Prezentace společných projektů paměťových institucí na Internetu počtvrté Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Bibliograficko-informační služby v SVK Hradec Králové Klára Fialová, odd. informačně referenčních služeb Ivana Novotná, odd. bibliografie ŠVK Banská Bystrica.
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Národní filmový archiv v digitálním věku
30. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEÍ A GALERIÍ Praha, Národní muzeum 5. – 7. září 2006 KNIHOVNY MUZEÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách.
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Internetový průvodce po fondech
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Prezentace společných projektů paměťových institucí na Internetu potřetí Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Chráníme dědictví našich předků.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Prezentace společných projektů paměťových institucí na Internetu Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Oborová informační brána Musica
Lucie Toman Historická knihovna Kanonie premonstrátů Teplá
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Seriály v Souborném katalogu ČR
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Knihovny muzeí a galerií a Souborný katalog ČR
Transkript prezentace:

Prezentace společných projektů paměťových institucí na Internetu počtvrté Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

Proč projekty společně s muzei a archívy? Jsou to paměťové instituce jako knihovny Mají podobné záměry a řeší podobné problémy jako knihovníci Docílí se tak koordinace činností

Typy projektů Projekty institucí tvořených knihovnou, muzeem a archivem Projekty, na nichž se domluví knihovna s archivem, muzeem či s oběma institucemi Projekty koordinované nebo podporované orgány, jimiž členy jsou současně knihovny, archivy a muzea

Samostatné projekty institucí tvořených knihovnou, muzeem a archívem Family Search Center v Knihovně pro historii rodin v Salt Lake City (databáze Ancestral s více než 36 mil. jmény, databáze International Genealogical Index – 600 mil. jmen)

Samostatné projekty institucí tvořených knihovnou, muzeem a archívem Beethovenův dům v Bonnu je tvořen muzeem, knihovnou a archivemBeethovenův dům v Bonnu Digitalizovány rukopisy, dopisy, sochy, pomníky i obrazy s Beethovenem,

Projekty koordinované nebo podporované orgány, jimiž členy jsou současně knihovny, archivy a muzea MLA (Anglie) – 9 odboček:MLA North East,MLA South East,MLA London,MLA South West aj.MLAMLA North EastMLA South EastMLA London MLA South West CyMAL (Wales)CyMAL ABM-Utvikling (Norsko)ABM-Utvikling ABM-centrum (Švédsko) IBC (Itálie) Erf Goed (Nizozemí) Faro (Belgie) Heritage Malta (Malta)

MLA podporuje např. projekt: Familia (adresář zdrojů o historii rodů ve veřejných knihovnách ve V. Británii a Irsku) – nyní konzorcium knihoven ve Východní oblasti, úzká spolupráce s Public Record Office

Projekty, na nichž se domluví knihovna s archivem, muzeem či oběma institucemi: Leodis (databáze starých a nových obrázků Leedsu budovaná leedskou knihovnou a původně i muzeem)Leodis Fotografie z let 1800 až 2008 Vyhledávání podle místa, klíčových slov nebo data

Digital Heritage in Austria Spravuje databázi digitalizačních projektů V současnosti údaje o 5 místních (regionálních), 30 národních a 19 internacionálních projektech Zapojeno je v nich 25 muzeí, 15 knihoven, 30 archivů, 11 jiných institucí

BAM-Projekt Zahájen v květnu 2001 Bibliotheksservice-Zentrum Baden- Württemberg, Landesarchiv Baden- Württemberg und Stiftung Landesmuseum für Technik und Arbeit in MannheimLandesarchiv Baden- WürttembergStiftung Landesmuseum für Technik und Arbeit in Mannheim Nyní se účastní i spolkové archivy v Berlíně a Koblenci, muzea v Karlsruhe, Lipsku a Stuttgartu

Europeana Témata: Města (malárie a cholera, občanské nepokoje), Společenský život ( slavnosti, společenská konzumace pití, jídla a kouření), Hudba, Zločin a trest (nejukrutnější zločiny, vraždy ve filmu), Cestování a turistika Mezi prvními "položkami" tak figurují třeba Dantova Božská komedie, skladby a rukopisy hudebních géniů typu Mozarta či Beethovena, rozhlasové nahrávky z první světové války, ale i sbírka více než 500 obrazů Pabla Picassa, portugalské mapy z dobývání světa či kolekce 500 dialektů a jazyků, které byly zaznamenány napříč Británií. Češi budou zastoupeni například digitální podobou Kodexu vyšehradského. To je starodávný rukopis, který si břevnovští benediktini objednali v německém Řezně u příležitosti korunovace Vratislava II. v roce 1085.

Viviane Reding Eurokomisařka pro informační technologie Viviane Redingová nicméně už v srpnu při představování projektu zdůraznila výhody, které projekt a možnosti využití nejmodernějších technologií přinesou. "Například český student bude moci nahlédnout do děl Britské knihovny, aniž by musel jet do Londýna. Studentas čekas galės naršyti Britų bibliotekoje nenuvykęs į Londoną Így például a cseh diákok kedvükre böngészhetnek a British Library anyagai között anélkül, hogy ezért Londonba un student ceh, de exemplu, va putea să caute informații în biblioteca din Marea Britanie fără să se deplaseze la Londra Sen kautta esimerkiksi tšekkiläinen opiskelija voi selailla British Libraryn

A najdeme na Internetu taky příklad spolupráce české knihovny s muzeem či archivem?

Souborný katalog ČR V elektronické podobě je souborný katalog ČR budován od r a obsahuje cca 3,1 mil. záznamů zahraničních monografií, speciálních dokumentů a seriálů (časopisy, sborníky, zprávy z konferencí…). Knihovny zasílající záznamy v elektronické podobě (stav k ) 223 celkem, z toho muzejní: 14, v r (NM, ÚPM, NTM, ŽM, MZM,Bruntál, Hr. Králové, Jindř. Hradec, Čáslav, Kroměříž, Kolín, Plzeň,..), 2 archivy,v r žádný (AV ČR, UK) 35 institucí (1 archiv, 8 muzeí) testuje (v bázi ADR je 54 archivních knihoven, 113 muzejních, 1442 knihoven)

Archivní fondy a sbírky v České republice Databáze obsahuje záznamy o archivních fondech a sbírkách ( běžných metrech archiválií) a archivních pomůckách. Jde o archivní soubory uložené v Národním archivu, v 7 státních oblastních archivech (v roce 2002 se jejich součástí stalo i 72 státních okresních archivů, které si ponechaly tento název), 5 archivech měst, několika desítkách specializovaných a soukromých archivů, v tzv. kulturně vědeckých institucích (muzea, knihovny, galerie Muzea a galerie: (o 9 více) (např. Husitské muzeum v Táboře – 25 fondů (sbírek), Národní zemědělské muzeum 76) Knihovny: - 5 (Archiv Národní knihovny 43, Krajská vědecká knihovna v Liberci 6, MZK 5, Městská knihovna Znojmo 2,Vědecká knihovna v Olomouci 1)

Systém Kramerius Jen NK ČR: 532 (366) titulů časopisů, tj ( ) reformátovaných stran 5845 (25) titulů monografií, tj (9049) reformátovaných stran VISK 7 v r (23 institucí, např. muzea v Chebu, Mikulově, Rokycanech, NA a VHA)

Manuscriptorium systém shromažďující a zpřístupňující na Internetu informace o historických knižních fondech, provázaný s digitální knihovnou digitalizovaných dokumentů Počet partnerů nyní nezjistitelný (38 partnerů, z toho 14 knihoven v r. 2006)

Děkuji za pozornost