vypracovala - Šárka Hejlová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Muzeum Beskyd Frýdek-Místek Příspěvková organizace
Nabídka Klubu českých turistů na roky 2008 a 2009 EUROBEDS.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
DĚTSKÝ SVĚT LVÍČEK. KDO JSME Dětský svět Lvíček patří k nejmodernějším zábavným parkům v Evropě na ploše 1250 m2. Můžete u nás prožít nezapomenutelný.
Projekty EVVO na Blatensku Partneři:  mikroregion tj. Svazek obcí Blatenska  Město Blatná  Základní školy (7x) a mateřské školy (7x) v území mikroregionu.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
ST LUCIA ČESKO – NĚMECKÉ CENTRUM PROVOZNÍ ŘÁD. Zřizovatelem KC je společnost B O H E M I A S, s.r.o. Tento provozní řád vydává vedení společnosti za účelem.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
VÁS SRDEČNĚ ZVE na své slavnostní OTEVŘENÍ 27.února 2012 v hodin Hradec Králové Pivovarské nádvoří.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
Součásti: základní škola školní družina školní jídelna
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Bratrská jednota baptistů
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Nejlákavější kulturní památka
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Rodičovská schůzka 25. dubna 2013.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
Všechno v mém životě souvisí CZ.1.07/1.1.00/ Minipodnik Cestovní kancelář MAMUT.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
C O JSME PRO V ÁS PŘIPRAVILI ? H ISTORIE OBCE V ŠENORY V DOKUMENTECH A FOTOGRAFIÍCH Výstava je umístěna v budově Státního okresního archivu Praha-západ.
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
Trocha historie na úvod začalo to v 90. letech zálibou několika nadšenců pro hlavolamy, kvízy a matematické hádanky 2004 vznik Muzea zábavného poznávání.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
MUZEUM SKLA A BIŽUTERIE V JABLONCI NAD NISOU státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem kultury ČR od 60. let 20. století celostátní působnost.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
EVVO v Muzeu regionu Valašsko Mgr. Pavlína Vymazalová.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Služba FAMILY POINT místo pro rodinu ® Konference Rovnost příležitostí pro ženy a muže, slaďování práce a rodiny, , Krajský úřad kraje Vysočina.
Dnes jsme se vydali do Dolní oblasti Vítkovic, abychom si prohlédli nástavbu vysoké pece č.1.
Aktivity na podporu středního odborného školství v JMK
statutární náměstkyně hejtmana
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Účastníkům konference ČES v Kroměříži předkládá PhDr. Pavla Dvořáková
Transkript prezentace:

vypracovala - Šárka Hejlová VÝCHODOČESKÉ MUZEUM PARDUBICE vypracovala - Šárka Hejlová

Základní informace o VČM: Muzeum: krajské, Ředitel: PhDr. František Šebek, Zřizovatel: pardubický kraj, Příspěvková organizace: finance z příjmů vlastní činnosti, z rozpočtů státu, kraje, EU,…

Organizační struktura Východočeského muzea Oddělení: Ekonomické – ved. odděl., zástupce ředitele L. Kvapilová, Provozní – ved. odděl. Mgr. R. Vontorek, Provozu veřejně přístupných prostor a bezpečnostní služby – ved. odděl. V. Tamchyna, - metodická pracovnice pro spolupráci se školami: Mgr. P. Procházková, Konzervátorské a restaurátorské – ved. odděl. J. Vašica, Dokumentační – ved. odděl. Mgr. J. Tetřev, Přírodovědné – ved. odděl. RNDr. V. Lemberk, Historické – ved. odděl. Mgr. I. Křen, Archeologické – ved. odděl. Mgr. M. Cejpová.

Otevírací doba, vstupné Expozice a výstavy přístupné denně kromě pondělí v době: od 10 do 18 hodin Vstupné Plné / poloviční vstupné Výstavy 20,-/10, Kč Rytířské sály 20,-/10, Kč Celý zámek 60,-/30,- Kč Rodinné vstupné (dva dospělí a 1 - 2 děti) 120,- Kč Rodinné pasy 90,-Kč (pouze celý zámek) Výukový program (mateřské školy) 10,- (5,-) Kč Poloviční vstupné:   Žáci, studenti, senioři nad 65 let Volné vstupné:         Děti do 6 let a těžce postižení

Program muzea Stálé expozice Expozice Příroda východního Polabí Expozice české sklářské tvorby „České sklo“ Expozice zbraní Expozice hraček „Bylo – nebylo…“ Expozice pohlednic „Orbis Pictus“ Expozice „Peníze v Čechách 1520 – 1620“ Rytířské sály Výstavy Magie skla - sklárna Beránek ve Škrdlovicích 1940 – 2008 Krajem kaprů a komárů - Josef Hlásek a Jan Ševčík (výstava fotografií) Psí život - výstava věnovaná našim nejlepším přátelům, psům

Doprovodné programy Přednášky - přednáškový cyklus „Psí život“, - cyklus cestopisných a přírodovědných přednášek. Konference, semináře Programy pro školy programy připravovány v různých modifikacích s ohledem na věk žáků, programy vytvářeny ke každé výstavě + výukové listy, tvorba programů pedagogická pracovnice Mgr. Pavla Procházková s kurátorem výstavy, během programu ped. pracovnice provází skupinu dětí výstavou. z cílových skupin návštěvníků expozice Příroda východního Polabí jsou školní kolektivy. Pro ně byl vytvořen výukový a ekovýchovný program ve třech stupních obtížnosti Pro předškolní kolektivy i rodiny s dětmi byly vydány omalovánky se zvířaty z expozice (10 kreseb) a skládací puzzle dvou velikostí fotografií z panelů expozice (22 motivů). Tyto aktivity jsou realizovány v dětském koutku ve druhém sále expozice.

Stálé výukové programy PŘÍRODA KOLEM NÁS probíhá ve stálé expozici Příroda východního Polabí, velkoformátové fotografie a dioramata přerůstající do prostoru výstavních sálů textové tabule po stranách expozice, zvukový doprovod výstavy – např. zpěv ptáků. „V přírodě nemají rostliny a zvířata cedulky se jménem, nenajdete je ani v expozici.“ - výukové listy - doplnit názvy zvířat a rostlin, zařadit vybrané živočišné druhy do typického prostředí, vybrat živočichy, kteří se v daném prostředí nevyskytují nebo se naopak mohou potkat. HRAČKY NAŠICH DĚTÍ probíhá v expozic hraček Bylo – nebylo… - výukové listy - poznat známou pohádku, vzpomenout si na autora pohádky, vybrat hračky, které do ní patří.

Expozici Příroda východního Polabí

Termínové programy „Jak se rodí skleněná krása“ 14. 9. 2009 - 8. 1. 2010 probíhá ve výstavě Magie skla, prezentace výroby skleněných výrobků prostřednictvím vitrín s exponáty, dioráma prostředí škrdlovické huti, s množstvím nástrojů a forem, v instalované dílně možnost vyzkoušet foukání do sklářské píšťaly, rozpoznat suroviny k výrobě, polotovar, konečný výrobek, dozvědět o technikách výroby a o technikách zdobení, ukázka práce sklářů v autentickém prostředí sklárny na DVD.

Termínové programy „Psí život“ 15. 10. 2009 - 8. 1. 2010 „Pes zachraňuje“, „Pes chrání“, „Pes léčí“. doprovodný program - Zásah policie a záchranářů - ve spolupráci se Záchrannou brigádou kynologů Pardubického kraje, policií ČR a canisterapeutickým sdružením Cantes, tato akce probíhá na louce před zámkem.

Publikační činnost na internetových stránkách : publikace z různých oborů (Archeologie, Heraldika, Historie, Muzejnictví, Numizmatika, a Přírodověda), výroční zprávy a sborníky z proběhlých seminářů. Knihovna prezenční, na internetových stránkách - on-line katalog knihovny, veřejnosti přístupná úterý a čtvrtek od 9:00 – 17:00.

Prezentace muzea http://www.vcm.cz/ Internetové stránky: - pravidelně aktualizované. http://www.vcm.cz/ Virtuální prohlídku zámku a výstavních prostor: http://www.vcm.cz/virtualni-prohlidka.hmtl Digitální katalog sbírek: fotoarchiv, odznaky, pohlednice: http://vcm-sbirky.cz/ Komunikace s muzeem: - kontakty na dané pracovníky muzea na webu.

Prostorové zázemí muzea Muzeum sídlí v zámku - vliv na přípravu výstav a expozic. Možnost odpočinku pro návštěvníky: - v předsálí v 2. patře - křesla, lavice, - v expozicích místa k odpočinku a pozorování exponátů, - v expozici přírody a hraček jsou „koutky“ pro děti, - posezení v přilehlém parku a na valech. Vyučovací prostor, přednášky, koncerty - přednáškový sál, koncerty v Mázhauzu, Vojtěchův sál (tj.rytířské sály). Občerstvení: - možnost malého občerstvení – nápojový automat v předsálí expozic v 2. patře - přízemí zámku – kavárna – otevřena příležitostně při významných akcích (plánuje otevřít celoroční využití).

Přístupnost expozic a výstav handicapovaným návštěvníkům bez problémů se dostanou do většiny prostor, s využitím výtahu, „schodolezu“, el.plošiny a mobilních nájezdů, doprovod průvodců, problém Expozice pohlednic - sklepní prostor s prudkým schodištěm, nedostanou na vyhlídku ve věži s točitým schodištěm (není součástí prohlídek, otvírá se pouze při zvláštních příležitostech).

Děkuji za pozornost - zajímavostí muzea je chov volně se pohybujících pávů, včetně bílých pávů a perliček