Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Zámečnictví Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_15 Název DUMu: Sekání Pro obor vzdělávání: 82-51-L/01 Uměleckořemeslné zpracování kovů Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Bc. Miroslav Lávička Datum: 27.8.2013
Sekání Při sekání dochází k oddělování tlustých třísek, nebo k rozdělování materiálu Sekání dělíme na ruční a strojní Do materiálu vniká břit sekáče, který má tvar klínu Sekáč na měkký materiál (např. olovo) má úhel břitu 30° Sekáč na tvrdší materiál (např. mosaz, měkká ocel) má úhel břitu 60° Sekáč na nejtvrdší materiál (tvrdá ocel) má úhel břitu 80° Podle způsobů sekání používáme různé druhy sekáčů Při strojním sekání používáme pneumatická a elektrická kladiva
Sekání Sekáč - na sekáči rozeznáváme břit, hlavu a tělo. Tělo sekáče je na úzkých stranách zaoblené nebo má osmihranný průřez, aby dobře padl do ruky. Hlava sekáče je zúžená a vypouklá.
Sekání Sekáč - otřepy vznikají napěchováním úderné plochy sekáče - z bezpečnostních důvodů je nutné otřepy brousit - můžeme používat chrániče rukou - proti odletujícím třískám si chráníme zrak ochrannými brýlemi a sekáme proti stěně, nebo proti mřížce
Sekání Druhy sekáčů: Plochý sekáč má široký ostrý břit a slouží k odběru třísek a k přesekávání Křížový sekáč, s úzkým břitem umístěným napříč k tělu, slouží k vysekávání úzkých drážek
Sekání Druhy sekáčů Sekáč na drážky slouží k vysekávání mazacích drážek Vysekávací sekáč s širokým obloukovým břitem se používá k vysekávání plechu v zakřivení
Sekání Druhy sekáčů Dutý sekáč slouží k vysekávání zaoblení do plechu Dělicí sekáč má čtyři rovné břity a slouží k oddělování tlustších plechů, břit má obdélníkový tvar s hranami zaostřenými vydutým vybroušením čela
Sekání Druhy sekáčů Špičák na sekání děr v betonu Trubkový sekáč do zdiva Speciální nástavce na mechanizované sekáče poháněné tlakovým vzduchem, elektřinou, atd. - používají se k oddělování plechů, svarů, nýtů a stříhací sekáč
Sekání Technologie sekání: Postoj - závisí na charakteru práce Držení sekáče a) přesekávání b) odsekávání
Sekání Technologie sekání: a) sekání plochým sekáčem Způsoby sekání b) sekání drážky c) vysekávání oblouku d) prosekávání e) odsekávání f) zasekávání ostnů
Sekání Technologie sekání: Postup při sekání v plechu - sekáče kruhového nebo čtvercového průřezu 8 až 12 mm, délky 150 mm - břit je vybroušen obloučkovitě - sekáč držíme třemi až čtyřmi prsty - sekáme směrem k sobě, abychom viděli kresbu - postupujeme ve směru hodinových ručiček, abychom mohli neustále malíčkem přidržovat plech
Sekání Technologie sekání: Postup při vysekávání gotické růžice - nejdříve se zarýhují zakreslené rýhy - vysekají se všechny části kolem středu označené číslem 1, aniž by se přesekly části označené číslem 3 - po vysekání celých lístků označených písmenem B se můstky č. 3 přeseknou - dále se seká obvod č. 4 vyznačeným směrem a lístky se začnou překrývat vyznačeným směrem
Sekání Broušení sekáčů: správně špatně
Sekání Postup při broušení sekáčů: Používat OOP (osobní ochranné pomůcky: brýle, pracovní oděv a obuv, atd.) Před prací je nutné zkontrolovat brusku, zvláště pak kotouče a mezery mezi hradítky a kotouči Sekáč se přikládá zešikma k brusnému kotouči a přitlačuje se k němu střídavě oběma řeznými plochami Tlak na sekáč nesmí být velký, jinak by se sekáč tzv. vyhřál [proběhne popouštění, což je tepelné zpracování (ohřev na menší teplotu 200-360°C a pomalé ochlazení)] a ostří změkne Dále se odbrušují otřepy, které vznikají při sekání po úderech kladiva
Sekání Materiál sekáčů: - vyrábějí se z houževnaté nástrojové oceli kruhového nebo čtvercového průřezu - tepelně se zpracovává pouze břit sekáče
Zdroj materiálů: ČERMÁK, M. Technologie kovářských prací. 1. vydání Praha: Institut vzdělávání a výchovy Mze v ČR, 1994. GSCHEIDLE, R. a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles, 2001. ISBN 80-85920-76-X. ŠVAGR, J., VOJTÍK, J. Technologie ručního zpracování kovů. Praha: Institut vzdělávání a výchovy Mze v ČR, 2000. ISBN 80-7105-214-0. OUTRATA, J. Technologie ručního zpracování kovů. 3. vydání Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1982. ISBN 04-224-81. GOŇA, K., HLUCHÝ, M. Umělecké kovářství a zámečnictví. 2. vydání Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. ISBN 14-495-84. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.