ROMÁNSKÝ SLOH Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Románský sloh nebo Gotika ?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
zpracovaný v rámci projektu
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Románská kultura 10. – 12. století
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
III/2 XV A
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D3
Románský sloh 11. – 13. století 7. ročník
Románský sloh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotická kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SLOVANÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
zpracovaný v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Registrační číslo projektu:
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Národy světa Název školy
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Česká románská kultura
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Socioekonomická geografie - opakování
Funkcionalistický Zlín
Románská kultura.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Románský sloh.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Dějiny ČR – románský sloh
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Románský sloh.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Čas: 11. – 13. století (místní- zeměpisné rozdíly)
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

ROMÁNSKÝ SLOH www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Románský sloh Označení DUM VY_32_INOVACE_10_3_04 Autor Mgr. Radek Šipula Datum 14. 07. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Středověk Ročník 2. ročník, kvinta - sexta www.zlinskedumy.cz

ROMÁNSKÝ SLOH: je umělecký sloh, který vznikl na území bývalé ZÁPADOŘÍMSKÉ říše a který svým způsobem navazoval na tradice STAROŘÍMSKÉ ARCHITEKTURY od 11. - do poloviny 13. století se rozšířil zejména ve STAVITELSTVÍ a VÝTVARNÉM UMĚNÍ v zemích ZÁPADNÍ KŘESŤANSKÉ EVROPY na VÝCHODĚ EVROPY se v té době prosazoval BYZANTSKÝ sloh v 10. - 12. století se v evropském stavitelství začal jako hlavní stavební materiál opět užívat KÁMEN do současnosti se nám v ROMÁNSKÉM slohu zachovala řada především církevních staveb - nejčastěji KOSTELŮ právě kostely tvořily v západní EVROPĚ v období mezi rokem 1000 a koncem 12. století podstatnou část veškeré stavební činnosti vedle kostelů se však stavěly také paláce, hrady, kláštery, špitály, mosty (JUDITIN most v PRAZE) či obytné domy - do současnosti se z nich většinou nic nezachovalo

TYPICKÉ ZNAKY ROMÁNSKÉHO SLOHU: MOHUTNÉ ZDI VALENÁ KLENBA: 13] kamenná valená klenba 14] příčná valená klenba

TYPICKÉ ZNAKY ROMÁNSKÉHO SLOHU: SDRUŽENÁ OKNA 1]

ROTUNDY: pro počátky románského stavitelství jsou příznačné malé kostelíky s kruhovým půdorysem - ROTUNDY 2] 3] obrázek - POLOMĚR ROTUNDY 1 obrázek - POLOMĚR ROTUNDY 2

NEJZNÁMĚJŠÍ ROTUNDY U NÁS: nejvýznamnější jsou rotundy sv. JIŘÍ na ŘÍPU, sv. KATEŘINY ve ZNOJMĚ a sv. MARTINA na pražském VYŠEHRADĚ 4] 5] 6] video: pražská ROTUNDA SV. KŘÍŽE (1:51)

BAZILIKY: kostely s podélným půdorysem - BAZILIKY (nahradily rotundy) obrázek: ŘEZ BAZILIKOU 7] 8]

MALÍŘSTVÍ - FRESKY: součástí výzdoby církevních staveb byly již tehdy sochy a nástěnné malby, které byly zhotovovány do vlhké omítky - FRESKY 9]

ROMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ: z památek románského MALÍŘSTVÍ zasluhuje pozornost nádherně ilustrovaný VYŠEHRADSKÝ KODEX, který byl pořízen u příležitosti královské korunovace VRATISLAVA ll. 10]

ZAJÍMAVOST: NEJSTARŠÍ BAZILIKA U NÁS: jedná se o románskou baziliku sv. JIŘÍ na PRAŽSKÉM HRADĚ, kterou nechal v roce 921 vybudovat kníže VRATISLAV l. o 52 let později u ní MLADA, vzdělaná sestra knížete BOLESLAVA ll., založila první klášter v ČECHÁCH, určený pro řeholi BENEDIKTINEK při té příležitosti byla bazilika prodloužena a rozšířena po požáru v roce 1142 byly zbudovány obě věže a západní chór 11] 12]

SLOVNÍČEK DŮLEŽITÝCH POJMŮ: KLÁŠTER- náboženská stavba nebo areál, určený pro život řádového společenství, křesťanské řádové komunity tvoří MNIŠI a ŘEHOLNICE ŘEHOLE - (z latinského REGULA = pravidlo) je písemně formulovaný návod a souhrn pravidel, jimiž se řídí činnost řádu a život jeho členů CELIBÁT -(z latinského přídavného jména CAELEBS = neženatý, svobodný) je závazek žít bez manželství, případně též bez pohlavních styků, je tradičně spjat s mužským i ženským mnišstvím KODEX - v původním slova smyslu označuje svazek listů svázaných ve hřbetu, pro zápis mnohem výhodnější než původní svitky, které nahradil, neboť se v něm rychleji a lépe orientuje a dá se využít obou stran psací plochy KRONIKA - úlohou kroniky je chronologicky, tedy podle pořadí, v jakém se děj v časové ose odehrál, popsat jednotlivé historické události

NĚCO K ZAMYŠLENÍ: Odkud vzal ROMÁNSKÝ sloh svůj název? Vyjmenujte tři typické znaky tohoto slohu. Jak nazýváme stavby s kruhovým půdorysem, uveďte i příklady dvou takových staveb a místo kde se nacházejí. Co jsou FRESKY? Jaký je rozdíl mezi ROTUNDOU a BAZILIKOU?

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: umělecký sloh, který vznikl na území bývalé ZÁPADOŘÍMSKÉ říše a který svým způsobem navazoval na tradice STAROŘÍMSKÉ ARCHITEKTURY mohutné zdi, valená klenba, sdružená okna, fresky ROTUNDY - sv. JIŘÍ na ŘÍPU, sv. MARTINA na VYŠEHRADĚ, sv. KATEŘINY ve ZNOJMĚ nástěnné malby, které byly zhotovovány do vlhké omítky ROTUNDA (kruhový půdorys a starší), BAZILIKA (obdélníkový půdorys, mladší)

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 1] MAŇAS, Michal. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romansky_sloh.jpg 2] BJALEK, Michal. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaple_-_rotunda_sv._Kateřiny_(P._Marie)1.JPG 3] MAKAK 60. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Znojmo-rotunda.JPG 4] LUDEK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rip_rotunda_sv_Jiri_2.jpg 5] MARTINM. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotunda.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 6] LUDEK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vysehrad_Rotunda_svateho_Martina.jpg 7] LUDEK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BAZILIKA.png 8] PORFIRII UHTOMSKI. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazilika_preobrajenie.jpg 9] NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freska_Kurbinovo.jpg 10] ANONYMUS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kodexvysehradsky.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 11] MORAVEC, Hynek. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 1.9.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FF_bazilika_sv_jiri_3888.jpg 12] GASPARETTI, Francesco. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 1.9.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pražský_hrad,_Bazilika_sv._Jiří,_interiér_05.jpg 13] RÉMIH. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 1.9.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medinet_Habu_Divine_Adoratrice3.JPG 14] NEUVEDEN. upload.wikimedia.org [online]. [cit. 1.9.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Quertonne.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: TEICHOVÁ, Alena a kolektiv: Dějiny středověku. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 260 s. ISBN 16-906-68 TEICHOVÁ, Alena a kolektiv: Dějiny středověku 2. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 440 s. ISBN 16-913-68 SPUNAR, Pavel: Kultura středověku. Praha: Orbis, 1972. 208 s. ISBN 11-016-72