Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Zkušenost ukazuje, že odborné informace o životním prostředí veřejnost prakticky nezajímají.
Advertisements

INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.
Informace z CENIA J. Valta
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Resortní GIS: Portál ŽP Jiří Hradec odbor informatiky MŽP JHr.
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Současný stav 1.Všechno v ČR se děje po složkách, neexistují průřezové služby; 2.Nejenže se to děje po složkách,
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
INSPIRE Stav a výhled.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
TIS – technický informační systém
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ZPRÁVA O VÝVOJI Rob Bakx
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Transkript prezentace:

Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA

Sdružuje všechny informační zdroje resortu životního prostředí Dnes 37 informačních systémů a 5000 databází Výstupy z monitoringu životního prostředí, ohlašování a výzkumu Největší problémy: –tvorba nepotřebných dat a duplicity, –nedostatek informací o kvalitě a metodice pořizování –mezioborové návaznosti česká informační agentura životního prostředí Jednotný informační systém o životním prostředí

Tvorba informací je založena na 20 samostatných zákonech a mezinárodním reportingu Vstup do EU ke stávajícím 250 informačním povinnostem přidal dalších 180 V rámci zákona 76/2002Sb. o IPPC byla vybudována Centrální ohlašovna jako primární kontakt pro ohlašovatele pro všechna povinná hlášení Probíhá konsolidace složkové legislativy česká informační agentura životního prostředí Legislativní zázemí

Od roku 2000 se systematicky připravují dvou/tříleté strategie, které z celku vždy rozvíjí specifickou část JISŽP: –2000: Technické, finanční, personální a legislativní zázemí –2002: Společné nástroje, komunikace na úrovni služeb, publikace dat –2004: Jednotné řízení informačních procesů resortu Pro podporu těchto cílů vznikla CENIA, česká informační agentura životního prostředí CENIA slouží jako primární kontakt pro informace a služby resortu životního prostředí česká informační agentura životního prostředí Informační strategie

Informační agentura česká informační agentura životního prostředí Řízení informační výměny Evropská komise Ministerstvo životního prostředí Členské státy (včetně ČR) Resortní organizace (AOPK, ČHMÚ, ČGS, ČGS-Geofond, SCHKO, VÚV, VÚKOZ, NP) Evropská agentura ŽP

česká informační agentura životního prostředí Řízení informační výměny

česká informační agentura životního prostředí Řízení informační výměny

Díky detailně připravenému zázemí v oblasti procesů a pokročilé infrastruktury můžeme začít skutečně řídit informační procesy v resortu Díky řízení informačních procesů můžeme poskytovat kvalitní, dostupné, transparentní a cílené informační služby MŽP, veřejné správě i občanům Díky kvalitním informačním službám můžeme účinněji vytvářet politiky a strategie, kontrolovat jejich naplňování a doporučovat potřebné úpravy Díky tomu bude veřejná správa i občan více rozumět a věřit národním strategiím a bude ochotnější se na jejich naplňování podílet. česká informační agentura životního prostředí Služby pro veřejnou správu

Naším primárním cílem je zajištění kvalitních služeb pro MŽP, veřejnou správu i občany. Proto vznikla CENIA. Přejeme si s Vámi spolupracovat a naslouchat Vašim potřebám. Chceme Vám dnes představit nejúspěšnější informační zdroje resortu životního prostředí a dát možnost srovnání s přístupem na Slovensku. česká informační agentura životního prostředí Služby pro veřejnou správu

česká informační agentura životního prostředí Děkuji za pozornost