EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OSN OSN= organizace spojených národů
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Iva Lulayová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Elektronická učebnice - II
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ INTEGRACE.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk

CHARAKTERISTIKA politická a ekonomická unie, kterou od posledního rozšíření v roce 2013 tvoří 28 evropských států s 507 miliony obyvatel (přibližně 7,3 % světové populace) vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva), která navazovala na evropský integrační proces od padesátých let cílem EU je vytvoření společného trhu a hospodářské a měnové unie, podpora rozvoje a růstu hospodářství, zaměstnanosti, konkurenceschopnosti a zlepšování životní úrovně a kvality životního prostředí – k zabezpečení těchto cílů slouží čtyři základní svobody vnitřního trhu: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, a dále společné politiky EU například v oblastech hospodářské soutěže, společné vnější obchodní politiky a zemědělství

HISTORIE A VÝVOJ EU 1951 – šest západoevropských států (Německo, Francie, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko) uzavřelo Pařížskou smlouvu – 1952 vzniká Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) 1957 – uzavřeny Římské smlouvy – vzniklo Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom) 1967 - po sloučení tří společenství (ESUO, EHS a Euratom) se začalo hovořit o Evropských společenstvích (ES) 1973 – první rozšíření o Spojené království, Irsko a Dánsko 1981 – členem se stává Řecko 1986 – přistoupilo Španělsko a Portugalsko

HISTORIE A VÝVOJ EU 1985 - byla přijata Schengenská dohoda o postupném odstraňování kontrol na společných hranicích 1990 - byla podepsána i druhá Schengenská dohoda (Schengenská prováděcí úmluva), jež vstoupila v platnost v roce 1995 - vytvořen Schengenský prostor, v němž se zboží a osoby mohou pohybovat v zásadě bez omezení 1992 – podepsána Maastrichtská smlouva (zavedla pojem Evropská unie a tři pilíře EU) 1995 - došlo k rozšíření o Rakousko, Finsko a Švédsko 2004 – přijato 10 zemí: Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko 2007 – členy se stávají Rumunsko a Bulharsko 2013 – přistoupení Chorvatska

ZALOŽENÍ A ROZŠIŘOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE zakládající státy - Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko 1973 – Dánsko, Irsko, Velká Británie 1981 – Řecko 1986 – Španělsko, Portugalsko 1995 – Finsko, Rakousko, Švédsko 2004 - Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko 2007 – Rumunsko, Bulharsko 8) 2013 – Chorvatsko

ČLENSTVÍ V EU Evropská rada v červnu 1993 v Kodani určila obecně závazné podmínky, tzv. Kodaňská kritéria: kandidátská země musí mít stabilní instituce zajišťující demokracii, právní stát, dodržování lidských práv a práv menšin země musí mít fungující tržní ekonomiku schopnou se vypořádat s konkurenčními tlaky uvnitř Unie země musí být schopná přijmout závazky vyplývající z členství, včetně cílů politické, hospodářské a měnové unie kandidátské země: Turecko, Makedonie, Island, Černá Hora, Srbsko, přihlášku ke členství podala Albánie Norsko a Švýcarsko žádaly o vstup, ale členy se nestaly nedílnou součástí EU jsou zámořská území: Guadeloupe, Francouzská Guyana, Martinik, Réunion, Svatý Martin, Mayotte, Kanárské ostrovy, Ceuta, Melilla, Azory, Madeira, Anguilla, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Falklandy, Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy, Kajmanské ostrovy, Montserrat, Pitcairnovy ostrovy, Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha, Turks a Caicos, Francouzská Polynésie, Nová Kaledonie, Saint-Pierre a Miquelon, Wallis a Futuna, Svatý Bartoloměj, Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Svatý Martin, Svatý Eustach, Grónsko

POLITIKA EU Maastrichtská smlouva rozdělila politiku EU v nové organizační a právní struktuře EU do tří hlavních oblastí: a) 1. pilíř – Evropská společenství (označuje primární a sekundární právo Evropské unie, týká se mimo jiné ekonomických, sociálních a ekologických záležitostí) b) 2. pilíř - Společná zahraniční a bezpečnostní politika (týká se zahraničních, bezpečnostních a obranných/vojenských záležitostí) c) 3. pilíř – Policejní a justiční spolupráce členové EU svěřují některé ze svých pravomocí evropským institucím – r. 2009 vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, která je rozdělila do 3 skupin: výlučná pravomoc – celní unie, měnová politika a společná obchodní politika sdílená pravomoc – vnitřní trh, sociální politika, životní prostředí, doprava, ochrana spotřebitele koordinační pravomoc – průmysl, kultura, cestovní ruch, vzdělávání, mládež a sport, civilní ochrana, správní spolupráce

EKONOMIKA EU všechny státy Evropské unie jsou zapojeny do jednotného vnitřního trhu: je zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, neexistují technické překážky obchodu (rozdíly technických požadavků, různé stupně ochrany duševního vlastnictví apod.) a je snížena administrativa v daňové oblasti osmnáct zemí EU (Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko) jsou členy eurozóny = společná měna euro euro používá i několik závislých území (např. Azory, Madeira, Kanárské ostrovy a Martinik) a šest států mimo EU (Andorra, Monako, Vatikán, San Marino, Černá Hora a Kosovo) rozpočet EU je určen k financování politik EU a na administrativní výdaje evropských institucí - musí být vždy vyrovnaný

SYMBOLY EU VLAJKA – kruh složený z dvanácti hvězd na modrém podkladu (hvězdy jsou symbolem jednoty, solidarity a spolupráce mezi evropskými národy) HYMNA – Óda na radost z Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena DEN EVROPY – 9. květen MOTTO – Jednota v rozmanitosti

VÝZNAM EU všem občanům EU náleží právo žít, pracovat a studovat v jiných členských zemích pro cestování po EU je možné využít kromě cestovního pasu i občanský průkaz lidé mohou volně cestovat po území Schengenu – zrušily se kontroly cestovních na dokladů na hraničních přechodech možnost studia na zahraniční škole nebo univerzitě – program Erasmus právo volit a být volen do Evropského parlamentu právo obracet se na evropského ombudsmana nebo podat stížnost k Evropské komisi

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clensk%C3%A9 _st%C3%A1ty_Evropsk%C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_Evropsk %C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_pil%C3%A D%C5%99e_Evropsk%C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/Euro http://cs.wikipedia.org/wiki/Euroz%C3%B3na http://cs.wikipedia.org/wiki/Schengensk%C3%BD_ prostor