HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie výpočetní techniky
Advertisements

(algoritmicky) formulované úlohy.
Výuková opora pro odborná učiliště: Historie počítačů:
Odtud vznikl název kalkulačka.
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Soutěž OfficeAréna 2012 –školní kolo
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Základy IT Tomáš Sládek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Od počátků až po současnost
Historie počítačů současnost.
Historie počítačů Nedávná minulost.
Kvantové počítače Autor: Martin Adámek.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Historie PC.
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Historie a vývoj PC Předchůdci počítačů a) Abakus
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
KEE/POE Počítače v elektroenergetice
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
HISTORIE A VÝVOJ POČÍTAČŮ
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 8. září 2007
Historie polovodičových součástek I.
Historie počítačů 1.hodina.
Počítače III – historie počítačů
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nejsložitější integrovaný obvod
Historie výpočetní techniky
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Jana Hladíková Jana Hladíková Jana Hladíková.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Historie počítačů.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Historie a vývoj počítačů
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Historie počítačů.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Historie výpočetní techniky
Historie počítačů (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Informační a komunikační technologie 4. Historie počítačů II. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
Historie výpočetní techniky druhy počítačů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Hardware číslicové techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Historie výpočetní techniky
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Předmět: Informatika Ročník: VII. Tématický celek: Základy práce s PC
Historie počítačů.
Transkript prezentace:

HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod: Počítače se rozdělují do tzv. generací, kde každá generace je charakteristická svou konfigurací, rychlostí počítače a základním stavebním prvkem.

Předchůdci Abakus Vznikl přibližně před 5000 lety. Používal se ve starém Řecku a Římě. Byla to dřevěná nebo hlíněná destička, do nichž se vkládaly kamínky – „calculli“ – odtud název kalkulačka. Logaritmické tabulky Počátek 17.stol. v Anglii. Po nich vzniklo i logaritmické pravítko. Ozubená kola Objevují se i 1. počítací stroje, pracují na principu ozubených kol, přetrvávají i dodnes (staré pokladny, mechanické kalkulačky). Pascal (+,-), Leibnitz (+,-,*,/). PASCALINE

0. Generace počítačů - prototypy Počátkem 40. let 20. století. V roce 1941 konstruuje v Německu Konrad Zuse malý reléový samočinný počítač Zuse Z1-4. Základní stavební prvek – relé, přepínač. Rycholst počítačů je malá. Paměť – 1-2 kB. Počítače zabírají celou halu, skládají se z velkých skříní. Konrad Zuse

1. Generace počítačů ENIAC Objev elektronky, jejímž vynálezcem byl Lee De Forest . První elektronkový počítač ENIAC, další MANIAC (18 000 elektronek, 10 000 kondenzátorů, 7000 odporů, 1300 relé, byl chlazen dvěma leteckými motory, zabíral plochu asi 150m2 a vážil okolo 40 tun) Velké chlazení, elektronky se zahřívají. ENIAC Lee De Forest

2. Generace počítačů Druhá generace počítačů nastupuje s tranzistorem, jehož objevitelem byl John Barden. Zmenšení rozměrů celého počítače. Zvýšení jeho rychlosti a spolehlivosti a snížení energetických nároků počítače. Začínají vznikat operační systémy a první programovací jazyky, jako jsou COBOL a FORTRAN.

3. Generace počítačů Počítače třetí a vyšších generací jsou vybudovány na integrovaných obvodech, které na svých čipech integrují velké množství tranzistorů. V dnešní době 1 cm2 = několik milionů tranzistorů.

4. Generace - až do dnes Začala v roce 1981 a trvá do dnešních dnů. Používá se 1018 tranzistorů na čip. Malé rozměry, velké rychlost a velká kapacita paměti. Odtud název mikroprocesor.

? 5. generace Zatím hudba budoucnosti. Někdy jsou popisovány jako stroje s umělou inteligencí. ?

Generace počítačů - shrnutí Rok Konfigurace Rychlost (operací/s) Součástky 0. 1940 Velký počet skříní, haly Jednotky Relé 1. 1950 Desítky skříní 100 - 1000 Elektronky 2. 1958 do 10 skříní Tisíce Tranzistory 3. 1964 do 5 skříní Desetitisíce Integrované obvody 3.1.2002 1972 1 skříň Statisíce Integrované obvody (LSI) 4. 1981 Desítky milionů Integrované obvody (VLSI) 5. ?