Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Lidská kůže (cutis, derma).
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová ústrojí Funkce:
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Povrch těla - kůže.
Autor: Lenka Kraváčková
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Čidla receptory.
Tělní pokryv Jana Machová.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Autor: Lenka Kraváčková
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Receptory: Olga Bürgerová.
Biologie člověka.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Morfologie a embryologie
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly člověka (všeobecně)
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Smyslová ústrojí Funkce:
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
3 VRSTVY KŮŽE.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Smyslové ústrojí čichu
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Smyslové orgány.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Základní škola, Hradec Králové
Lidské smysly.
Transkript prezentace:

Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu jazyka, ale i na patře a v krku - receptory vnímají hořké, sladké, slané a kyselé, nově zjištěno též umami (receptor vnímající glutamáty) - pohárků je u každého různé množství - různé vnímání chutí - vnímání chuti je ovlivněno vůní (při rýmě ztrácíme chuť), teplotou a strukturou jídla - na kořeni jazyka je též vylučován mucin a lysozym (antibakteriální), je zde lymfatická tkáň

Čichové ústrojí - slouží k vnímání látek rozptýlených ve vzduchu - čichové buňky jsou uloženy ve sliznici horní části nosní dutiny - každá čichová buňka má řasinky čnící do vrstvy speciálního hlenu - hlen rozpouští aromatické látky, které pak podnítí čichové buňky k vyslání impulzů do mozku - výběžky čichových buněk prochází kanálky v čichové kosti do nitrolební dutiny - čich se podílí na vnímání chuti, při nachlazení jsou řasinky překryty rýmovým sekretem a nemohou vnímat látky ze vzduchu - čich se podílí též na vyměšování slin a žaludečních šťáv

Kožní čidla - umístěna ve škáře - volná nervová zakončení (bolest při poškození, čidla bolesti) - Meissnerova tělíska - čidla hmatu (hlavně na špičkách prstů - Krauseova tělíska - vnímání chladu - Ruffiniho tělíska - vnímání tepla - Vater - Paciniho tělíska - vnímání tlaku

Zdroje obrázků: http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0110000/00153.png http://pdf.truni.sk/vsr/diskusia_soubory/image011.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0110000/00194.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Head_olfactory_nerve.jpg/200px-Head_olfactory_nerve.jpg http://giobio.ic.cz/obrazky/clovek/clovek/kuze/hmatova_teliska.png