Cesta potravin na náš stůl
Volba potravin do jídelníčku konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů upřednostňovat potraviny našeho zeměpisného pásma vybírat potraviny, u kterých nebyla dlouhá přeprava, případně dlouhá doba skladování potraviny uchovávány při stálé teplotě (každá potravina má ve „spíži“ své místo)
Kde získat čerstvé potraviny farmářské trhy ve městech bedýnkový prodej ovoce a zeleniny od farmářů maso a uzeniny od malozpracovatelů vlastní výpěstky maso z domácích chovů mléčné automaty pitná voda nejlépe z vodovodu
Domácí porážka
Výhody domácí porážky porážka zvířat krmených v domácích podmínkách při krmení jsou používány brambory, šrot a rostlinné zbytky z domácnosti porážku provádíme buď svépomocí, nebo pozveme certifikovaného řezníka
Využití surovin Při domácí porážce se využije cca 80 – 86% živé hmotnosti prasete 80 – 83% připadá na maso, sádlo, nožky a hlavu bez drobu 3% droby
Suroviny z domácí porážky maso k dalšímu zpracování a uskladnění ovarové maso – hlava, droby, měkké části boků, kolínka, nožky a popřípadě jednu plec na tlačenku krev sádlo střeva
Zabíjačkové výrobky ovarové maso – po uvaření se část ovarového masa oddělí ke konzumaci
Zabíjačkové výrobky prejt nadrobno posekané ovarové maso, žemle, ochucené kořením, česnekem – plní se do tenkých střev a špejluje barvené kroupy – uvařené kroupy s opečenou cibulkou a krví se ochutí koření a plní do jelítek (tlusté střevo)
Zabíjačkové výrobky tlačenka – hrubě pokrájené kousky masa koření, polévka a sulc plní se do přírodních nebo vyrobených obalů zabíjačkový guláš – z masa podkrčí a plece s malým množstvím drobů ochucený kořením a čerstvou cibulkou zabíjačková polévka – vývar z masa se doplní zapečenými barvenými kroupami a případně dochutí kořením
Suroviny k uskladnění rozbourané maso se rozdělí, část se uloží k brzké spotřebě do chladničky část se naloží do slaného roztoku k uzení ostatní maso se naporcuje a uloží do mrazáku sádlo se vyškvaří a uzavře do sklenic nebo kameninových nádob.
Děkuji za pozornost Markéta Zubrová