Hodnocení vědy za využití InCites ® a dalších nástrojů Research Analytics Ing. David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

CITATION CONNECTION od Thomson Reuters Bibliotheca academica – 31. října 2013, VFU Brno Ing. David Horký Country Manager pro střední a východní.
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Řešení Thomson Reuters pro hodnocení vědy
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
PROGRAM PRO VÝUKU T ČLÁNKU
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Upgrady a další databáze na platformě ISI Web of Knowledge David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Josef Keder Hana Škáchová
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
VYUŽITÍ ANALYTICKÝCH NÁSTROJŮ THOMSON REUTERS V HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU DAVID HORKÝ ŘÍJEN 2014, BIBLIOTHECA ACADEMICA ÚSTÍ NAD LABEM.
LIBEREC, 2008 VZDĚLÁVÁNÍ, VĚDA, VÝZKUM A INOVACE IVAN WILHELM.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
NOVÁ WEB OF SCIENCE David Horký Country Manager pro střední a východní Evropu
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Vlastnosti sčítání a odčítání
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.

Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Pojmy a interpretace.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Studentská PARDUBICE
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Skoupá J; Černá V; Hájek P Praha,  Obvykle nepříliš uspokojivá u chronické medikace  14 % předpisů není vyzvednuto v lékárně (1)  13 % není.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Web of Science – Journal Citation Reports
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

Hodnocení vědy za využití InCites ® a dalších nástrojů Research Analytics Ing. David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa

Obsah Bibliometrie Analyzování zemí Analyzování institucí Analyzování autorů Dotazy 2

Proč používat bibliometrii? “Pokud jste schopni měřit to o čem hovoříte a můžete to vyjádřit číslem, pak o daném tématu něco víte; ale pokud jej měřit schopni nejste, je vaše znalost průměrná a nedostatečná.” - Lord Kelvin (William Thomson) “Pokud jste schopni měřit to o čem hovoříte a můžete to vyjádřit číslem, pak o daném tématu něco víte; ale pokud jej měřit schopni nejste, je vaše znalost průměrná a nedostatečná.” - Lord Kelvin (William Thomson) Bibliometrie: “Statistická analýza bibliografických dat, především v oblasti vědecké a technické literatury. Měří objem vědecké aktivity dle vědeckého oboru, časopisu, země, tématu nebo jiné oblasti zájmu.” Dr. Henry Small, Chief Scientist, Thomson Reuters (Scientific)

Některé výzvy v hodnocení vědy na základě citačních ukazatelů Citační chování se v různých disciplínách významně liší –Biologie = mnoho článků, vysoká míra citovanosti, rychlé ukončení citování –Matematika = nízká míra citovanosti, články citovány po mnoho let Jak je možné omezit vliv těchto aspektů? Starší materiál je citován více –Jak lépe srovnávat výkonnost výzkumníka s dlouhou publikační historií a toho s krátkou? Rozložení citací je velice nerovnoměrné –Pouze malé množství citací je hodně citováno –Většina publikací získá málo nebo žádné citace 4

US National Science Foundation: Science & Engineering Indicators European Commission: European Union Science & Technology Indicators US National Research Council: Doctoral Program Ranking Vlády a vládní agentury např. v těchto zemích: Francie, Austrália, Itálie, Japonsko, U.K., Portugalsko, Norsko, Španělsko, Belgie, Jihokorejská republika, Kanada, ČR, SR... 5 Nejvýznamnější světová hodnocení spoléhají na data z Web of Science

Nástroje Research Analytics InCites ® 6

 Nástroje Research Analytics se zakládají na datech Web of Science, světovém standardu pro hodnocení vědy a výzkumu  Thomson Reuters ukazuje nejenom počty článků a citací, ale dává datum smysl. Globální průměry a percentily umožňují našim zákazníkům provádět srovnání a nakonec dělat správná rozhodnutí. Expertní znalosti Thomson Reuters Nástroje Research Analytics Data Sjednocení adres Čištění a standardizace dat Normalizace a vytváření benchmarků Web of Science Nástroje Research Analytics: Zdroje a základy

Analyzování zemí

Česká republika - příklady 9 60% nárůst za posledních 10 let 180% nárůst za posledních 10 let Trend v počtu článků: , 5-letá období Trend v počtu získaných citací: , 5-letá období Pozn.: Před rokem 1993 byla ČR indexována jako Československo

10 ČR Trend v počtu článků: ČR a její sousedé Obor: Plant/animal science Pozn.: Před rokem 1993 byly ČR a SR indexovány jako Československo

Česká republika: specializace 11 Trend v percentuálním zastoupení Clinical medicine v článcích z ČR. ČR se na tento obor zaměřuje více než v předchozích letech.

Agricultural Sciences, , vybrané země 12 Citation Impact (Citační vliv): ČR je v té samé skupině na 2. místě. Citation impact = počet citací/počet článků Počet článků: ČR je v této skupině na 4. místě ČR

Agricultural Sciences: Impact relative to worldwide field baseline, (Citační vliv vzhledem ke světu) 13 EU avg Citation impact (citačního vlivu) země v daném oboru vydělíme Citation impact všech zemí. ČR je v této skupině na 3. místě i přesto, že má nižší počet článků v tomto oboru. 1.0 ukazuje světový průměr

Pohled na specifičtější disciplíny: relativní citační vliv ČR v oboru Rheumatology 14 Momentálně na úrovni 2,11- násobku celosvětového citačního vlivu. ČR je v rámci EU dle citačního vlivu v tomto oboru na 1. místě.

Porovnávání různých oborů prostřednictvím Relative citation impact 15

Analyzování institucí

Pořadí institucí dle počtu článků, Slovenská akademie věd

Vybrané instituce, trend v citacích, %-ní nárůst

Obor: Chemistry, Medicinal Kdo přispívá v velkému citačnímu vlivu Slovenska? 19

Fyzika 20 Komenského univerzita je nad světovým průměrem. 2 instituce jsou nad slovenským průměrem.

Analýza specializace: Do jaké míry se instituce zaměřuje na určitý obor? 21 Šafárikova univerzita Košice se stále více zaměřuje na neuroscience.

Analýza výstupů z kooperací: AV SR 22 Nejčastěji spolupracující instituce Kooperace, které získaly nejvíce citací Versus Jaký je ROI (Return on investment) těchto spoluprací? Neexistuje možnost užší spolupráce s těmito institucemi?

Hodnocení autorů

Hobza, P - souhrnné údaje 24 Productivity/ Produktivita Počet článků 87 Total influence / Celkový vliv Počet citací Auto- citující články 62 H-index21 Efficiency / Efektivita Průměrná citovanost 12,87 % citovaných článků 75,86 Relative Impact/ Bench- marking Relativní vliv/Bench- marking C-index2,05 Průměrný percentil 33,87 % článků v prvních 10% ve svém oboru 28,57 % článků v prvním 1% ve svém oboru 9,52 SpecializaceDisciplinarity index (Index disciplinarity) 0,48

25 H-index: Statistika, která ukazuje počet článků (N) v daném datasetu, které mají N nebo více citací. 21 z autorových 87 článků získalo minimálně 21 citací. Největší efektivity lze dosáhnout porovnáváním autory v podobném oboru a s podobnou délkou kariéry. Productivity/ Produktivita Počet článků87 Total influence / Celkový vliv Počet citací1 120 Auto-citující články 62 H-index21 Efficiency / Efektivita Průměrná citovanost 12,87 % citovaných článků 75,86

26 C-index: je roven podílu všech skutečných citací a všech expected citations (očekávaných citací) v určité skupině článků Tento údaj ukazuje jak si skupina článků celkově vedla. Impact (vliv) každého z článků je normalizován dle daného časopisu, roku a typu dokumentu. C-index tohoto autora znamená že všechny jeho články celkově získaly 2,05-násobek expected citations (očekávaných citací). C-index o hodnotě 1,0 by znamenal, že hodnocené články získaly průměrný počet citací dle daných časopisů, typů dokumentů a let. Relative Impact/ Bench- marking Relativní vliv/Bench- marking C-index2,05 Průměrný percentil 33,87 % článků v prvních 10% ve svém oboru 28,57 % článků v prvním 1% ve svém oboru 9,52 SpecializaceDisciplinarity index (Index disciplinarity) 0,48

Průměrný percentil: průměrný percentil všech článků ve skupině, kterou hodnotíme. Ukazuje jak si celkově vedla skupina článků v této skupině. Citovanost byla normalizována dle oboru a roku. Nízká hodnota průměrného percentilu ukazuje že všechny články v dané skupině mají vysokou citovanost ve svýzch oborech a letech. Nejnižší hodnota je 100 (znamenající že články mají 0 citací). Nejvyšší hodnota ja 0. Hodnota ukazuje, že články daného autora spadají do první třetiny článků. 27 Relative Impact/ Bench- marking Relativní vliv/Bench- marking C-index2,05 Průměrný percentil 33,87 % článků v prvních 10% ve svém oboru 28,57 % článků v prvním 1% ve svém oboru 9,52 SpecializaceDisciplinarity index (Index disciplinarity) 0,48

Disciplinarity index měří úroveň multidisciplinarity ve skupině článků. Pohybuje se v rozmezí 0-1 a čím nižší hodnota, tim vyšší multidisciplinarita daných článků. Výzkum tohoto autora je multidisciplinární, protože jeho index multidisciplinarity je 0, Relative Impact/ Bench- marking Relativní vliv/Bench- marking C-index2,05 Průměrný percentil 33,87 % článků v prvních 10% ve svém oboru 28,57 % článků v prvním 1% ve svém oboru 9,52 SpecializaceDisciplinarity index (Index disciplinarity) 0,48

Porovnávání různých autorů 29 Total Papers Total Cites Avg. Cites per Paper H Index C Index (Journal Performance Ratio) Avg. Percentile P. Hobza (physical chem-Inst Organic Chemistry and Biochemistry ) 871, P. Nachtigall (physical chem-Inst Phys Chem) P. Pysek, (plant science, Inst Botany) All physical chemistry in country 12,41345, Country12,91529, Normalizováno dle oboru, délky působení a oborových rozdílů.

InCites ® 30

Research Performance Profiles Porovnávání institucí Confidential - Thomson Reuters -- Not for Redistirbution Časové trendy Produkce vs. výkonnost Kde stojíme

InCites: Porovnávání autorů Užitečný nástroj pro přímé porovnávání entit jako jsou např. 2 autoři. Normalizovaná data a rozličné indikátory umožňují podrobné a přesné hodnocení.

Děkuji za pozornost! science.thomsonreuters.com Ing. David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa