Evropa – Pojmy jihovýchodní Evropy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

Evropa-jeden ze světadílů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie a Oceánie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Evropa – střední Evropa úvod
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Evropa – jihovýchodní Evropa
Autor výukového materiálu:
EU peníze školám VY_32_INOVACE_Z_MACV_11
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Východní Evropa – Ukrajina
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_19.
ŘECKO.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad 2012
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI39 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Řecko Jarmila Kovářová. Řecko - republika méně rozvinutý stát EU méně rozvinutý stát EU rozloha: 132 tis. km ² rozloha: 132 tis. km ² počet obyvatel:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Evropa – Pojmy střední Evropy
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor výukového materiálu:
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
Jihovýchodní Evropa - Slovinsko
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Geografické údaje Řecka
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – poloha, rozloha
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
Evropa – Pojmy jižní Evropy
Evropa – Pojmy k severní Evropě
Pojmy – východní Evropa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ŘECKO A BULHARSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_16_Řecko a Bulharsko Téma: Vlastivěda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
EVROPA – povrch a vodstvo VLASTIVĚDA PRO 5.ročník pracovní prezentace
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Severní Západní Jižní Střední 10. a Jihovýchodní (11) Východní
Transkript prezentace:

Evropa – Pojmy jihovýchodní Evropy Autor: Stanislav Šindler Datum: 14. 1. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Evropa Téma: Evropa – Pojmy jihovýchodní Evropy Metodický list/anotace: Prezentace ukazuje žákům povrchové poměry jihovýchodní Evropy. Jazyk: český Očekávaný výstup: Žáci vyhledají dané pojmy pomocí různých technik na mapě. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 až 13 let

Ostrovy Ostrovy kolem Chorvatska Dalmatské Stejnojmenný jako část těla Zaměřený na cestovní ruch,malý… Největší jihodalmátský ostrov Patří sem ostrov Korfu,Lefkada… Nejznámější z Jónských ostrovů Největší Řecký ostrov Je ostrov ležící v Egejském moři Leží mezi Tureckem a Řeckem Roztroušené ostrovy v Egejském moři Dalmatské Krk Pag Korčula Jónské Korfu Kréta Rhodos Kyklady Sporady

Peloponés Je velký poloostrov v jižním Řecku tvořící část země na jih od Korintského zálivu. S pevninou je spojen pomocí šíje, prokopané Korintským průplavem roku 1893. Povrch je velmi rozmanitý, objevují se zde přímořské roviny, náhorní plošiny i vysoké hory členité je i mořské pobřeží. Název pochází od mytického vládce Peloponésu.

Istria Poloostrov vybíhající do Jaderského moře. Nachází se mezi Terstským a Rijeckým zálivem a je rozdělen mezi Itálii, Slovinsko a Chorvatsko.

Balkánský Geografický a historický název území ležící v jihovýchodní Evropě mezi Černým mořem na východě a Jaderským mořem na západě. Na severu je ohraničený řekou Sávou a dolním tokem Dunaje.

Quiz 1. Do Jaderského moře vybíhá chorvatský poloostrov…? 2. Část jižního Řecka leží na poloostrově …? 3.Je ohraničen řekami: Sázava a Dunaj..? 1. Istria 2. Peloponés 3.Balkánský poloostrov.

ZÁLIVY 40°s.š., 24°v.d. 37°s.š., 23°v.d. Odpovědi: Soluňský Korintský

PRŮLIVY 1) 41° s.š. 30° v.d. 2)Mořská úžina, která odděluje Černé a Marmarské moře 1) 41° s.š. 26° v.d. 2) Úzký průliv v severozápadním Turecku BOSPOR DARDANELY

Moře

Egejské moře Polouzavřené moře středozemního moře Nachází se mezi Balkánským poloostrovem, ostrovem Krétou a Anatolií Jeho rozloha činí 190 000 km², maximální hloubka dosahuje 2561 m Je zde mnoho ostrovů např. Kyklady, Sporady, Lésbos, Rhodos

Marmarské moře Je součástí strategicky významné vodní cesty spojující Černé moře přes Bospor a Středozemní moře přes Dardanely Moře má rozlohu 11 140 km² s největší hloubkou přibližně 1370 m Pobřeží moře je lemováno rybářskými vesnicemi, zříceninami tvrzí a hradů, muslimskými mešitami

Černé moře Šelfové moře Atlantského oceánu, se kterým je však spojeno pouze prostřednictvím Středozemního moře, na něž navazuje v oblasti Bosporu. Rozkládá se na ploše 461 000 km² a jeho největší hloubka je 2210 m. Největšími řekami, které sem přivádějí své vody, jsou Dunaj na pomezí Rumunska a Ukrajiny, Dněstr a Dněpr na Ukrajině a Don v Rusku. Je to vnitřní moře.

Moře V jakém moři leží ostrovy Rhodos, Kyklady a Lesbos? Které moře je lemováno rybářskými vesnicemi? Které moře je spíše vnitrozemní? Egejské Marmarské Černé

Jezera Razelm Skadarské Jezero a také pojmenování skupiny jezer na pobřeží Černého moře v Rumunsku jižně od delty Dunaje. Krasové jezero na hranicích Černé Hory a Albánie. Jde o největší jezero na Balkáně. Razelm Skadarské

řeky Řeka, která pramení v Itálii (Karnské Alpy)? Řeka, ústí do Dunaje, protéká Bělehradem? Kde se nachází řeka Oltul? Jak se jmenuje řeka, která  ústí zleva do Dunaje poblíž města Galaţi? Která řeka protéká Makedonií? Která řeka ústí do egejského moře? Která řeka pramení v pohoří Rila? Dráva Sáva Rumunsko Prut Axios Strymón Marica

Nížiny Jiným názvem Rumunská, protéká jí řeka Dunaj. Také jí protéká řeka Dunaj, ale leží v Bulharsku. Valašská Hornothrácká

Pohoří Pohoří, které se nachází na jihovýchodní Moravě? Vysočina, nacházející se v Rumunsku? Druhé jméno pro Staré hory? Sedmé nejvyšší pohoří v Bulharsku? Nejvyšší vrchol tohoto pohoří je Musala (2 925 m)? Nejvyšší vrchol toho to pohoří je Vichren (2 914 m)? Je plošně největší řecké pohoří? Nejvyšší horou je Stol Hochstuhl (2236 m)? Karpaty Transilvánská vysočina Stará planina Rodopy Rila Pirin Pindos Karavanky

Zdroje obrázků Slide 5 Dostupný pod licencí PD na www: https://cs.wikipedia.org/wiki/Istria#mediaviewer/Soubor:Istria.png Slide 8 https://cs.wikipedia.org/wiki/Solu%C5%88sk%C3%BD_z%C3%A1liv#mediaviewer/Soubor:126910main_image_feature_402_mountolympus.jpg Slide 11 https://cs.wikipedia.org/wiki/Egejsk%C3%A9_mo%C5%99e#mediaviewer/Soubor:Aegeansea.jpg Slide 12 https://cs.wikipedia.org/wiki/Marmarsk%C3%A9_mo%C5%99e#mediaviewer/Soubor:Sea_of_Marmara_map.png Slide 13 https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_mo%C5%99e#mediaviewer/Soubor:BlackSea-1.A2003105.1035.250m.jpg