Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Elektrostatika.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
7. Mechanika tuhého tělesa
Soustava částic a tuhé těleso
Fyzika Účinky síly.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Dynamika hmotného bodu
Fyzika.
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
KOF/FI – Gravitační síla Země
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Mechanika tuhého tělesa
Jiný pohled - práce a energie
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
4.Dynamika.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Síla.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitace.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Mechanika tuhého tělesa
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Gravimetrie studuje zemské tíhové pole a sestavuje tíhové mapy, které zobrazují hustotní anomality v zemské kůře.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Gravitační a tíhová síla
SKLÁDÁNÍ SIL.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Otázka č.7 TÍHOVÉ POLE ZEMĚ HLADINOVÉ PLOCHY A JEJICH VLASTNOSTI GEOID KVAZIGEOID Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár Skupina: H2KNE1 Akadem. Rok: L 2013/2014

TÍHOVÉ POLE ZEMĚ Tíhové pole (TP) vzniká v okolí rotujícího hmotného tělesa. Je prostor, ve kterém se projevuje působení síly zemské tíže. Je charakterizováno jeho intenzitou, která má fyzikální rozměr zrychlení = TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ. TP je tvořeno 2 poli: pole síly přitažlivé (gravitační) G, pole síly odstředivé P. Důsledkem tíhového pole Země je , že každé těleso o hmotnosti m při volném pádu se pohybuje zrychlením g k Zemi. P G F

SÍLA ZEMSKÉ TÍŽE (F) Výslednicí přitažlivé (gravitační) a odstředivé síly. síla přitažlivá (gravitační) G – Newtonův gravitační zákon Dvě tělesa o hmotnostech m1 , m2 se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost těchto gravitačních sil G je úměrná součinu hmotností obou těles a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdáleností l . síla odstředivá P – působí kolmo ve směru osy rotace Země. F je proměnlivá v čase – uplatňují se gravitační účinky Měsíce a Slunce a nepravidelnosti v rotaci (pohyb pólů). , kde G = 6,6742·10 -11 [m3·kg-1·s-2] je gravitační konstanta.

SÍLA ZEMSKÉ TÍŽE (F) Tíhový potenciál W [m2s-2] je roven součtu gravitačního V a odstředivého potenciálu Q (skalární veličiny), gravitační potenciál W – je práce, kterou musí vykonat gravitační síla, aby přitáhla těleso o jednotkové hmotnosti do daného bodu nebo je taky práce, která se musí vykonat, aby se těleso o jednotkové hmotnosti přemístilo z daného bodu v gravitačním poli do nekonečna (mimo vliv g. pole), odstředivý potenciál Q – je roven první derivaci odstředivé síly. Vzhledem k nerovnoměrnému rozložení hustoty hmot v zemském tělese je velmi komplikované určit přesnou hodnotu grav. potenciálu a tím i tíh. potenciálu.

SÍLA ZEMSKÉ TÍŽE (F) Metodami měření tíhového zrychlení se zabývá gravimetrie. Metody měření: absolutní metody – statické gravimetry, relativní metody – dynamické gravimetry. Absolutní gravimetr FG5 Relativní gravimetr

HLADINOVÉ PLOCHY Hladinová plocha je plocha konstantního potenciálu tíže W=konst. v každém bode je kolmá na směr tíže, vzdálenost hladinových ploch klesá se vzrůstajícím tíhovým zrychlením (tíhové zrychlení roste od rovníku k pólům), hladinové plochy se směrem k pólům sbíhají. BRUNSŮV TEORÉM dW=-g . dh dW= W2-W1, mezi dvěmi hlad. plochami je dW= konst. Po jedné hlad. ploše je W=konst, narůsta tíh. zrychlení směrem k pólům. Aby platil BT , tím že narůstá g, musí klesat dh (sbíhavost).

GEOID Geoid je spojitá hladinová plocha s potenciálem W0= konst, kterou nelze matematicky definovat. Můžeme si ho také představit jako hladinu klidných oceánů prodlouženou pod kontinenty. Pro přesný průběh geoidu by muselo být přesně známe rozložení hmot uvnitř Země.

KVAZIGEOID Kvazigeoid je plocha geoidu velmi blízka, není však hladinovou plochou (na mořích a oceánech jsou identické, jinde se liší o několik centimetrů až decimetrů, ve vysokých horách o několik metrů). Průběh kvazigeoidu lze určit z měření. Je nulovou výškou ve výškovém systému Bpv. Základní princip: výšku geoidu nad referenčním elipsoidem nemůžeme přesně určit z důvodu neznámého skutečného rozložení hustoty hmot mezi geoidem a povrchem Země.

KVAZIGEOID M.S. Moloděnský jako první přišel na myšlenku rozdělit výšku HB na dvě části zavedením nové pomocné plochy – kvazigeoidu. Výškový systém Bpv používá normální Moloděnského výšky HNB = vzdálenost mezi kvazigeoidem po bod B na zemském povrchu. Dokázal, že „normální výšku“ HNB lze přesně určit z nivelačních a tíhových měření vykonaných jen na zemském povrchu (bez hypotéz o rozložení a hustotě hmot mezi geoidem a zemsk. povrchem). „Normální výšky“ HNB závisí jen na přesnosti nivelačního a gravimetrického měření.

KVAZIGEOID Výška určená nivelačním měřením musí být opravena o korekci ze sbíhavosti hladinových ploch normálního tíh. pole a o korekci z vlivu anomálie tíže. Anomálie výšky ζB - je výška kvazigeoidu nad elipsoidem. Body na zemském povrchu jsou pak jednoznačně určeny svými geodetickými souřadnicemi φ, λ a normálními výškami HN . Normální výšky určují tvar skutečné (reálné) Země.

Děkuji za pozornost