Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Zdroje včelí pastvy.
Jetel luční Trifolium pratense.
ŽITO SETÉ (Secale cereale).
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
OVES SETÝ (Avena sativa).
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_190 Datum: 6.3.2013 Anotace: žito seté – plocha,význam, výrobky,biologické vlastnosti, vzhled, nároky na půdu, vodu, OP, výživa a hnojení

Žito seté (Secale cereale L. rye,Roggen) Pšenice obecn

Rozsah ploch pěstování plocha celosvětově: 15 mil.ha plocha ČR - rok 2002 - 35 tis.ha na o.p. rok 2012 - 30 tis.ha na o.p. Největší světoví producenci : Rusko, Německo, Argentina, Polsko

Hospodářský význam 1.Potravinářství - zrno - mouka - pečení chleba                                 Hospodářský význam 1.Potravinářství - zrno - mouka - pečení chleba - perníky - sladová kávová náhražka 2.Krmivářství – zrno - otruby, krmné mouky zelená hmota - zkrmování na zeleno 3.Průmyslová surovina – líh 4. Farmaceutický průmysl - výroba léčiv – námel ………………….. 5.Ostatní využití - sláma (podestýlka) - výroba rohoží, došky, povřísla

Výrobky ze žita Produkty žita

Biologické vlastnosti jednoleté i víceleté cizosprašné a částečně samosprašné charakter - ozimý - jarní anemofilní ( opylení větrem ) obsah látek v zrnu ( vlhkost 15% ): - bílkoviny 10% - škrob 50,0 % - tuk 1, 9%, cukr – 2,3% - vitamíny B ( mouka asi 1/3 látek, zbytek v otrubách ) Pšenice obecn

Vzhled: Kořen – mohutný, dobře vyvinutý Stéblo - duté - nejdelší z obilovin 1,0 – 2,0 m, modravý nádech List – krátký jazýček, ouška – malá, lysá Květenství – osinatý klas: Zrno – delší a užší, nahé, zbarvené zeleně až modro-zeleně HTS – 25 – 40g obj.hnot.65 – 75 kg

čepel, pochva listů, jazýček žito Rozlišovací znaky: čepel, pochva listů, jazýček žito , , , Čepel, pochva listů, jazýček

Nároky na půdu, teplo, vodu: Podnebí: menší nároky snáší chladné vlhké podnebí podhorské a horské oblasti Půdu: menší než pšenice, půdy lehké, písčité, štěrkovité, mělké, pH - 5,0 – 7,0 Teplo: žito nevymrzá souhrn vegetačních teplot – 1800st.C klíčivost při t 1 – 2 st. C snáší mrazy až -25st.C, pod sněhem až – 55 st.C Vodu: střední až vyšší ,TK – 340 - 420 Snáší chladné vlhké podnebí Snese – 25 0C; pod sněhem – 55 0C Klíčí při teplotě 1 - 2 0C Nevymrzá jako oz. pšenice Vyzimuje při napadení plísní sněžnou Souhrn vegetačních teplot 1800 0C . . Osevní postup:

Osevní postup: Nejlepší předplodiny : Vhodnost žita, jako předlodiny: dobrá tolerantnost vůči předplodině Nejlepší předplodiny : olejniny LOS luskoviny jednoleté pícniny včas sklizené okopaniny a jeteloviny Vhodnost žita, jako předlodiny: okopaniny Pšenice obecn

Výživa a hnojení: Oganické hnojení: Hnojení N: dávka 20 – 120 kg nenáročnost na zásobu živin Oganické hnojení: pouze slabší půdy, horší předplodiny hnůj 20 – 25 t.ha-1 (kejda, močůvka ) Hnojení N: dávka 20 – 120 kg ( závislost na předplodině ) dávka 0 – 20 kg ( zaorá-li se velké množství org.hmoty, dávka 20 kg ) dávka 40 – 60 kg, jarní regenerace ( zohlednění – stavu porostu po zimě, po lepší předplodině, intenzivnost odrůdy, obsah miner.N v půdě ) dávka 60 – 90 kg, na horších půdách ( děleně) dávka 120 kg (žito na píci , děleně)

Hnojení P a K, Ca, Mg: P,K - základní hnojení před setím - dle půdní zásobenosti (dle metodiky) Ca - aplikace k předplodině Mg - během vegetace Hnojení P a K

Na jaké rozloze se pěstuje žito seté ve světě a v ČR? Kontrolní otázky Na jaké rozloze se pěstuje žito seté ve světě a v ČR? Které státy se podílejí nejvíce na produkci žita? Jaký je význam žita setého? 4. Popište rostlinu žita a porovnejte vzhled s pšenicí, ječmenem. Jaké má žito nároky na prostředí, půdu, teplo, vláhu? Které jsou vhodné předplodiny žita? Jaké je zařazení do OP? Co znamená , že žito má tkzv.fytosanitární účinky? Kontrolní otázky

http://nd03.jxs.cz/699/182/d853b7f8dc_88592618_o2.jpg obrázek Zdroj: Foto: L.Prokůpková, 2012 http://www.garden-en.com/images_forum/gallery/12147/19920-zito-sete-secale-cereale-seed.jpg http://nd03.jxs.cz/699/182/d853b7f8dc_88592618_o2.jpg obrázek http://etext.czu.cz/img/skripta/57/51b-2.jpg http://etext.czu.cz/img/skripta/57/51b-2.jpg http://www.pekarnacvrcovice.cz/wp-content/uploads/2011/10/zitny_70-800x614.jpg http://i.idnes.cz/11/103/cl6/JB3ebdfc_Z_y4.JPG http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/celozrnnObiloviny.zip/02.jpg http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/picniny/obrazky/zito_jazycek_2.jpg Foto: L.Prokůpková, 2012 http://etext.czu.cz/img/skripta/81/obr._8-2.bmp Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.16,17. ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s.23,24.ISBN 80-86392-00-7