OLOVO [1] [9] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Olovo 3.ročník technické lyceum
REDOXNÍ DĚJ RZ
Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Olovo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
CZ.1.07/1.1.10/
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Kovy Chemie 8. třída.
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Škola:. Základní škola Kladruby
Portál eVIM.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
SULFIDY Ec.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Puzzle – jehličnaté stromy
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Klára Hamšlágerová sexta A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Cín, Olovo Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Cizorodé látky v potravním řetězci
CÍN [8] [3] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mineralogický systém III. Sulfidy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Autor: Mgr. M. Vejražková
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Transkript prezentace:

OLOVO [1] [9] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Autor: Mgr. Věra Pavlátová, zpracováno 9. 3. 2012 Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie, Anorganická chemie. Žáci se dozvídají informace o olovu a jeho sloučeninách. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák charakterizuje významné zástupce prvků a jejich sloučeniny, zhodnotí jejich surovinové zdroje, využití v praxi a vliv na životní prostředí. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 40 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Gymnaziální vzdělávání 15–16 let, 5. třída – kvinta / I. ročník KLIKNĚTE NA F 5

Najděte ve větě ukrytý prvek! KOUPILA SI KOLOVOU SUKNI. Je to těžký toxický kov. Pohlcuje rentgenové záření. Používá se na výrobu akumulátorů a střeliva. Vyskytuje se v nerostu galenitu. [1] [9]

iv. A skupina = tetrely Patří do IV. A (14.) skupiny PSP. [2] uhlík (C), křemík (Si), germanium (Ge), cín (Sn), olovo (Pb) a ununquadium (Uuq) Copak Si Gertruda Snědla Plombu? CoSi Germáni Snědli a Pobledli. Co Si Germáni Snědli, Poblili. [2]

http://www.youtube.com/watch?v=2ERfPN5JLX8&feature=relmfu CHARAKTERISTIKA: IV. A (14.) skupina, 4 valenční elektrony, elektronová konfigurace [Xe] 6s² 4f14 5d10 6p2, ve sloučeninách oxidační čísla: II a IV Ve středověku byl symbolem olova Saturn. Ve starém Římě byla z olova kanalizace a vodovody – což přispělo k zániku Římské říše (u nás také v první pol. 20. stol. – jedovaté!). [3]

Olovo − výskyt: PbS – galenit PbSO4 – anglezit PbCO3 – cerusit doprovodný prvek v rudách zinku a stříbra [4] galenit [6] anglezit [7] cerusit

galenit Chem. složení: [4] [5] Tvrdost (od-do): Hustota (od-do): PbS Tvrdost (od-do): 2,5 Hustota (od-do): 7,2–7,6 Kryst. soustava: krychlová Barva: Barva vrypu: šedá šedo-černá Lom: Štěpnost: pololasturnatý dokonalá Lesk: intenzivní kovový Vlastnosti a použití: Používá se k výrobě olova, obsahuje ho až 87 %. Tvoří rudné žíly. Olovo je pro lidské tělo velmi jedovaté! Římané z něj stavěli vodovody a vyráběli nádoby na vodu!

Výroba olova: [8] Olověná ruda je jemně namleta a flotací se oddělí složka s vysokým zastoupením kovu. Následuje pražení rudy, které převede přítomné sulfidy olova na oxidy. 2 PbS + 3 O2 → 2 PbO + 2 SO2 Kovové olovo se pak z praženého koncentrátu rud získává běžnou žárovou redukcí elementárním uhlíkem (obvykle koksem). PbO + C → Pb + CO Pozor!!! Při výrobě vznikají nebezpečné plyny – CO a SO2!

Vlastnosti olova: těžký, modrobílý měkký kov dobře tvarovatelný [11] těžký, modrobílý měkký kov dobře tvarovatelný špatný vodič tepla na vzduchu pokrytí PbO → ochrana před oxidací rozpustný v kyselinách 3Pb + 8HNO3 → 3Pb (NO3)2 + 2NO + 4H2O Jedovatý (saturnismus, plumbismus: http://www.ordinace.cz/clanek/otrava-olovem- plumbismus/ ) – porušuje membrány erytrocytů, ty praskají – krvavá stolice, černé sliznice, toxická dávka 20–30 g, děti 2–3 g

Použití olova: do slitin (pájka, liteřina) desky akumulátorů [10] do slitin (pájka, liteřina) desky akumulátorů instalační materiál rentgenové štíty (Pb chrání proti RTG záření) ochranné nátěry proti korozi = minium (pozor, také je jedovatý) 2PbO . PbO2 glazury na porcelán (pozor na skladování ve vlhku – možnost otravy) střelivo optické sklo – PbO barvivo – krokoit PbCrO4

akumulátor Vratný článek na výrobu E, vybíjení je spontánní (samovolné), redoxní děj s účinností 90 %. Anoda je z olova, katoda olovo pokryté oxidem olovičitým, elektrolyt je roztok kyseliny sírové (při vybíjení se zřeďuje vodou – pozor na zamrznutí!). Pb + PbO2 + 2H2SO4 → 2PbSO4 + 2H2O vybíjení, zpětně je nabíjení  A: Pb0 - 2e → PbII K: PbIV + 2e → PbII  nutná ekologická a odborná likvidace akumulátorů!!! [9]

OPAKOVÁNÍ − OBJEVTE CHYBY: Vyskytuje se nejčastěji v nerostu galenitu PbO. Olovo se vyrábí elektrolýzou. Olovo je velmi dobrý vodič, proto se využívá v elektrotechnice. Otrava olovem se nazývá galenismus. Používá se do slitin – liteřina, bronz. Elektrolytem v akumulátoru je kyselina dusičná. PbS; pražením; špatný; saturnismus; pájka; kyselina sírová ŘEŠENÍ:

Opakování − spojte související pojmy: SATURN ŘÍMSKÁ ŘÍŠE PbS PbSO4 PbCO3 SATURNISMUS LITEŘINA KROKOIT AKUMULÁTOR BARVIVO VRATNÝ ČLÁNEK CERUSIT SYMBOL OLOVA SLITINA KANALIZACE Z Pb GALENIT OTRAVA OLOVEM ANGLEZIT

Vyluštěte křížovku: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. [1] chemická značka olova známý nerost obsahující olovo planeta, která byla symbolem olova použití olova – vratný článek krokoit je z hlediska použití ……. otrava olovem cizím slovem při otravě olovem praskají ……. erytrocytů

Řešení: 1. P b 2. G A L E N I T 3. S U R 4. K M Á O 5. B V 6. 7. Y [1]

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 FLEMR, V.; DUŠEK, B.: Chemie I pro gymnázia. Praha : SPN 2001. ISBN 8072351478. JURII. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lead.jpg> 1. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Periodic_table_fi.svg> 2. DANIEL MAYER. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pb-TableImage.png> 3. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galenit_4.jpg> 4. ROB LAVINSKY. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galena-pas-127a.jpg> 5.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 ROB LAVINSKY. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anglesite-162988.jpg> 6. ROB LAVINSKY. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerussite-118241.jpg> 7. Eugen Norsko. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotothek_df_n-11_0000851.jpg> 8. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photo-CarBattery.jpg> 9. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:X- ray_by_Wilhelm_R%C3%B6ntgen_of_Albert_von_K%C3%B6lliker%27s_hand_- _18960123-02.jpg> 10. DJ Sparky. [cit. 2012-03-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poison_Placard.jpg> 11.