Liberecký kraj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kraje České republiky.
Advertisements

LIBERECKÝ KRAJ.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Liberecký kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Liberecký kraj.
Liberecký kraj-kraj sportu
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_12.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Hana Řehůřková Školní rok: 2011/12 Určení: 8. ročník základní školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Zeměpis Téma: Kraje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká republika Horopis V.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaZeměpis 8 NázevLiberecký kraj Klíčová.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSeverovýchodní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Liberecký kraj Městská radnice.
Liberecký kraj Rozloha – km2 (nejmenší) Počet obyvatel –
LIBERECKÝ KRAJ.
Liberecký kraj L.
LIBERECKÝ KRAJ.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Liberecký kraj Ještěd = symbol kraje i města Liberec
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Liberecký kraj VY_03_ INOVACE_ 32 _č.07.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LIBERECKÝ KRAJ.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
území oblíbené sportovci a turisty
Liberecký kraj - procvičování
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Liberecký kraj.
VY_32_INOVACE_Ze z 1 Liberecký kraj Mgr. Tomáš Šantroch Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec 1, Lužická 920/7, příspěvková.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum :duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_19_Liberecký kraj Ročník4. Číslo.
LIBERECKÝ KRAJ. ZNAK A VLAJKA OBECNĚ  Krajské město: Liberec  Vznik: roku 2000  Okresy: čtyři  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hejtman:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Autor: Andrea Kolářová
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_VLASTIVĚDA
Vlastivěda – severní Čechy
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Liberecký kraj Kraj pod Ještědem.
Transkript prezentace:

Liberecký kraj

LIBERECKÝ KRAJ Krajské město: Liberec Další velká města: Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov, Frýdlant, Česká Lípa, Nový Bor Poloha: severní Čechy

Liberecký kraj - povrch V jižní části se rozprostírá Česká tabule. Při hranicích se sousedním Německem leží Lužické hory (Luž)a Jizerské hory (Smrk). Východně od Jizerských hor zasahují Krkonoše (Sněžka). V jihovýchodní části se nachází oblíbená turistická oblast Český ráj (Hruboskalsko).

Liberecký kraj - vodstvo Kraj je odvodňován z větší části přítoky Labe. V Jizerských horách pramení řeka Jizera a Nisa. Vyhledávanou rekreační oblastí je Máchovo jezero. (rybník)

Liberecký kraj - zemědělství Více srážek a nižší teplota na hornatém území umožňují pěstování nenáročných plodin – oves, brambory, len. Zemědělství se soustřeďuje především na živočišnou výrobu – produkci mléka a mléčných výrobků.

Jablonec-výroba bižuterie

Sklářství- Novoborsko a Jablonecko

Liberecký kraj - průmysl Rozvinut je především sklářský, keramický, strojírenský a textilní průmysl. Sklářský a keramický průmysl – Nový Bor, Liberec, Jablonec nad Nisou (bižuterie), Jiřetín pod Bukovou (tam jedeme na exkurzi!!!) Strojírenský průmysl – Liberec Textilní průmysl – Liberec (vysoká škola textilní)

Liberecký kraj - pamětihodnosti Liberec - (radnice –symbol města), nejstarší ZOO v ČR, botanická zahrada, Aqupark, divadlo F.X.Šaldy, VŠ textilní Hrad Bezděz (nedaleko Máchova jezera) Zámek Frýdlant (nedaleko stejnojmenného města) Zámek Hrubá skála (oblíbený objekt pro filmaře – Princ Bajaja

Liberecký kraj – pamětihodnosti Bezděz Frýdlant v Čechách Liberecká radnice symbol města Hrubá skála Romantický zámek (Princ Bajaja)

Pověst o Bezdězu O vzniku Bezdězu Na hrázi Máchova jezera, ve Starých Splavech, stojí dodnes mlýn. V něm žil kdysi mladý mlynář. Měl rád život, rád se veselil a poseděl se sousedy. Protože při tom trochu pozapomínal na práci, často se mu nedostávalo peněz. Sousedi už mu nechtěli půjčit, a tak se jednou tak rozčílil, že pronesl osudovou větu: „Ať si mne tady čert vezme, když už mi nikdo ani půjčit nechce!“ Co se nestalo! Zjevil se čert a už si mnul ruce, jak mlynáře za jeho slova vezme s sebou do pekla. Jenže komu by se do pekla chtělo. A tak si mlynář vymyslel sázku. Kdo navrší od setmění do kohoutího kokrhání větší kopec, vyhraje. Pokud to bude mlynář, zůstane na světě, pokud čert, nic už peklu nezabrání sebrat mu duši. Samozřejmě, že si pekelník věřil a sázku přijal. Jen co si plácli, odletěl pryč. Mlynář zatím přemýšlel, jak se z toho vykroutit, ale pranic ho nenapadalo. Najednou se za ním objevila stará babice a dala mu výhodnou nabídku. Pokud se s ní ožení, tak mu prý pomůže. Řekl jí, že pokud vyvázne, rád se stane jejím mužem. Babice mu dala zástěru, která prý unese nekonečně hlíny a kamení. Večer se čert i mlynář sešli nedaleko jezera. Odstartovali a začali vršit své kopce vedle sebe. Ať čert dělal co dělal, mlynářův kopec byl vždy o něco větší – právě díky kouzelné zástěře. Najednou se ozvalo zakokrhání kohouta a čert odešel s nepořízenou. Mlynář měl radost, že vyvázl, ale jen do chvíle, kdy si vzpomněl na svůj slib ošklivé babici. Jaké však bylo jeho překvapení, když ve své světnici našel nádhernou dívku. Ta mu děkovala, že ji osvobodil ze zakletí, které už ji mnoho let sužovalo. Byla svatba! Mlynář svou druhou šanci využil a celý život prožili šťastně až do smrti.

Liberecký kraj – přírodní zajímavosti Náš nejhlubší rybník Máchovo jezero Ještěd nedaleko Liberce-Jizerské hory – televizní vysílač Trosky (Český ráj) Panská skála CHKO České středohoří lidově zvaná VARHANY (čedičové sloupy) - světová památka neživé přírody – Pyšná princezna Hruboskalsko – Český ráj Vyhledávaná oblast horolezci (400 věží) „Skalní město“

Opáčko Krajské město: Další větší města: Povrch: Vodstvo: Zemědělství: Průmysl: Zajímavosti: Co jste si zapamatovali?...............................NIC? UF!!!

Zápis do sešitu Liberecký kraj Krajské město: Liberec Další města: Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov Frýdlant, Česká Lípa, Nový Bor Povrch: Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj Vodstvo: (přítoky Labe) Jizera, Nisa, Ploučnice Máchovo jezero Průmysl: sklářský, keramický, strojírenský, textilní Zajímavosti: Prachovské skály a Hruboskalsko(Český ráj), hrad Bezděz, Trosky, Panská skála, Ještěd Další informace si doplň podle svých potřeb

Co je na obrázku?