Projekt MěK Mikulov ve spolupráci s ČD 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKT - WebRangers ALŽBĚTA a KLÁRA. Dvě nejlepší kamarádky, Kláris a Betty, se hodlají sejít jedno odpoledne, aby Kláris pomohla Betty založit Facebook.
Advertisements

Poznej, kdo to řekl.
Život je jako cesta vlakem…
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Projekt na podporu malých a středních podnikatelů
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Vlak života Před nějakým časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výjimečně zajímavé čtení pod podmínkou, že jej správně.
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Zámeček  Zámeček je časopis pro dětské domovy, diagnostické ústavy nebo pro výchovné ústavy  Velkou část redakce tvoří především děcka.  Pravidelně.
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
Za rok už budu školák!!! 14.ZŠ ROZMARÝNOVÁ MOST.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Ze života !?!.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, v které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výmečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Hodnota peněz je relativní ! Tisícovka, o které neví manželka, má podstatně vyšší hodnotu než ta, o které ví.
BIKETOWER – důležitý prvek v podpoře cyklistiky
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Čtěte pomalu a tiše!  .
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Vlak „život“ Před časem jsem četla knihu, ve které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
PARTNERSTVÍ… … s kým… …a proč vlastně???. Národní knihovna & BUDVAR Česká televize: Kniha mého srdce SKANSKA & SKIP Český rozhlas Leonardo BIBLIO & české.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Z dílny našich čtenářů V poslední době se nám v knihovně rozmáhá několik nešvarů. Jaké, to určitě uhodnete z našich obrázků. Podle nich jsme rozdělili.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Praha, 15. června 2010 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a vybrané plánované výstupy Milníky správného směru.
B Y O D Otázky, které nastolily dva roky experimentálního ověřování projektu BYOD – Vzděláváme pro budoucnost Studijní materiál v rámci projektu Informační.
Ahoj! Tak jsem slyšel, že chceš studovat na gymplu? Ano, rád bych, ale mám strach z přijímacích zkoušek z matiky!
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Ze života !?!.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Čtenářsky podnětné prostředí
Žákovský parlament 1.stupeň
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna.
NORTHWIND TRADERS Kdo jsme [Podtitulek brožury nebo motto společnosti]
Sekce veřejných knihoven SKIP
Prezentaci připravil: Martin Zubalík
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET MĚSTA MNICHOVICE
Transkript prezentace:

Projekt MěK Mikulov ve spolupráci s ČD 2014 KNIHA DO VLAKU Projekt MěK Mikulov ve spolupráci s ČD 2014

KNIHA DO VLAKU Projekt Městské knihovny Mikulov ve spolupráci s ČD Realizace s ředitelem RS ČD Ing. Křivánkem Provoz zahájen 29. 9. 2014 Veřejně přístupná knihovna bez půjčovací doby, bez čtenářských poplatků Podpora čtenářství Popularizace četby Zážitkové cestování

Oficiální banner

KNIHA DO VLAKU Zájem veřejnosti Zájem médií Cestující jsou s touto službou spokojení Čtenáři žádají rozšířit tento typ knihoven do jiných měst, na další nádraží Lidé sami doplňují knihovnu V Mikulově je první knihovna, očekáváme zájem ostatních Záštitu nad realizací - SKIP ČR (Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR)

Instalace knihovny

Slavnostní zahájení

Z internetu – denik.cz Nádražní knihovna. Zpříjemní lidem cestování Mikulov – Jak si zpříjemnit někdy zdlouhavou a nudnou cestu vlakem, vymysleli v mikulovské knihovně. V pondělí zahájí projekt s názvem Kniha do vlaku. Princip je jednoduchý. Na nádraží si cestující v knihovně vyberou knihu a později ji vrátí. Mohou si ji však i nechat. S nápadem přišla ředitelka knihovny Ilona Salajková. 
„V zahraničí mají už několik let speciální budky na knihy, kde si je lidé půjčují. Bez poplatku, bez kartičky. Říkala jsem si, že by nebylo špatné, udělat něco takového i u nás," řekla o vzniku své myšlenky Salajková. Místo pro umístění knihovny bylo od začátku jasné. „Nádraží bylo nejlepší variantou. Denně tam projde spousta lidí. Věřím, že knihy udělají cestujícím radost a zpříjemní jim cestování nebo čekání na vlak," uvedla knihovnice, jež spojuje s projektem motto, že každá kniha najde svého majitele. Zlepšení kultury V pondělí v pět hodin odpoledne knihovnu oficiálně otevřou. I s programem. „Vystoupí žáci ze základní umělecké školy a máme nachystané i malé občerstvení," pozvala na zahájení Salajková Do knihovny zařadili starší knihy, co už vyřadili. „I lidé nám spoustu knih donesli. V nové knihovně na nádraží najdou lepší uplatnění, než kdyby se na ně prášilo ve sklepě," konstatovala žena. Projekt se líbí i řediteli knihovny v Břeclavi Marku Uhlířovi. „Dříve lidé knihy často vyhazovali. Teď už jsou různé možnosti, jak s nimi naložit jinak a lépe. Shromažďují je doma a pak nosí například na knižní burzy. Projekt Kniha do vlaku je další způsob, jak s knihou naložit a prodloužit tak její životnost," poznamenal Uhlíř, jenž by se do budoucna obdobnému projektu také nebránil. „Zrovna pracujeme na plánech pro další rok. Vždy se snažíme, aby všechny knihy našly své využití. Projekt hodnotím jako přínosný. Hlavně může přispět ke zvýšení a zlepšení kultury," vyjádřil se včera břeclavský knihovník. Putovní knihy Zadoufal také, že po literárním díle sáhnou i ti, co se mu jinak vyhýbají.. „Vlak je ideálním místem, kde si knihu přečíst. Možná čtení propadnou i ti, co ke čtení vztah neměli," doplnil ředitel. Jediný problém, který Salajková vidí, je možný vandalismus. „Nemám strach, že se nám knihy nevrátí. S tím dokonce počítáme. Budou to takové putovní knihy. Třeba zůstanou ve vlaku, kde si je někdo další zase přečte. Obavy máme spíš z vandalismu, aby někdo neponičil knihovnu," nechala se slyšet ředitelka a podotkla, že by do budoucna byla ráda, kdyby se knihovny objevily i na jiných nádražích. Někteří se na zpestření těší. „Vím o tom z plakátu. Myslím že je to výborný nápad. Rozhodně si něco půjčím," podpořil myšlenku Richard Drobný z Mikulova. 29.9.2014 Autor: Aneta Beránková

Z internetu – novinky.cz Cestu vlakem si Mikulovští mohou zpříjemnit knihou půjčenou ve veřejné knihovničce Chcete si cestu vlakem zpříjemnit zajímavým čtením, ale zrovna jste si zapomněli doma knihu? Nevadí. Na mikulovském vlakovém nádraží si můžete od pondělí 29. září půjčit knihu přímo z knihovničky v nádražní hale. Slavnostního zahájení projektu "Kniha do vlaku" se na mikulovském nádraží účastnil také starosta města Rostislav Koštial Knihy tu jsou čtenářům přístupné kdykoliv, bez čtenářského průkazu a každá kniha si jistě najde svého čtenáře. Princip půjčovného je jednoduchý. Vezmi knihu – vrať knihu. Malou bezplatnou veřejnou půjčovnu knih zde zřídila mikulovská Městská knihovna. „Tímto projektem chceme podpořit čtenářství a rozvíjet tak zážitkové cestování," řekla Ilona Salajková, ředitelka knihovny, která s nápadem přišla. Zároveň věří, že lidé této služby nezneužijí a půjčené knihy po přečtení opět vrátí. Ředitelka mikulovské knihovny má v hlavě smělý plán. „Přála bych si, aby se do našeho projektu zapojilo i nádraží v Břeclavi a ve Znojmě. My jsme první vlaštovkou uprostřed trati.” Knihovny na veřejných prostranstvích se objevily poprvé v Praze v létě 2013. Skupina mladých lidí přišla s neziskovým projektem KnihoBudka, podpořeným z programu společnosti Telefónica O2 „Think Big", kdy z vysloužilých telefonních budek vznikly malé bezplatné veřejné knihovny. Autor: Jitka Sobotková

Kniha do vlaku a média

Výzva Projekt Kniha do vlaku - zapojte se ! SKIP ČR navázal spolupráci s Českými drahami v projektu Kniha do vlaku. Pilotní projekt vznikl v Městské knihovně Mikulov a po domluvě se zástupci ČD budeme hledat další místa, kam by se dal rozšířit. Pokud máte zájem se do projektu zapojit, tak mi určitě napište do 27.2.2015 !

KNIHA DO VLAKU Další nápady Celé česko čte ve vlaku GEOKNÍŽKA PUTOVNÍ KNIHA A MNOHO DALŠÍCH

Těšíme se na spolupráci Autorka: Ilona Salajková knihovna@mikulov.cz www.mikulov.knihovna.cz www.facebook.com/mestskaknihovna.mikulov