Vnitřní odpor zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

Elektrické obvody – základní analýza
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
ELEKTRICKÝ PROUD.
Zdroje elektrického proudu
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Základy elektrotechniky Kompenzace
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Měříme elektrické napětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MODEL DVOJBRANU - HYBRIDNÍ PARAMETRY
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Na obrázku jsou vzájemně propojeny žárovka a baterie. Žárovka svítí
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvody stejnosměrného proudu
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Elektrický zdroj.
Charakteristiky stejnosměrných motorů
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
ZÁKLADY ELEKTRONIKY Veronika VAVRUŠKOVÁ ME4A 2012/2013.
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
32.1 Elektrický odpor - PROUD A NAPĚTÍ V SÉRIOVÉM ZAPOJENÍ SPOTŘEBIČŮ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_MĚŘENÍ.
Základy elektrotechniky
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Galvanické články 2.
Základy Elektrotechniky
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
ENERGIE MAGNETICKÉHO POLE CÍVKY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrický proud.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Reálný zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_731
Elektřina a magnetismus. Vše drží pohromadě díky elektrostatické interakci Cu C, Ge.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Vnitřní odpor, samovybíjení olověných akumulátorů Tematická oblast:Zdroje elektrické.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Zdroje napětí a proudu Základy elektrotechniky 1 Zdroje napětí a zdroje proudu Ing. Jaroslav Bernkopf.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Zdroje elektrického proudu
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU.
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Elektrická práce a elektrická energie
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ ZVĚTŠOVÁNÍ ROZSAHU VOLTMETRŮ.
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Základy elektrotechniky Kompenzace
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
Transkript prezentace:

Vnitřní odpor zdroje

Vnitřní odpor zdroje 𝑼= 𝑼 𝒆 − 𝑹 𝒊 ∙𝑰 𝑹 𝒊 = 𝑼 𝒆 −𝑼 𝑰 Protéká-li elektrický proud obvodem, protéká také elektrickým zdrojem. Ideální zdroj neklade proudu žádný odpor, jeho vnitřní odpor je nulový a svorkové napětí (napětí na svorkách zdroje) má vždy stejnou velikost jako elektromotorické napětí. U reálných zdrojů se projevuje jejich vnitřní odpor a napětí na svorkách zatíženého zdroje je menší než elektromotorické napětí. Výpočet svorkového napětí U zdroje (napětí zatíženého zdroje) s elektromotorickým napětím Ue (napětí nezatíženého zdroje), je-li vnitřní odpor zdroje Ri a obvodem protéká proud I: Vnitřní odpor se vypočte ze vztahu: 𝑼= 𝑼 𝒆 − 𝑹 𝒊 ∙𝑰 𝑹 𝒊 = 𝑼 𝒆 −𝑼 𝑰

Porovnání zdrojů název zdroje elektromotorické napětí typické použití salmiakový článek 1,5 V obyčejné baterie alkalický článek kvalitnější baterie olověný akumulátor 12,2 V +) automobil Li-Ion 3,7 V mobilní telefon malý alternátor 6,0 V jízdní kolo velký generátor 20 000 V elektrárna termočlánek Fe-konstantan 0,002 V ++) doplňkový zdroj fotoelektrický článek 0,5 V družice

Sériové zapojení zdrojů Sériové zapojení dvou a více zdrojů má za následek zvýšení celkového elektromotorického napětí: Větším elektromotorickým napětí se dosáhne zvětšení výkonu zdroje, nevýhodou je zvětšení celkového vnitřního odporu: Sériové zapojení zdrojů se uskutečňuje vodivým spojením pólů s opačnou polaritou. Prakticky se používá např. v plochých bateriích (3 suché články = 3 × 1,5 V = 4,5 V), v kapesních svítilnách (sériové zapojení více baterií), v automobilových akumulátorech (6 jednoduchých akumulátorů = 6 × 2 V = 12 V), ap. 𝑼 𝒆 = 𝑼 𝒆𝟏 + 𝑼 𝒆𝟐 + … + 𝑼 𝒆𝒏 𝑹 𝒊 = 𝑹 𝒊𝟏 + 𝑹 𝒊𝟐 + … + 𝑹 𝒊𝒏

Paralelní zapojení zdrojů Paralelním zapojením dvou a více zdrojů se nezvyšuje elektromotorické napětí, ale celkový elektrický výkon zdrojů, které jsou schopny dodávat při stejném napětí větší elektrický proud. Důležitou podmínkou je stejná velikost elektromotorických napětí jednotlivých zdrojů, aby nedocházelo k tomu, že silnější zdroj bude způsobovat elektrický proud opačného směru ve slabším zdroji. To by představovalo ztráty elektrické energie, v chemických zdrojích by to mohlo způsobit nežádoucí chemické změny. Paralelní zapojení se uskutečňuje vodivým spojením pólů se stejnou polaritou. Praktické použití je v rozvětvených elektrických obvodech, kde se elektrický proud rozděluje do více větví a je třeba, aby celkový elektrický proud dodávaný zdrojem měl dostatečnou velikost

Vnitřní odpor zdroje 𝑼= 𝑼 𝒆 − 𝑹 𝒊 ∙𝑰 𝑹 𝒊 = 𝑼 𝒆 −𝑼 𝑰 K baterii s vnitřním napětím U0 a vnitřním odporem Ri je připojen vnější odpor Rz (viz obr. 1.1). Určete proud I, který prochází obvodem, úbytek napětí DU na vnitřním odporu baterie a velikost svorkového napětí Us . 𝑼= 𝑼 𝒆 − 𝑹 𝒊 ∙𝑰 𝑹 𝒊 = 𝑼 𝒆 −𝑼 𝑰