Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Zkušenosti Danuše Vyorálková.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR Seriály MZK Brno, VK Olomouc Danuše Vyorálková.
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení Zlín – Olomouc – Hradec Králové, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Školení Brno – Olomouc března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Praha, Krajský úřad, 2. března 2015.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
SK ČR a digitalizace (se zvláštním přihlédnutím k seriálovým dokumentům) Helena Dvořáková, NK ČR Seminář účastníků Souborného.
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Pracovní skupina pro SK ČR, RDA a seriály.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Registr digitalizace Registr digitalizace Helena Dvořáková
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková

Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených roků odběru –chybná ISSN –Překlepy (kódy jazyků, zemí apod.) –odstranění duplicit v bázi ZP –opravy chybně zkonvertovaných znaků import báze Seriály NK – kontrola na UNIMARC - opravy

Definitivní import Import báze Seriály NK (původní předpoklad – jen česká periodika) import báze ZP – zahraniční periodika import souborů z ostatních knihoven včetně záznamů seriálů (zejména OLA001, PNA001, ale i LIA001, BOA001 ) záznamů, z toho českých

Import - duplicity Záznamy knihoven, které běžně posílají záznamy monografií Neproběhla „ruční“ kontrola Přes dodržování pravidel – variabilnost v bázi velké množství záznamů k ručnímu opracování

Retrokonverze Zpracována písmena H – W V roce 2003 redakčně zpracováno a převedeno téměř 7000 záznamů Od pol. listopadu – v SK o dva úvazky méně – ohroženo dokončení retrokonverze

Příklady

Duplicity záznamy, které prošly kontrolou na UNIMARC – „duplicitní“ pro ruční zpracování –záznamy novin z NK (záznamy regionálních mutací – v SK jako multiplikáty) –záznamy zahraničních periodik – často „zamčeny“ (označeny příznakem pro další zpracování) záznamy ZP (záznamy NK mají vyšší váhu) –nepravá periodika – záznamy jednotlivých čísel, ale s označením SE ; záznamy seriálů, ale s označením BK apod. –Záznamy časopisů zpracovaných jako monografie (např. Svět psů (ISSN,1x měsíčně, ale podle OLA001 je to monografie)

Záznamy z retrokonverze SK přijal po dohodě s OLA001 (iABA001) záznamy z retrokonverze bez kontroly na UNIMARC – soubor obsahoval i záznamy seriálů – bez roků odběru (dodávky s retrokonverzí bez kontroly na UNIMARC) – pro pracovníky SK to znamená opravit ručně velké množství záznamů z porovnávacích programů –chybně zpracovaných (roky odběru)

Aktualizace odběru 2003 do dubna se zpracovávalo do ISISu – knihovny, které zaslaly údaje na jaře, by měly být zpracovány import do Alephu500 – testování „kolečka“- průběžně byly ověřovány údaje z hlášení knihoven – do Alephu jsou postupně zapisovány změny Postupné zpracovávání „duplicit“ Pro změnu roku aktualizace – využití globálních oprav v Alephu Variabilní zpracování roků odběru – nutnost více informací pro zpracovatele

Aktualizace odběru 2004 soupisy – převážná většina knihoven (spolupracuje cca 400 knihoven a institucí) - nemohou dodávat záznamy v elektronické podobě (systém nemá konverzní program, časopisy nejsou zpracovány v elektronické podobě) elektronicky (knihovny, které již zaslaly záznamy – viz výše ) on-line – zasílání vybraných polí určených právě pro aktualizaci odběru –Aktualizace odběru pomocí formuláře (připravuje se)

Zasílání nových záznamů Základním požadavkem – dodržování standardů UNIMARC a AACR2 minimální záznam Dodržování dohodnuté formy zápisů roků odběru (pole 910r): , ,31-89,93- neukončený odběr nebo ukončený odběr svazky se pak uvádějí obdobně do samostatného pole 910s 1-23,27-41,50- ISSN – jedinečné pro každý titul (viz zápis z jednání Pracovní skupiny pro seriály) Využívání české agentury ISSN na adrese

Co nás čeká Důslednější kontrola Ruční ověření záznamů seriálů tak, jak tomu je u monografií (i u knihoven, které již záznamy dodávají) Dořešit otázky bibliografického zpracování –nepravých periodik pro souborný katalog –řešení regionálních mutací novin konverzní programy knihovnických systémů pro seriály (např. T-series – přislíbeno v dohledné době) Připravit formulář pro aktualizaci odběru

Na závěr Adresář knihoven a institucí ČR – změny Adresář na webu – aktualizace průběžně