Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Dominance veřejných vzd. inst. 23 mateřských škol, 16 základních, 3 speciální (praktické), 3 umělecké 5 ZŠ neúplných nedostatek jeslí nárůst počtu dětí.
Různé role zástupce ředitele školy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 mezinárodní projekt Péče o děti jako mezigenerační most CZ.1.04/5.1.01/
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Výstupy z Úvodního semináře
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
P. VZDĚLÁVACÍ KURZ ASISTENTKA V PŘEDŠKOLNÍ PÉČI Lenka Hrkľová Odborná garantka mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Příprava na výkon povolání
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Projekt dětská skupina MOTÝL
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Avízo výzvy č.02_16_022 Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy,
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Vzdělávací systém ve Walesu 2-3 ROKY / ČAS MĚDVĚDA 3-7 LET / ÚŽASNÁ LÉTA 7-11 LET / NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ WELŠANÉ SI VYTVOŘILI SVŮJ JEDNOTNÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
9. Tvorba individuálního plánu
Organizace předškolního vzdělávání
Porada s řediteli škol a školských zařízení
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Normativní financování vztahy a souvislosti
„Velká“ novela školského zákona
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Š A B L O N Y II.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vzorový projekt pro gymnázia
Vzorový projekt pro ZŠ.
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ

Úroveň vzdělání lidí pracujících v předškolní péči na Islandu Předškolní učitel – 5 leté magisterské studium Předškolní učitel – 3 leté bakalářské studium Asistenti učitelů – „předškolní most“ (59 kreditů studiem na SŠ / zkušenosti 30 kreditů) Pracovníci v předškolní péči 1. – 3. úroveň (210h kurz)

Pedagogičtí pracovníci Ze zákony by měly být 2/3 pracovníků Předškolní učitelé 1/3 pracovníků mohou být Asistenti / Pracovníci v předškolní péči Pokud není možnost najmout učitele (velký nedostatek), mohou najmout další zaměstnance jako Pracovníky v předškolní péči na krátkodobé úvazky Tyto pozice musí inzerovat každý rok Ředitel zařízení musí být Předškolní učitel, aby získal licenci k provozu zařízení

Kdo může vstoupit do systému vzdělávání „předškolní most“? Povinnost pracovat v předškolním zařízení Věk min. 22 let Absolvování 230 lekcí kurzu s praxí Min. 3 letá pracovní zkušenost v předškolním zařízení či na základní škole

Učitelství – „předškolní most“ 30 kreditů na SŠ Program je na 4 semestry (učí se 6-9 kreditů za semestr) Výuka probíhá 1× týdně (17-20:45 = 5 vyučujících hodin) a 2-3 soboty za semestr ( :30 = 10 vyučujících hodin) Vyhodnocení předchozích studií, jakožto i zkušeností je založeno na konkrétních pravidlech a pracovních zkušenostech = ti, kteří toto nesplňují mohou absolvovat kurz na Asistent pedagoga, ale ten má rozsah 59 kreditů

„Předškolní most“ má 4 semestry 1.Semestr -Komunikace a spolupráce 3 kredity -Etika 2 kredity -Pedagogika a vzdělávání 3 kredity 2. Semestr -Výtvarné umění a kreativita 3 kredity -Vývojová psychologie 3 kredity -Pedagogika na Islandu 3 kredity 3. Semestr -Hra jako vzdělávání a rozvoj 3 kredity -První pomoc 1 kredit -Rozvoj a pohyb 3 kredity 4. Semestr -Děti se zdravotním postižením 3 kredity -Jazyky a kultura dětí a mladých lidí 3 kredity

Kurz pro pracovníky v předškolní péči 1. – 3. úroveň Min. věku 20 let Práce v předškolním zařízení Nedostatečné vzdělání Kurz v rozsahu 210h = 17 kreditů Je povinností pro následné zahájení „předškolního mostu“ Kurz probíhá během pracovní doby = proplacený čas i kurz (hradí odbory a obcemi)

Cíle kurzu pro pracovníky v předškolní péči Zvýšení sebevědomí a komunikačních dovedností Zvyšování odborných znalostí ve vztahu k výchově a vývoji dítěte Zvyšování počítačových dovedností Úvod do předškolního vzdělávání

Sdílená odpovědnost při práci v předškolním zařízení Předškolní učitelé: Mají odpovědnost za celou třídu Plánují, připravují, hodnotí vzdělávací program Sledují vývoj dítěte Pracují s případnými obavami rodičů Plánují spolupráci s rodiči Komunikují a spolupracují s dalšími externími odborníky (např. logopedi, fyzioterapeuti) Odpovědnost za výuku a vedení pracovníků péče o děti = v začátku spolupráce jsou spíše asistenti, se zkušenostmi získávají větší odpovědnost

Struktura péče Rodičovská dovolená je 9 měsíců Rodinná péče = denní matky (děti 9-18 měsíců) Několik soukromých pečovatelů o děti od 1 do 2 let Veřejné školky pro děti od 1 až 2 let do 6 let (vzhledem k dlouhému čekacímu listu děti většinou vstupují do MŠ v 18 či 20 měsících) Povinná školní docházka pro děti, které v daném školním roce mají 6 let

Náklady na péči o děti Města/obce financují veškeré náklady na danou péči Skladba rozpočtu: Platy Nájem a pomůcky Jídlo Zařízení, vzdělávací pomůcky, hračky Rozvoj zaměstnanců (zaměstnanci žádají učitelské odbory o granty na individuální kurzy) Ostatní výdaje

Finanční spoluúčast rodičů Rodiče platí různou výši poplatků Samoživitelé a zaměstnanci předškolního zařízení platí méně Vdaní a studenti dostávají také slevu Všeobecně rodiče platí velmi malou část skutečných nákladů na péči o děti