteny a tím je sníženo čerpání úvěru a uvěrové zatížení a s tím spojené i nižší úroky z čerpaného úvěru; Snížení rizika – dochází k takzvanému snížení rizika na klienta. Dochází tím ke snížení rizika vůči klientovi. Klientovi není přímo snížen čerpaný úvěr a neplatí tedy nižší úroky, ale je poskytnuta tzv. kompenzace za snížení úvěrového rizika, která v zásadě nahrazuje snížení úroků. Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Členění Cash Poolingu a vývojové tendence jeho vývoje Reálný Cash Pooling Fiktivní Cash Pooling Víceúrovňový cash pooling Individuelní nastavení identifikátorů Sdílení kontokorentního rámce hlavního účtu Multibankovní Cash Pooling Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

SWOT analýza „S“ Strengths – Silné stránky nabídka nového vysoce sofistikovaného produktu jistý výnos z poplatků za Cash Managament „W“ Weakness – Slabé stránky snížení (únik) úrokových výnosů z poskytovaných úvěrů požadavek na vysoce sofistikovaný vnitrobankovní informační systém zvýšený tlak na klientské pracovníky „O“ Opportunities – Příležitosti získaní nových klientů, především z oblasti „blue chips“, pro něž jsou především systémy Cash Managamentu primárně určeny zlepšení postavení na trhu posílení postavení banky v platebním styku nárůst dalších klientů, kteří mají zájem využívat rychlosti, a nižších poplatků v platebním styku s významnými klienty banky „T“ Threats – Hrozby ztráta úrokových výnosů se krátkodobě může negativně projevit v hospodářských výsledcích a s tím spojené změně orientace banky poměrně snadná možnost vývoje podobného systému ostatními bankami – bankovní služby mají značnou nevýhodu snadné kopirovatelnosti. Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Tlak velkých bankovních klientů se promítá Závěr Tlak velkých bankovních klientů se promítá do tvorby nových vysoce sofistikovaných bankovních produktů, které přispívají ke snižování nákladů části podnikatelského sektoru. Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008

Děkuji Vám za pozornost O&O Ing. Krajíček Jan Ekonomicko-správní fakulta Masarykova univerzita 549 495 363; 603 163 022 krajicek@econ.muni.cz Technická univerzita v Košicích 1. až 3. října 2008