Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Kosterní stavba těla savců
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
Neživá příroda – Slunce
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
KŮŽE Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Obojživelníci - ocasatí
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Opakování – vesmír, sluneční soustava
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Ochrana zdraví Pří_204_Člověk_Ochrana zdraví Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Smysly člověka (všeobecně)
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Transkript prezentace:

Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ochrana zdraví Pří_204_Člověk_Ochrana zdraví Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro upevňování a rozšiřování vědomostí o ochraně zdraví. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti žáků. Je určen pro předmět přírodověda v 5. ročníku. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha 2: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2004. ISBN 80 - 7235 - 258 -X

Ochrana zdraví Zdraví je stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody. Zdraví je také absence nemoci. Být zdravý neznamená jen netrpět žádnou chorobou. Zdravý člověk má také dobrou náladu a je veselý. Pro naše zdraví je velmi důležité, jaké je okolní prostředí, i to, jak se sami chováme. Záleží na tom, jakou potravu jíme, zda zachováváme pravidla zdraví a bezpečnosti.

Zásady pro udržení zdraví Cvičení, pohyb Lidské tělo je stvořeno k pohybu - k chůzi, běhání, šplhání a nošení věcí. Pohyb pomáhá budovat a zpevňovat kosti a svaly a dává pocit dobrého zdraví. Pohybové aktivity a výběr správných her přispívá ke každodenní pohybové aktivitě.

Přiměřená váha Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že nejen dospělí, ale i děti trpí nadváhou. Nadváha nám zabraňuje v aktivitě, ale může i zabíjet. Hrozí riziko srdečního onemocnění, vysokého krevního tlaku, mozková příhoda, cukrovka, onemocnění žlučníku i některé druhy rakoviny. Proto je důležité budovat povědomí o správné hmotnosti.

Pobyt ve zdravém prostředí Měli bychom se vyhýbat pobytu v prachu, špíně a kouři. Děti by si neměly hrát v blízkosti smetišť, neměli bychom se zdržovat v zakouřeném prostředí. Člověk by si měl vštípit myšlenku, že normální je nekouřit. Kouření způsobuje onemocnění srdce, rakovinu plic a další zdravotní problémy.

Zdravá strava Známkou zdravé stravy je pestrost a dobrá chuť. Je velmi důležité, aby strava obsahovala hodně zeleniny, ovoce a obilovin. Je nutné sledovat obsah tuků a především se nepřejídat smaženými jídly a pochutinami. Člověk by se měl ve své stravě vyhýbat uzeninám, konzervovaným a přesoleným jídlům. Je zjištěno, že příliš velké množství cukrů obsažených v potravě zatěžuje organismus a proto je důležité konzumovat ovoce a menší množství sladkostí a různých pochutin.

Hobby, zájmy Je důležité naučit lidi radovat se z drobností. Děti by si měly najít nějakou zálibu a věnovat se jí. Je důležité, aby lidé uměli navazovat přátelství, aby se uměli přizpůsobit kolektivu, nežili izolovaně a také nebyli sobečtí.

Odpočinek, relaxace V současné době lidé vedou velmi rušný a hektický život. Je potřeba osvojit si zásadu, že je potřeba více pohybu. Relaxace spočívá spíše v pobytu na hřišti než v sezení u počítače nebo televize. I při odpočinku ale dbáme o své zdraví. Čteme a píšeme při vhodném osvětlení, neděláme zbytečný hluk. Jsme opatrní při každé práci, chráníme se před úrazy.

Péče o chrup a dutinu ústní Se stále zvyšující se konzumací sladkostí a cukrů je potřebné vědět, že pěkný a především zdravý chrup v dospělosti spočívá ve správné hygieně dutiny ústní a péči o zuby již v dětství. Zásady: Nejméně 2 x denně si čistíme zuby. Doporučená doba je 2 – 3 minuty při každém čištění. Zuby si čistíme vždy po jídle. Zuby si čistíme správnou technikou. Nemáme – li možnost vyčistit si zuby, použijeme aspoň žvýkačku bez cukru.

Předcházení úrazům S rozvojem dopravy a nárůstem dopravních prostředků umírá ročně na našich silnicích velké množství dětí. Je tedy nesmírně důležité umět poznávat dopravní značky, správně přecházet silnici, znát pravidla silničního provozu. Jenom správným chováním v silničním provozu se můžeme vyhnout úrazům v dopravě. Dopravní výchova: http://www.zachranny-kruh.cz/pro-skoly/vyukova-videa.html

Pobyt na slunci Vyhýbáme se delšímu pobytu na přímém slunci. Používáme ochranné krémy proti slunečnímu záření. Oči si chráníme brýlemi. Na hlavě nosíme pokrývku. Vyhýbáme se pobytu na přímém slunci mezi 11- 15 hodinou. Nadměrné opalování může způsobit spálení kůže a podnítit rakovinu kůže.

Čistota těla Udržujeme čistotu svého těla. Ráno se myjeme studenou vodou a vyčistíme si zuby. Ruce si myjeme před každým jídlem a po použití záchodu. Večer se myjeme nebo koupeme v teplé vodě. Vyčistíme si zuby. Vlasy si denně češeme a pravidelně si je myjeme. V čistotě udržujeme i nehty.

Oděv Vhodně se oblékáme. Svůj oděv udržujeme v čistotě. Oblékáme se přiměřeně ročnímu období. Volíme vhodné oblečení pro činnost, kterou vykonáváme.

Obranyschopnost organismu Kolem nás jsou různé bakterie a viry, které pouhým okem nevidíme. Některé z nich mohou způsobovat nemoci. Jsou choroboplodné. Proti přenášení bakterií a virů z jednoho organismu na druhý se bráníme především dodržováním čistoty. Někdy jsme proti nemocem chráněni i očkováním. Naše tělo se nákaze úspěšně brání, je-li otužilé a je-li naše strava zdravá a obsahuje dost vitamínů, hlavně vitamínu C.

Označ, které nemoci způsobují bakterie. rýma zlomená ruka kašel úpal chřipka úžeh zápal plic uštknutí zmijí žloutenka zlomená noha spála Je zlomenina ruky nebo nohy nemoc? Co je příčinou? Je to úraz. Příčinou může být pád.

Ve čtyřsměrce vyhledej názvy úrazů, nemocí a příznaků těchto nemocí. I E L Á P O Z M S K G Í Ý Ř R D CH T Š Jak budeš postupovat při příznacích nemoci?

ŘEŠENÍ: Ve čtyřsměrce vyhledej názvy úrazů, nemocí a příznaků těchto nemocí. I E L Á P O Z M S K G Í Ý Ř R D CH T Š Úraz: zlomenina, popálenina, odřenina Nemoc: chřipka, angína, spála Příznaky: rýma, kašel, teplota

Výuková videa: S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Pohyb  http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051016-pohyb/ S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Obezita http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051001-obezita/ S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Růst http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051017-rust/

Výuková videa: S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Opalování http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051027-opalovani/ S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Hygiena http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051014-hygiena/

Zdroje: Soubor:Vrksasana.jpg. Wikipedie [online]. 2007, 27.9.2007 [cit. 2013-01-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vrksasana.jpg Soubor:Youth-soccer-indiana.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 13.11.2006 [cit. 2013-01-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Youth-soccer-indiana.jpg Soubor:BMI grid cs.svg. Wikipedie [online]. 2009, 19.4.2009 [cit. 2013-01-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BMI_grid_cs.svg Soubor:Fruit Stall in Barcelona Market.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 10.11.2012 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg Soubor:Sour cherry.jpg. Wikipedie [online]. 2009, 15.6.2009 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sour_cherry.jpg Soubor:7carrots.jpg. Wikipedie [online]. 2001, 21.3.2011 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:7carrots.jpg Soubor:Merkur5.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 22.5.2006 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Merkur5.jpg Soubor:Floorball game.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 1.10.2005 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Floorball_game.jpg Soubor:Violin-Viola.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 17.6.2006 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Violin-Viola.jpg Soubor:Airforce skiing at keystone colorado.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 27.1.2005 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Airforce_skiing_at_keystone_colorado.jpg

Zdroje: Soubor:Tomáš Verner, jízda na bruslích, DOD Pražský okruh.jpg. Wikipedie [online]. 2010, 4.11.2010 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tom%C3%A1%C5%A1_Verner,_j%C3%ADzda_na_brusl%C3%ADch,_DOD_Pra%C5%BEsk%C3%BD_okruh.jpg Soubor:Tlačítko pro chodce.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 10.11.2006 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tla%C4%8D%C3%ADtko_pro_chodce.jpg Soubor:Dopravní hřiště Zahradní Město 2.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 28.2.2009 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dopravn%C3%AD_h%C5%99i%C5%A1t%C4%9B_Zahradn%C3%AD_M%C4%9Bsto_2.jpg Soubor:Comb.png. Wikipedie [online]. 2005, 15.1.2005 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Comb.png File:Want A Hat^ - geograph.org.uk - 1429904.jpg. Wikimedia commons [online]. 2009, 1.3.2011 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Want_A_Hat%5E_-_geograph.org.uk_-_1429904.jpg?uselang=cs#file Soubor:Shoes in the grass.jpg. Wikipedie [online]. 2007, 10.9.2007 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Shoes_in_the_grass.jpg File:Shampoo Aisle.jpg. Wikimedia commons [online]. 2011, 23.9.2011 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shampoo_Aisle.jpg

Zdroje: Soubor: HK Quarry Bay Taikoo Shing Cityplaza Columbia Sportswear Co Shop.JPG. Wikimedia commons[online]. 2009, 8.6.2009 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Quarry_Bay_Taikoo_Shing_Cityplaza_Columbia_Sportswear_Co_Shop.JPG Záchranný kruh: výuková videa [online]. 2014 [cit. 2014-08-04]. Dostupné z: http://www.zachranny-kruh.cz/pro-skoly/vyukova-videa.html Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051016-pohyb/ Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051001-obezita/ Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051017-rust/ Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051027-opalovani/ Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051014-hygiena/