Marshallův plán Význam První reakce – přijetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Ukončení 1. světové války
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Československo po válce
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Situace po osvobození ČSR
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Svět po 1. sv. válce.
Svět Západu a vznik NATO
Československo I
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Československo 20. let – 30. let
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Československo v 50. letech
Charta 77.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
Vývoj ČSR ve 20. letech II. Petr Machala.
 První volby  Obnova mírové výroby  Obtíže prvního období  Začíná prosperita ČSR Budování ČSR.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Prohra československé demokracie
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Československo po hospodářské krizi
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Československo po 2. světové válce
Rozdělená Evropa.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Protektorát Čechy a Morava
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Svět po první světové válce
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Naši prezidenti.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Marshallův plán Význam První reakce – přijetí Konečné odmítnutí po zásahu SSSR

Význam Ekonomicky rozvrácená poválečná Evropa může těžko bez úvěrů navázat na předválečnou prosperitu V této obtížné situaci přichází Američané s Marshallovým plánem pomoci Evropě Američané svolali pařížskou konferenci, která měla dojednat podrobnosti

První reakce - přijetí Československá republika jako jediná ze zemí sovětské sféry vlivu přijala pozvání na pařížskou konferenci Naši odborníci a někteří politici v tomto projektu viděli nadějnou příležitost pro překonání ekonomických problémů

Konečné odmítnutí po zásahu SSSR Delegace československých politiků (Gottwald, Drtina, Masaryk) odjíždí v červenci 1947 do Moskvy Stalin naší delegaci oznamuje, že přijetí Marshallova plánu Československem by znamenalo porušení spojeneckých a přátelských svazků se SSSR A tak Gottwald telefonoval do Prahy, aby vláda odvolala našeho zástupce v Paříži a Československo Marshallův plán odmítlo Marshallův plán (video)