Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Zadlužení, inflace, demografie
Důchodové a účastnické fondy v KB Penzijní společnosti od
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
1 Akciové trhy - nedávný vývoj a výhled pro rok 2008 Data k
Moderní žena investuje chytře Štěpán Mikolášek, ISČS 7. prosince 2010.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
1 Finanční trhy Ostatní informace Petr Krajcigr
5 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ. 2 1) Neorientujte se podle zpětného zrcátka ● Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
Úplný název fondu je obsažen ve statutu
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
PRIVATE BANKING Praha Private Banking Profesionální a komplexní péči o klienta Širokou nabídku finančních a investičních produktů počínaje.
Jak vypadá profesionální poradenské řešení Petr SYROVÝ €FA.
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
PROBUĎTE SVÉ PENÍZE ZE ZIMNÍHO SPÁNKU! Martin Viktora
Co se pro mne nejlépe hodí? investujte dle svého profilu, aneb jak dobře znáte svou investiční povahu Petr Schůt,
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Finanční analýza.
Asset Management: smíšená portfolia
Jak správně namíchat osvěžující investiční koktejl Martin Viktora,
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Už máte Sporoinvest… A co dál? Ing. Martin Viktora vedoucí týmu Podpora prodeje produktů FT
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ČS nemovitostní fond - - investice na kterou si můžete sáhnout Dámský investiční klub
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Začínáme finančně plánovat
Raiffeisen investiční společností
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Kolektivní investování
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Jak se řídí podílový fond …
Život je krásný a co investování? EAM Česká republika
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Transkript prezentace:

Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011

2 Depozita a jiné konzervativní produkty nabízejí (a ještě pár let budou nabízet) jen poměrně nízké výnosy

3 Dobrá zpráva pro dluhopisové investory: Česká republika patří k nejdůvěryhodnějším dlužníkům Zdroj: Bloomberg Prémie CDS reprezentují pravděpodobnost bankrotu podle očekávání trhu. V posledních týdnech došlo k znatelnému rozšíření v celé západní Evropě – pokračující nejistota v řešení dluhové krize a samotný vývoj v Řecku. Kreditní riziko už narostlo i v zemích jako je Německo.

4 Nejrizikovější investicí ve světě státních dluhopisů je… Zdroj: Bloomberg Nejvyšší výnosyNejnižší výnosy

5 Řada investorů nad akciovými trhy láme hůl...  Na akciové straně je to v tomto roce už spíše o opravě pomačkaných plechů a škrábanců...  Ekonomický výhled, zejména pro Evropu, se dále zhoršuje a nemůžeme vyloučit návrat recese.

6 Zisky velkých firem jsou ovšem na historických maximech  Růst zisků (+16 % y/y) i tržeb (+9 % y/y) amerických firem překonal ve 3. čtvrtletí znovu očekávání analytiků.  Ocenění akcií ale stlačeno a diskontuje negativní vývoj – akcie se obchodují na 12- násobku svých 12-měsíčních očekávaných zisků, dlouhodobý průměr je 15,5.

7 Dividendové výnosy lámou rekordy (v porovnání s výnosem státních dluhopisů) France Telecom11% Telefonica Czech10% Magyar Telecom 10% Enel9% AXA8% Phillip Morris8% Komerční banka7% Fortuna6% ČEZ6% Johnson&Johhnson4% Český státní dluhopis3% Německý státní dluhopis2% Toto je sice dost zjednodušené porovnání na náhodně zvolené skupině akcií s vyšší dividendou – ukazuje ale jasně, že dividendový výnos řady kvalitních akcií značně překonává výnos státních dluhopisů (což historicky vůbec nebylo pravidlem, spíše naopak).

8 Co potřebujeme vědět před servisem portfolia  Jak rychle chceme jezdit  Stačí nám výnosy okolo 1% p.a. na peněžním trhu, něco mezi 2-3% jako dlouhodobý výnos ze státních dluhopisů, nebo chceme něco blíže 5% p.a.?  Jak moc se bojíme náledí a smyků  Každý výnos nad 1% p.a. je vykoupen vyšším rizikem – důležité je rozumět mu a umět ho nastavit na přijatelnou míru.  Kam až chceme dojet  U každé investice je velmi důležité mít představu, na jak dlouho investujeme a ukončovat investici předčasně pouze výjimečně – vystupovat za jízdy se prostě často nevyplácí.

9...ukážeme Vám jak rychle můžete jezdit a jak řezat zatáčky...

10... co můžete čekat až dojedete do cíle...  Absolutní jistota neexistuje v investování stejně jako v celém životě.  Rizika bychom se neměli bát – důležité je rozumět mu, umět ho měřit a brát si ho jen tolik, kolik v pohodě uneseme.

11... a ukážeme Vám všechny potřebné součástky  I pro velmi opatrné investice lze udělat hodně dobrého přidáním malého množství jiných typů investic.  Zapomeňte na to, co se dělo posledních deset let – dluhopisy SUPER, akcie BÍDA.

12 „Optimizer“ Vám portfolio pěkně vyladí + pracujeme s očekávanými korelacemi, tj. díváme se, jak moc jednotlivé typy investic „chodí spolu nebo proti sobě“. V případě korelace dvou druhů aktiv je žádná závislost dobrá závislost – v investování často platí, že pokles jedné investice vyrovná investice druhá.

13 A co bychom v našem servisu provedli se slabým výnosem 1% p.a.?  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 2% p.a.  Žádné korporátní dluhopisy, akcie, ani alternativní investice  Kladný výnos v investičním horizontu  Výstup:  Výnos 2,25% p.a.  Volatilita 1,6%  Maximální ztráta v roce -0,42%  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

14 A když přidáme něco nestátních dluhopisů...  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 3% p.a.  Žádné akcie ani alternativy  Kladný výnos v horizontu  Výstup:  Výnos 3,23% p.a  Volatilita 2,27%  Maximální ztráta v roce -0,5%  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

15 A když použijeme všechny dostupné třídy aktiv...  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 3% p.a.  Max. volatilita jako pro dluhopisové portfolio (2,27 %)  Žádné omezení pro třídy aktiv  Kladný výnos v horizontu  Výstup:  Výnos 3,45% p.a.  Volatilita 2,27%  Maximální ztráta v roce -0,27 %  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

16 Nesuďte knížku podle obalu... poučené Knížka Petra Syrového obsahuje ucelený přehled toho, co by měla poučená investorka (nikoli začátečnice) znát.

17... a závěrem... pro servis Vašeho portfolia......dobře volte mechanika...

18 Právní upozorněníThink before you invest!  Tento materiál slouží výhradně pro interní využití v rámci ISČS, a.s. nebo skupiny Erste Bank.  Tento materiál slouží pouze pro poskytnutí doplňujících informací o podílových fondech obhospodařovaných ISČS, a.s.  Základní informací o podílových fondech obhospodařovaných ISČS, a.s. jsou úplný statut a zjednodušený statut. Statuty fondů jsou v souladu s právními předpisy České republiky schvalovány regulátorem – Českou národní bankou a jejich aktuální verze jsou k dispozici v sídle ISČS, a.s. nebo na internetových stránkách  Analýzy a závěry v tomto materiálu publikované jsou obecného charakteru a neberou v úvahu osobní potřeby jednotlivých investorů co se týče příjmů, finanční situace či sklonu k riziku. V žádném případě se nejedná o investiční doporučení.  Pokud se v informačním materiálu hovoří o jakémkoli výnosu, je vždy třeba vycházet ze zásady, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích, že jakákoli investice v sobě zahrnuje riziko kolísání hodnoty a změny směnných kurzů a že návratnost původně investovaných prostředků ani výše případného zisku není v žádném případě zaručena.  ISČS podléhá dohledu České národní banky. ISČS nemá větší než 5% podíl na žádném emitentovi investičních nástrojů, které jsou v portfoliích jí obhospodařovaných podílových fondů ani na žádné jiné právnické osobě.