STAVBA ZEMĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Krajina a krajinná sféra
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Stavba zemského tělesa
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Předgeologické období a prahory
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Součásti neživé přírody
Název školy: Základní škola T. G
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PLANETA ZEMĚ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Geografie Krajinná sféra
LITOSFÉRA.
Stavba Země.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Mineralogie.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země
Přírodní složky a oblasti Země
VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZEMĚPIS 1: PŘÍRODNÍ SFÉRA A ZPZ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

STAVBA ZEMĚ

Poloměr Země (šetři se osle) Stavba země Poloměr Země (šetři se osle)

Zopakujte si jednotlivé části 1 2 3 4 Obal (část) Země se nazývá GEOSFÉRA.

Stavbu Země zjišťujeme přímým pozorováním nejsvrchnější části zemského tělesa nejhlubší vrt: 12 261 m Kolský superhluboký vrt je nejhlubší vrt na světě. Nachází se v Murmanské oblasti. Dosahuje hloubky 12 261 m. Na rozdíl od jiných vrtů, které byly prováděny za účelem hledání ropy, cílem tohoto byl pouze výzkum litosféry v místě, kde Mohorovičićova diskontinuita prochází blízko zemského povrchu. Vrt byl započat v roce 1970 a ukončen byl v roce 1992. Během provádění Kolského vrtu bylo učiněno cca 12 000 nových objevů v geologii.

LITOSFÉRA Země byla nejdříve natolik horká, že nebyla vytvořena pevná zemská kůra. Až když Země dostatečně vychladla, vznikaly první horniny a vytvořily horninový obal Země = LITOSFÉRU.

SLOŽENÍ ZEMĚ Stavbu a děje v hlubinách Země zjišťujeme pomocí různých sond a seismografu. Zemský plášť je z natavených hornin. Zemské jádro je složeno z nejtěžších, ryzích kovů (hlavně Fe + Ni).

DALŠÍ GEOSFÉRY − ATMOSFÉRA Z plynů unikajících ze zemského pláště se vytvořil plynný obal Země = ATMOSFÉRA. Zpočátku obsahovala jen velmi málo kyslíku.

DALŠÍ GEOSFÉRY − HYDROSFÉRA Dalším ochlazením pod 100 °C se vodní páry obsažené v atmosféře začaly srážet v kapky, které v podobě vydatných dešťů padaly na Zemi. Vznikl postupně vodní obal = HYDROSFÉRA a v ní první živé organismy. Také se postupně vytvořily světadíly.

DALŠÍ GEOSFÉRY: Půdní obal Země se nazývá PEDOSFÉRA. Všechny živé organismy tvoří BIOSFÉRU.

25 - 70 km 5 km

Přiřaďte ke správné geosféře: Řeky a moře Žirafa Ryzí kovy a vysoká teplota Natavené horniny Horninový obal Země Půda Kyslík Zemské jádro Zemský plášť Litosféra Pedosféra Atmosféra Hydrosféra Biosféra

Přiřaďte ke správné geosféře: Zemské jádro Zemský plášť Litosféra Pedosféra Atmosféra Hydrosféra Biosféra ryzí kovy a vysoká teplota natavené horniny horninový obal Země půda kyslík řeky a moře žirafa

3. Stavba Země zemská kůra; zemský plášť; zemské jádro zemská kůra + svrchní část pláště = litosféra (kamenný obal Země) zemská kůra – pod oceány až 10x tenčí než pod kontinenty - obsahuje horniny složené z nerostů, plyny a vodu - přes 70% z kyslíku a křemíku zemský plášť pod litosférou je plastický – umožňuje pohyb litosférických desek s litosférou se stýkají atmosféra (vzdušný obal Země), hydrosféra (vodní obal), pedosféra (půda) a biosféra (ekosystémy) Nerosty = minerály – neživé přírodniny s daným chemickým složením a stavbou; prvky (např. síra) nebo častěji chemické sloučeniny: oxidy, sulfidy, halogenidy, sírany, uhličitany a křemičitany. Nejčastější nerosty zemské kůry – křemen a křemičitany.

Závěr: Z jakých vrstev se skládá Země? Popiš svrchní vrstvu. Co je „litosféra“? Čím je umožněný pohyb litosférických desek? Jaké další sféry Země se s litosférou stýkají? Stručně je popiš. Co je minerál? Uveď příklady skupin minerálů.

HODNOCENÍ