IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Izraelsko-palestinský konflikt
Advertisements

Vývoj Státu Izrael
Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Válka v Perském zálivu.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
IZRAEL A PALESTINA Kamila Janáková
Válka ve Vietnamu.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Izrael židovsko – arabský konflikt
Palestina - Izrael.
Svět v 60. letech Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Geopolitická ohniska soudobého světa
Vznik státu Izrael.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Vývoj politické mapy světa
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Mezinárodní vztahy Mgr. Lukáš Vacík
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
Arabsko-izraelský konflikt
Sýrie a Libanon.
Válka v Zálivu X.
Transatlantické vztahy EU
UČO: Bc. Miroslav Panský občanská výchova + geografie
Korejská válka.
Ekologické důsledky války
Izrael a Palestina Subtropy Polopouštní/pouštní krajina
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Osvobozování Československa
Válka v Perském zálivu
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Izrael a Palestina v letech
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Studená válka – 2. fáze uč
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Prezentace do předmětu OV2MP_SMV Mezinárodní vztahy
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Hizballáh Klvač Radim.
Irácko-íránská válka ( )
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Izraelsko-arabský konflikt Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
STÁT IZRAEL A ARABSKO-IZRAELSKÝ KONFLIKT – PŘÍČINY, VZNIK A PRŮBĚH [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:..
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
Jana Sítařová Liga arabských států. Arabská liga Vznik: 22. března 1945 Sídlo: Káhira, Egypt Členové: 22 zemí Úřední jazyk: arabština Hlavní orgán: arabská.
Antisemitismus po 2.světové válce
První arabsko-izraelská válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Antisemitismus po 2.světové válce
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Antisemitismus po 2.světové válce
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Historie blízkovýchodního konfliktu
Transkript prezentace:

IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc.Marcela Ježová 152649

40. a 50. léta Požadavek na vznik státu od židovských osadníků v Britské Palestině×arabským obyvatelům 1947- “Plán na rozdělení Palestiny“- na arabskou a židovskou část

40. a 50. léta Palestinská válka izrael vs. (Jordánsko, Egypt, Irák, Libanon, Sýrie, Jemen (omezená účast) a Saudská Arábie (omezená účast), 14.května 1948- uznání Izraele samostatným státem byl znovu napaden 6 arabskými zeměmi aby jej uplně vyhladili- Izrael vyhrál (i díky československé zbrojní pomoci) Získal část území atakujích států

40. a 50. léta Sinajská válka 29. října 1956 začala po blokádě přístavu Elját a znárodnění Suezkého průplavu Egyptem Izraeli vydatně pomáhali většinový akcionáři průplavu- Francie a Anglie Anglii a Francii vyhrožovala Moskva (vybombardováním hlavních měst) a USA (pozastavením půjčky z Mezinárodního měnového fondu.

40. a 50. léta Sinajská válka Výsledek: pro Francii a Velkou Británii znamenala diplomatický debakl pro Izrael vítězství, neboť dosáhl svého cíle - likvidace vojenského potenciálu Egypta. Dále obsadil pásmo Gazy a zajistil si nerušený přístup k Akabskému zálivu. Do roku 1957 také držel Sinajský poloostrov.

60. až 80. léta Šestidenní válka Egypt uzavřel pro izraelské lodě Tiranskou úžinu Reakcí byl letecký útok na Egypt 5. června 1967 Egyptu pomáhali Syrie a Jordánsko

60. až 80. léta Šestidenní válka Výsledek: Izrael vyhrál- obsadil Sinajský poloostrov a další jednotky dobyly Jeruzalém, celý Západní břeh Jordánu a Golanské výšiny na hranicích se Sýrií

60. až 80. léta Opotřebovací válka začala 21. října 1967 potopením izraelského torpédoborce Eljat dvěma raketovými čluny egyptského námořnictva Izrael vs. Egypt a Jordánsko Skončila 7. srpna 1970 „remízou“

60. až 80. léta Jomkippurská válka či Válka Jom Kippur Izrael vs. Egypt, Syrie, Jordánsko Irák útok 6. října 1973 na Izrael Egyptská vojska překročila Suezský průplav Syrská zaútočila na Golanské výšiny Obě armády byly poraženy Výsledek: Zastavení bojů dle Ženevské konference Díky této válce vznikl tank Merkava

60. až 80. léta 1981 Izrael zaútočil na nově postavená jaderná zařízení v Iráku 1982 pak byl Egyptu vrácen Sinajský poloostrov Izrael se také angažoval v občanské válce v Libanonu (1975-1990) Ještě v současnosti je oficiálně ve válce se Sýrií a do roku 2006 s Libanonem.

90. léta Na počátku 90. let začal Izrael spolupracovat s Organizací pro osvobození Palestiny pod vedením Jásira Arafata, který za tuto spolupráci získal Nobelovu cenu míru. 1993 podepsaly Izrael a OOP tzv. Dohodu z Osla, zahrnující autonomii částí Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy 1994 podepsal Izrael mírovou smlouvu s Jordánskem o vzájemné pomoci.

90. léta od konce září 2000 propukla tzv. druhá intifáda- (povstaní tzv. "Palestinců" proti Izraeli, které začalo v září 2000 a vyústilo ve vlnu násilí mezi palestinskymi Araby a Izraelci v Izraeli)

Současnost Od roku 2002 staví Izrael cca 600 km dlouhou bezpečnostní zeď (Haagský tribunál zeď označil jako nelegální-neboť na některých místech vede přes okupovaná území, která OSN nepovažuje za součást Izraele) V říjnu 2004 schválil izraelský parlament evakuaci a následnou likvidaci 25 židovských osad ležících na palestinském území Evakuace začala v srpnu 2005- obytné domy byly následně zničeny, nad územím převzala oficiální kontrolu palestinská samospráva.

Současnost V červenci 2006 překročili bojovníci hnutí Hizballah libanonsko-iraelskou hranici a zabili 8 izraelských vojáků. Další dva zajali. Vypukl 34 dnů trvající konflikt – Druhá libanonská válka