Opakování - vývoj jedince

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Hra riskuj pro opakování znalostí.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vývin člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o vývinu člověka v jednotlivých.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Vývoj člověka - postnatální
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Vývoj po narození 1)Novorozenec – období prvních 28 dnů po porodu
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Fetální období.
FÁZE ŽIVOTA.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
FYZIOLOGICKÁ OBDOBÍ ŽENY
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Žena a sport.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Opakování opěrná soustava
Magnetické vlastnosti látek
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
ČLOVĚK Pří_232_Savci_Člověk Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Testy pro 8. třídu ZŠ Hejnice M. Hradil.
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Opakování - vývoj jedince Jak dlouho trvá těhotenství? Co je to embryo? Kde dochází k oplodnění vajíčka? Co je to placenta a jaká je její funkce? Čím může být zárodek ohrožen? Jak je zakončeno plodové období? Co se děje v těle novorozence při porodu? Je novorozenecká žloutenka infekční? Proč? Jaké jsou hlavní reflexy novorozence? Co je to mlezivo? Jak se novorozenec dorozumívá? Jak často novorozenec pije?

Čím se formuje páteř kojence? Kdy se prořezávají první zuby? Kdy se má dítě naučit základy hygieny a společenského chování? Proč je pro děti vhodné čtení říkadel a básniček? Čím se zlepšuje motorika a koordinace dítěte? Kdy se prořezává trvalý chrup? Co je to puberta? Jaké je časové rozmezí pro adolescentní věk? Kdy je člověk na vrcholu fyzických sil? Čím se projevuje střední věk? Jaké jsou projevy stáří? Čím lze oddálit příznaky stárnutí?

Otázky a odpovědi Jak dlouho trvá těhotenství? - 40 týdnů Co je to embryo? - zárodek, prvních 8 týdnů Kde dochází k oplodnění vajíčka? - ve vejcovodu Co je to placenta a jaká je její funkce? - dočasný orgán, umožňuje výživu plodu, produkuje hormony Čím může být zárodek ohrožen? - virové choroby, léky, alkohol, nikotin, drogy … Jak je zakončeno plodové období? - porodem, přestřižením pupeční šňůry Co se děje v těle novorozence při porodu? - začínají pracovat plíce, uzavírají se pupečníkové cévy, odděluje se plicní oběh, uzavírá se srdeční přepážka, snižuje se počet červených krvinek Je novorozenecká žloutenka infekční? Proč? - ne, jde o neschopnost jater rychle zpracovat barvivo ze zaniklých krvinek Jaké jsou hlavní reflexy novorozence? - sací, pátrací, polykací, úchopový, úlekový, kašlání, kýchání … Co je to mlezivo? - první mléko, vysoký obsah bílkovin a obranných látek Jak se novorozenec dorozumívá? - pláč, úsměv, výraz, pohyby Jak často novorozenec pije? - 10 - 12 x za den

Čím se formuje páteř kojence Čím se formuje páteř kojence? - zvedáním hlavy, plazením, sedáním, stavěním Kdy se prořezávají první zuby? - v šesti měsících Kdy se má dítě naučit základy hygieny a společenského chování? - v batolecím věku od 1 do 3 let Proč je pro děti vhodné čtení říkadel a básniček? - pro rozvoj slovní zásoby a rozumových schopností Čím se zlepšuje motorika a koordinace dítěte? - pohybem a sportem Kdy se prořezává trvalý chrup? - od šesti let Co je to puberta? - období rychlého růstu, pohlavního dospívání a formování duševních a citových projevů Jaké je časové rozmezí pro adolescentní věk? - 15 - 19 let Kdy je člověk na vrcholu fyzických sil? - mezi 20. a 30. rokem Čím se projevuje střední věk? - pokles fyzické výkonnosti, řídnutí kostí, menopauza u žen Jaké jsou projevy stáří? - šedivění vlasů, kůže ztrácí pružnost, zhoršuje se vidění, sluch, omezuje se chuť a čich Čím lze oddálit příznaky stárnutí? - pohybem, pravidelným rovnoměrným zatěžováním, správnou životosprávou, odpočinkem, optimistickým přístupem, duševní aktivitou