Konference „STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2009 Krize a její vliv na české strojírenství“ Ostrava, 19. května 2009 Krize, financování vývozu a Česká exportní banka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vize strategického směřování ČEB
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
1 Konference „Exportní úspěchy podnikatelských subjektů moravskoslezského kraje a cesty k jejich dosažení“ Ostrava, 9. dubna 2009 Podpořené financování.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Velká hospodářská krize
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Partner českých malých a středních exportérů. Struktura financování a programy pro SME, připravované novinky pro podnikatele Seminář „Jak zpomalení růstu.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Možnosti financování vývozu podniků chemického průmyslu
Podpora exportu - role komerčních bank
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Kód vzdělávacího materiálu:
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
DUM - Digitální Učební Materiál
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Konference „STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2009 Krize a její vliv na české strojírenství“ Ostrava, 19. května 2009 Krize, financování vývozu a Česká exportní banka Ing. Boris Kyselý, MBA ředitel pro strategii

2 JAK TO ZAČALO ???

3 Co se stalo v ČR Finanční (hypotéční) krizi naše bankovní domy přečkaly velmi dobře. Přelila se k nám ale vlna nedůvěry na finančních trzích. Vyvolala extrémní omezení mezibankovních výpůjček a růst úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Nejistota bank, týkající se budoucí ekonomické stability jejich klientů vede k tomu, že - banky omezily úvěrování, - zvýšily rizikové marže, - vyžadují lepší zajištění úvěrů než dříve. Vyšší rizikové marže spolu s nízkou dostupností a vyšší cenou peněz na mezibankovním trhu vedly ke zvyšování úrokových sazeb poskytovaných úvěrů.

4 Síla samovyplnitelnosti proroctví a spirála smrti? Čína zažívá největší ekonomický propad O práci může přijít 51 milionů lidí Experti výrazně zhoršili svoji prognózu Britanie je v mnohem horší recesi, než tvrdilo ministerstvo financí Ztráty by mohly být pro daňové poplatníky zvládnutelné USA ztratily nejvíce pracovních míst od roku 1945 Strach z bankrotů trvá Trhy začaly zahrnovat do cen riziko rozpadu eurozóny Kde získá Obama peníze na svůj balíček ?

5 Čím je tato krize výjimečná je produktem nezodpovědnosti lidí, nikoliv důsledkem nedostatečných znalostí fungování ekonomických mechanismů, je důsledkem komplexního selhání regulačních a kontrolních mechanismů v bankovnictví USA (risk management, vnitřní kontrola bank, legislativa, bankovní dohled, auditorské firmy, ratingové agentury, burzovní dohled), vyvolala ji panika v bankovním sektoru větším dílem než významné zhoršení reálné situace výrobních firem, do Evropy ji rozlila vlna vzájemné nedůvěry v evropském bankovnictví způsobená nedostatkem informací vyvolávajícím panické reakce, výrobní sektor nakazila až sekundárně, více v důsledku negativních očekávání než objektivních problémů firem, ukázala sílu samovyplnitelnosti špatných proroctví v prostředí nedostatku informací, je nakažlivá, systémová a plošná, je nesmírně rychlá, je deprimující, šíří špatnou náladu a všeobecný manažerský pesimismus, má sebedestruktivní chování systému se silnou kladnou zpětnou vazbou, jejím palivem je strach z neznámého.

6 Spirála smrti systému ne, přestože ztrátám se asi nevyhne nikdo Současná doba je opravdu těžká … může trvat ještě dost dlouho … a gradient následného stoupání bude alespoň z počátku malý … JE DOBRÉ SI TO PŘIZNAT OTEVŘENĚ

7 JAK JSME NA TOM DNES ???

8 Kudy vede cesta ven ??? OBNOVENÍ DŮVĚRY OBNOVENÍ SPOTŘEBY A FINANCOVÁNÍ

9 Svět začíná opatrně věřit, že žádní další kostlivci už ve skříních nejsou Riziko dnešních dnů: současná důvěra je zatím velmi křehká – jedna větší špatná správa by ji dokázala zbortit … a někdy až přílišný optimismus by mohl lehce spadnout do další dlouhé kocoviny Zavládl mírný optimismus na kapitálových trzích – akcie začaly růst. Test 19-ti největších amerických bank dopadl dobře. Musejí sice doplnit kapitál, ale předpokládá se, že to zvládnou samy. Dle průzkumů důvěra domácností i firem v Evropě i v Americe roste. Německý vývoz v březnu po půl roce poprvé lehce vzrost. „Světové hospodářství se blíží k bodu (pozitivního) obratu a jednotlivé země ho už dosáhly“ – summit centrálních bankéřů v Basileji. ŠPATNÉ ZPRÁVY PŘESTALY BÝT PRO MÉDIA SENZACÍ !

10 CO PRO VÁS DĚLÁME ?

11 Jsme specializovanou a speciální bankou do zemí s vyšší a vysokou mírou teritoriálního rizika, úvěry s dlouhou dobou splatnosti, financování o velkém objemu, obchodní případy se složitou strukturou financování – jsme aranžéry financování. Zajišťujeme zejména typy financování, které pro komerční banky jsou – zejména v současné době - obtížně realizovatelné, např.:

12 Úloha a postavení ČEB – máme významný díl trhu

13 Úloha a postavení ČEB – vstupujeme do rizikových teritorií

14 Úloha a postavení ČEB – zejména dlouhodobé úvěry

15 Úloha a postavení ČEB – zejména teritoria mimo EU

16 Financování vývozu – co nabízíme subjektprodukt český vývozce  přímý vývozní dodavatelský úvěr  financování výroby pro vývoz  financování investic do výroby pro vývoz  neplatební záruky za závazky vývozce  odkup pohledávek český investorúvěr na financování investice zahraniční dovozcepřímý odběratelský úvěr banka vývozcerefinanční úvěr banka dovozce  odběratelský úvěr  rámcová úvěrová smlouva … a multisourcing, kofinancování, syndikace

17 Nejen financování vývozních úvěrů Nový trend – financování zahraničních investic Země:Vietnam Český investor: český investor Investice: výstavba a provoz továrny na zpracování nerostů Banka investora: Česká exportní banka, a.s. Operátor:SPV Dlužník:český investor Struktura financování: úvěr na výstavbu a dodávku technologie

18 Nejen financování vývozních úvěrů Nový trend – financování investic (akvizic) Země:Gruzie Český investor: vítěz privatizačního tendru Investice: několik hydroelektráren distribuční společnosti 15% podíl na gruzínském trhu Banka investora: Česká exportní banka, a.s. Dlužník:SPV – zahraniční subjekt se 100% účastí Struktura financování: úvěr na nákup hydroelektráren – splatnost >10 let úvěr na nákup distrib. společností – splatnost >10 let úvěr na rekonstrukci a modernizaci – splatnost 9 let

19 Nejen financování vývozních úvěrů Financování vývozu IC spláceného exportními akreditivy banky odběratele Země:Pákistán Český vývozce: vítěz tendru na dodavatele Investiční celek: tepelná elektrárna palivo: zemní plyn (záložní LTO) dodávky českého vývozce30 % subdodávky ze zahraničí60 % místní náklady 10 % Banka vývozce: Česká exportní banka, a.s. Struktura financování: úvěr na výrobu pro vývoz záruky APB, PB a WB

20 Nejen financování vývozních úvěrů Financování vývozu IC a financování výroby pro vývoz (importními) L/C Země:Ruská federace Český vývozce: XXX, a.s. Investiční celek: paroplynová tepelná elektrárna palivo: zemní plyn dodávky českého vývozce60 % subdodávky ze zahraničí25 % místní náklady 15 % Banka vývozce: Česká exportní banka, a.s. Struktura financování: odběratelský klientský úvěr, úvěr na akontaci, výroba pro vývoz z akreditivů, vlastní zdroje dovozce

21 Nejen financování vývozních úvěrů Nový trend – financování výrobních investic Země:Uzbekistán Vývozce: YYY, s.r.o. Investice: vrtné soupravy Banka investora: Česká exportní banka, a.s. Dlužník:YYY, s.r.o. Struktura financování: úvěr na nákup vrtných souprav – splatnost > 5 let splátky zajištěny z uzavřených kontraktů s významnými těžařskými společnostmi

22 Nejen financování vývozních úvěrů Nový trend – aranžované projektové kofinancování Země:Vietnam Český EPC kontraktor: ZZZ, a.s. Předmět dodávky: výstavba továrny na zpracování nerostů Aranžér financování: Česká exportní banka, a.s. Dlužník:SPV (Special Purpose Vehicle) Struktura financování: kofinancování úvěry ČEB a vietnamské banky

23 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Boris Kyselý, MBA ředitel pro strategii Česká exportní banka, a.s. Vodičkova 34 Praha 1