Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dietní režim při hypoglykémii

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík
-poruchy metabolismu cukrů
SOUSTAVA OPĚRNÁ.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Neúrazové stavy.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Chování v případě nebezpečí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Hormonální soustava tercie.
Glukosa a její vznik.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Poruchy metabolizmu.
Vypracovala: V. Černochová
Hormonální soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
SACHARIDY.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
UČÍTE DÍTĚ S DIABETEM? Přinášíme Vám pár základních informací, které Vám pomůžou. NEBOJTE SE!
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
HORMONÁLNÍ SOUSTAVA. Žlázy s vnitřní sekrecí HYPOFÝZA.
SLADŠÍ ŽIVOT SE SENZOREM
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DM - komplikace.
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

Jan Dvořák 15.10.2012 SPŠE Božetěchova 3 1.L Diabetes Mellitus I. Jan Dvořák 15.10.2012 SPŠE Božetěchova 3 1.L ~ý

Diabetes Mellitus I. -česky: Cukrovka -příčina Diabetu je porucha funkce slinivky břišní, která nedodává do těla hormon inzulín, snižující hladinu cukru v krvi -při nedostatku inzulinu nastává tzv. Hyperglykémie (nadbytek c.) -při velké námaze a nedostatku potravy dochází k Hypoglykémii (nedostatek cukru)

Měření hladiny cukru v krvi Hladina cukru v krvi se měří pomocí tzv. Glukometru (glukóza=cukr) Glukometr analyzuje kapku krve pomocí testovacího proužku a vyvodí z nich hodnotu (mmol) cukru v krvi Ideální hodnota je 5-6(mmol) u zdravého člověka

Dodávání inzulinu Inzulin lze dodávat do těla náhradní cestou podkožně Inzulinovými pery (obsahují zásobník a dávkovač, který se manuálně nastavuje)

Dodávání inzulinu Inzulinovou pumpou Zásobník s inzulinem, který celý den dodává do těla automaticky dávky inzulinu (tzv. Bazal) U každého jídla se musí aplikovat zvláštní dávka(Bolus) Při námaze je možné tyto dávky vypnout, aby nedošlo k hypoglykemii

Hypoglykemie Hypoglykemie se projevuje slabostí, bolestmi hlavy... Může dojít i ke ztrátě vědomí Nutnost aplikovat GLUKAGON Glukóza, ihned dodá tělu potřebné cukry

Hyperglykemie Při delším přetrvávání může dojít např. k poškození cév v sítnici(i oslepnutí) nebo selhání ledvin Do hodnoty 17 mmol lze snížit hladinu cukru fyzickou aktivitou Nad hodnotu 17mmol se fyzická aktivita nedoporučuje kvůli větší pravděpodobnosti vzniku ketacitózy

Děkuji za pozornost

Zdroje: http://www.mte.cz/cukrovka-diabetes.htm http://www.diacentrum.cz/index.php?option=co m_content&task=view&id=75&Itemid=87 http://www.homeopatiecesky.cz/cukrovka- diabetes-mellitus/ http://gymtri.trinec.org/index.php?option=com_c ontent&view=article&id=115&catid=27&Itemid= 22 Kniha: Abeceda Diabetu