Astma bronchiále(astma)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Advertisements

Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Dýchací soustava a psychosomatika
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
OSLABENÍ RESPIRAČNÍHO SYSTÉMU
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Neúrazové stavy.
AKUTNÍ STAVY U DĚTÍ NEZPŮSOBENÉ ÚRAZEM
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
PLNÝ DECH.
Chronická obstrukční pulmonální nemoc CHOPN
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Léky ovlivňující dýchací systém
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
-morbili, measles Ivona Jurčová
Autor výukového materiálu:
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 12
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
ALERGIE.
Dýchací soustava.
10. První pomoc - neúrazové stavy
vypracoval-Martin Vítů
Interní stavy Astma, alergie, cukrovka,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Choroby srdce a cév 54,4 % Respirační onemocnění 8,1% Nádory 19,3 % Mortalita Plicní choroby.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Dýchací soustava
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Alergie a anafylaktický šok
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Prezentace – výklad učiva
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Astma bronchiále(astma)

Definice Průduškové astma - je onemocnění, které se vyznačuje záchvatovitou dušností a je provázeno na dálku slyšitelnými pískoty při výdechu.Typickým funkčním znakem je přechodné zvýšení dechového odporu. Jeho příčinou je překrvení a otok bronchiální sliznice, sekrece vazkého hlenu a kontrakce stěny průdušek.

Rizikové faktory Faktory hostitele (endogenní) genetická predispozice (např. geny predisponující k atopii a hypereaktivitě dýchacích cest) pohlaví obezita

Příčiny vzniku je velmi složitá, uplatňuje se tu více činitelů nejdůležitější jsou různé formy alergie ( prachy, pyly, sinice, plísně – vdechové alergeny; ryby, mléko, ovoce – potravinové alergeny, léky ) reakce na mikrobiální alergeny, při infekci dýchacích cest psychické vlivy (strach, úzkost, emoce )

Astmatický záchvat vzniká neočekávaně, v kteroukoli denní nebo noční hodinu je to záchvat výdechové dušnosti pacient je neklidný, úzkostný sedí, opírá se o horní končetiny, fixuje tím pažní pletenec a usnadňuje dýchání vídáme činnost pomocného dýchacího svalstva při výdechu jsou slyšitelné pískoty někdy se vyskytuje suchý kašel vykašlávání vazkého hlenu se dostaví před koncem záchvatu astmatický záchvat končí během půl až jedné hodiny pokud trvá dlouho, i řadu dnů mluvíme o astmatickém stavu  

Léčba Léky : Inhalační, tablety, injekční desenzibilizace(preventivní podpora imunity) odstranění alergenu (odstranit zvířata, peří, matrace...) přiměřený životní styl a životospráva (nekouřit, otužování, pohyb v přírodě...)  nácvik relaxace a dechových cviků speleoterapie – využívá příznivého klimatu jeskyní se stálou teplotou, vysokou vlhkostí vzducu bez alergenů psychoterapeutické metody

Zdroj Propagační leták Klinika plicních nemocí a tuberkulózy http://nemoci.abecedazdravi.cz/astma http://astma.komplexne.cz/ http://lazne-bludov.cz/astma.htm