Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Prezentace Konference kariérového poradenství Březen 2012
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Schopnosti, nadání a talent
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Rozdíly mezi osobnostmi
Schopnosti Milana Reichlová.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Aplikovaná psychologie
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Schopnosti.
Psychologie učení.
Charakter Pavel Šuranský.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Inteligence DUM_19.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Nadané děti.
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Inteligence.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
MOTIVACE.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Tvořivost.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Temperament, charakter, motivace
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Kejřová Psychologie.
Schopnosti inteligence
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Transkript prezentace:

Schopnosti

Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické vlohy, životem ve společnosti, činností a učením. Schopnosti nejsou vrozené.

Vloha je biologický vrozený předpoklad pro utváření schopnosti Překážky v nás vyburcují vlohy, které by v nás za jiných okolností zůstaly dřímat. Horatius

Dovednost člověk se něčemu naučí v takové míře, že mu to umožňuje úspěšný výkon v té oblasti

Nadání = sobor dobře rozvinutých schopností určitého druhu, umožňují výborný výkon.

Talent a genialita je vyšší stupeň schopností, je to předpoklad pro vynikající výkon v určité oblasti + píle, zájem, vytrvalost, příznivé podmínky, prostředí

Některé druhy schopností: Intelektové (IQ) a inteligentní chování Kreativita (umělecké a senzomotorické schopnosti)

Druhy schopností Inteligence = soubor schopností k myšlení, k řešení problémů (intelectus = rozum, intelligens = chápající, bystrý) Inteligentní chování - čl. se dobře přizpůsobuje situaci a řeší problém originálně, tvořivě, nově. Instinktivní chování = nepřizpůsobivé a někdy i neodpovídající situaci (zvířata - při změně podmínek se chovají stejně - kukačka).

Druhy schopností Tvořivost (kreativita) = zvláštní soubor schopností, které se projevují v hledání a v nacházení správného a při tom originálního, neobvyklého původního řešení. Senzomotorické schopnosti - sport, pracovní činnosti.

Rozvíjení schopností: Výchovou Učením

Zjišťování úrovně schopností: Porovnání v přirozených činnostech člověka, jejich rozbor, hodnocení průběhu a výsledků. Normy. Inteligenční testy. IQ body: % v populaci průměrné lehký nadprůměr nadprůměr120 8 lehký podprůměr hraniční pásmo vážné duševní poškození pod 70 3,5

Aspekty ovlivňující rozvoj vloh ve schopnosti Společenské prostředí. Druhy podnětů, se kterými se dítě v dětství setkává a jejich množství. Vztah dospělých k dítěti. Příklady, které dítě kolem sebe vidí. Osobní vlastnosti jedince.

Děkuji za pozornost Konec prezentace