MATKA TEREZA „Nečekejte na to, až vás někdo povede; začněte sami,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rodina.
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Pocta Matce Tereze Click.
Život je jako cesta vlakem…
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
I T A L I E ASSISI (Umbrie).
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Citáty O LÁSCE.
Poznej osobnost světových dějin z 20.století
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Existují Květiny velmi jednoduché… … i složitějších tvarů.
Slova Květiny.
Už ses narodil, tak žij !.
Průběh 1. světové války 3. část.
Když se stýská….
Proč je důležité studovat Principy
Tisková konference Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 12. března 2013.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nicolas Winton.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
a její Misionářky lásky
Zelená revoluce Název školy
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Charitativní projekt SOŠ Luhačovice
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Materiál slouží při výuce učiva „OSOBNOST“..  Český hokejista  Narozen  Od 18-ti let hraje v NHL  Je jedním z nejúspěšnějších hokejistů.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Nobelova cena za rok Muhammad Junus "Trvalý mír nemůže být dosažen, dokud široké vrstvy lidí nenajdou cestu ven z chudoby. Drobné financování je.
Já Tobě nyní chválu vzdávám
Lekce od divokých hus Neznámý autor Napadlo Tě už někdy zamyslet se nad tím, proč létají divoké husy v hejnu ve tvaru V?
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
V L T A V A Vltava je nejdelší českou řekou (je dlouhá 433 km) a zároveň patří k významným symbolům naší národnosti. Vyjadřuje to množství uměleckých děl.
Postoje a schopnosti 2.Mojžíšova 18,13-24 O Delegování úkolů.
Slečna katechetka Petra vstupuje do kláštera klarisek Je sobota a několik mladých lidí z různých míst Moravy se sjíždí do Brna –Soběšic. A ptáte.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Svatá Anežka Česká.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Dobrodružství Matky Terezy
Papuánská Velká noc Filip Breindl.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Komárková tereza Nováková gabriela
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Pocta Matce Tereze Click.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Naše zkuše- nosti: #12 Co je tajemstvím pravé radosti? Větší
Pocta Matce Tereze Click.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

MATKA TEREZA „Nečekejte na to, až vás někdo povede; začněte sami, člověk člověku.” Podklad a obrázky použity z emailem kolující prezentace „motherteresa_cesky.pps“

narozena 26. srpna 1910 albánská rodina úspěšného obchodníka otec zemřel v jejích 8 letech

ve 12 letech rozhodnutí pro řeholní život odchod do Irska 1928 řád Loretánských sester: aktivní hlavně v Indii řeholní jméno: Tereza vyučovala na misionářské dívčí škole zeměpis pro její nadání a organizační schopnosti bylo Tereze svěřeno vedení Vyšší misijní školy St. Mary’s High School v Kalkatě

1946 sestra Tereza po dohodě s představenými opustila loretánský klášter a začala se věnovat nejchudším a umírajícím 1949 dostatečný počet spolupracovnic, aby mohla založit kalkatskou kongregaci Misionářek milosrdenství 7. října 1950 papež uznal nové řeholní společenství řídící se františkánskými principy „Sami cítíme, že to, co děláme, je jenom kapka v oceánu. Ale oceánu by něco scházelo, kdyby tam ta kapka chyběla.”

zakládala útulky pro umírající, sirotky a opuštěné děti nemocnice školy během několika roků vyvinula úsilí a podařilo se jí položit základy velkému humanitárnímu dílu „Nevím přesně, jaké to bude v nebi, vím však, že až zemřeme a přijde okamžik, kdy nás Bůh bude soudit, NEBUDE se nás ptát: Kolik dobrých věcí jsi v životě udělal?, ale zeptá se: Kolik LÁSKY jsi vložil do toho, co jsi dělal?”

Nobelova cena míru (1979) na sklonku života: řada cest po světě využití své popularity a možností setkávat se s významnými osobnostmi k podpoře sociálních aktivit své kongregace a šíření křesťanských myšlenek podstatnou částí řeči u příležitosti udělení Nobelovy ceny míru se stal odmítavý postoj k potratům Nobelova cena míru (1979)

zemřela 5. září 1997 v Indii vyhlášen státní smutek tělo zesnulé vystaveno v kalkatském kostele sv. Tomáše rozloučit se přišly statisíce lidí řád v době její smrti: přes 4 000 sester v 610 misijních domech (123 zemí) 19. října 2003 v průběhu Světového misijního dne slavnostně prohlášena za blahoslavenou „V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou.”

navštívila také Československo 1984 na pozvání kardinála Františka Tomáška 1990 na pozvání prezidenta Václava Havla 1990 dostala v Praze 6 v ulici Na Zátorce jednopatrovou vilu pro zřízení útulku své kongregace

„Někdy si myslíme, že chudoba je jenom být hladový, nahý a bez domova. Chudoba těch, kdo jsou nechtění, nemilovaní a zanedbávaní, je ta největší chudoba. Tento druh chudoby musíme začít léčit ve svých domovech.”

2012 S využitím obrázků anglického originálu zpracovalo Katechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého Určeno pouze pro výukové účely.. 2012