 Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zdroje záření Nejdůležitějším zdrojem záření je Slunce.
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud ve vakuu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Země ve vesmíru.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Elektromagnetické vlnění
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Světlo.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Vrstvy atmosféry.
Světlo.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Homogenní elektrostatické pole
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
RTG záření Moseley Složitější atomy než vodík …..
Relativistický pohyb tělesa
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Atmosféra Země a její složení
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Zdroje světla.
Urychlování částic pomocí laseru Pavel Berger, František Navrkal, Tomáš Novotný.
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Základy astronomie, Slunce
Elektromagnetické vlnění
Fyzika kondenzovaného stavu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

 Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr

 Nejdůležitějším zdrojem el.magnetického záření je pro nás Slunce (6000°C).  Před nebezpečnými zářeními (rentgenové a ultrafialové) nás chrání ozonová vrstva a atmosféra.  Zahříváme-li těleso ve tmě, můžeme vidět celé spektrum záření, které vydává – od neviditelného infračerveného, přes červené, žluté a nakonec bílý žár.

 Luminiscence – světélkování – dodáme atomům tělesa nadbytečnou energii, například silným světlem a tato energie se následně postupně uvolňuje v podobě studeného světla.  Laser – je to přístroj, kterým je tato energie vyzářena naráz jako elektromagnetická vlna zaostřená do úzkého světelného svazku.

 Rentgen – dvě elektrody katoda a anoda (antikatoda), k nimž je připojeno vysoké napětí. Jsou-li nabité částice urychleny vysokým napětím a pak prudce zabrzděny, vzniká rentgenové záření.  K urychlování částic na vysoké energie a ke studiu jejich srážek slouží urychlovače.

 pdf pdf  rodina.cz/zr/02_99/zr299_17.htm rodina.cz/zr/02_99/zr299_17.htm  droje.htm droje.htm  4-zdroje-zareni 4-zdroje-zareni

 1) Sladký ohnutý rohlík.  2) Člověk, který se dokáže pohybovat v meziplanetárním prostoru.  3) … Dogg – americký rapper nominovaný 12x na cenu Grammy.  4) Země původu asi nejslavnějšího vytrvalce všech dob Haile Gebrselassieho.  5) Tvořivý umělec syntetizující jednotlivé složky a prvky dramatické struktury do ideově a stylově jednotného, celistvého díla

 1) Loupák  2) Astronaut  3) Snoop  4) Etiopie  5) Režisér