Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc., F.E.S.C.
Plíce po 20 letech kouření
Ochrana veřejného zdraví
Hygiena, preventivní lékařství, epidemiologie
Ochrana veřejného zdraví
Zásady výživy sportovce
Zdravotní stav populace ČR
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Poradenství a praktičtí lékaři
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Ochrana veřejného zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Principy zdravé výživy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Zdraví a jeho determinanty
Maso a masné výrobky Dodatky.
Ochrana veřejného zdraví
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie Dentální hygienistka doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno

Na co se umírá

Rakovina – úmrtnost (SDR), 0-64, per 100 000 European HFA Database, January 2012

Na čem závisí jak jsme zdraví? Sociální a ekonomické faktory Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Zděděné dispozice Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Čas (věk) Úroveň zdraví

Zdraví Nemoc Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Vynikající zdraví (vynikající kondice) Zdraví Výborné zdraví Dobré zdraví Celkem dobré zdraví Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Nemoc Těžká nemoc, invalidita

Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Vynikající zdraví (kondice) Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Kvalita zdraví (života) Zdraví Nemoc Špatný základ + NEzdravý ž.s. Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk

Determinanty zdraví Výsledek? Protektivní faktory NEMOC – ZDRAVÍ? Rizikové faktory Genetický základ

Ochrana zdraví: Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy Podpora a posilování zdraví, odolnosti 9 9

Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) Zdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Ochrana zdraví při práci, hygiena práce Běžná hygiena a další protiinfekční opatření Očkování 10 10

DRUHY PREVENCE Primární Sekundární Terciární Podstata: Úrovně prevence: Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Primární Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Sekundární Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku

2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: (Celo)populační přístup Individuální přístup (strategie „vysokého rizika“) 12 12

Příčiny aterosklerózy Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Biochemické a fyziologické charakteristiky Faktory životního stylu (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Zvýšený Cholesterol v plasmě Kouření Zvýšený Krevní tlak Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii Nadváha, obezita Nízká pohybová aktivita Diabetes, zvýšený krevní cukr Alkohol - nadměrná konzumace Trombogenní faktory

Tabák Nejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní onemocnění Škodí i v nejmenší dávce Principielně velmi snadná ovlivnitelnost

Strava a riziko aterosklerózy Složení a množství tuků (MK) Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Energetický příjem (nadměrný) Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina)

Doporučení stravy pro prevenci KVO Strava musí být pestrá Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: Ovoce a zelenina Celozrnné obilniny a chléb Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku Ryby Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO Tuky: Tuky = 25-35% příjmu energie Nasycené – do 7% celk. energie Příjem cholesterolu < 200mg denně Nasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA Při zvýšeném LDL-chol dopor. fytosteroly 2g/den

Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí

Příčiny aterosklerózy Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Faktory životního stylu Biochemické a fyziologické charakteristiky Kouření Zvýšený Cholesterol Zvýšený Krevní tlak Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii Nadváha, obezita Nízká pohybová aktivita Diabetes, zvýšený krevní cukr Alkohol - nadměrná konzumace Trombogenní faktory Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys.

Doporučení pohybové aktivity Provozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: Vytrvalostní, aerobní Typ aktivity: 5 nebo více dní v týdnu Frekvence: 30 min, lépe 45 min Trvání 1 aktivity: Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk Další cesty jak zvýšit aktivitu: Do schodů místo výtahu Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat Do práce pěšky, na kole…. Pořídit si a nosit krokoměr Jízda na rotopedu při sledování TV Zacvičit si v pracovní přestávce

Na čem závisí hladina krevního cholesterolu Individuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) Strava: Složení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) Množství cholesterolu v potravě Látky ovlivňující vstřebávání cholesterolu Pohybová aktivita Nadváha a obezita

Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) Udržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] Hmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Hodnocení hmotnosti podle BMI: Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30

22 22

Krevní tlak < 120 < 80 120 - 129 80 - 84 130 - 139 85 - 89 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 120 < 80 Optimální 120 - 129 80 - 84 Normální 130 - 139 85 - 89 Vysoký normální > 140 > 90 Hypertenze Hlavní příčiny zvýšeného TK: Nadváha a obezita Nedostatek pohybu Alkohol Sůl

(Kolika % přispívají jednotlivé příčiny k celkové úmrtnosti na nádory) Příčiny rakoviny (Kolika % přispívají jednotlivé příčiny k celkové úmrtnosti na nádory) Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Výživové faktory 35 % Kouření 30 % 5 % Nízká pohybová aktivita 5 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí % 5 10 15 20 25 30 35 40

Pořadí nádorů dle úrtnosti Muži: Ženy: Plíce - 26,7 % Kolorektum – 15,8 % Prostata - 8,9 % Slinivka - 6,0 % Žaludek – 4,8 % Ledviny – 4,6 % Játra – 3,4 % Moč. Měchýř – 3,0 % ---------------------- Těchto 8 = celk: 73,2 % Prs – 15,4 % Kolorektum – 14,3 % Plíce – 11,0 % Slinivka - 7,0 % Vaječníky – 6,0 % Žaludek – 4,3 % Ledviny – 3,5 % Žlučník – 3,0 % ---------------------- Pohlavní orgány celkem: 14,3% Tyto všechny nádory = celk: 72,8 %

Kouření Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) V kouři cigaret 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Cigarety klasifikovány jako karcinogen třídy I (=prokázaný humánní) Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů

Nosní dutiny a paranasální sinusy Hrtan Plíce Cervix dělohy Ovarium Kouření a rakovina Ústní dutina Oropharynx Nasopharynx Hypopharynx Jícen Žaludek Kolorektum Játra Pankreas Nosní dutiny a paranasální sinusy Hrtan Plíce Cervix dělohy Ovarium Močový měchýř Ledvina Močovod Kostní dřeň (myeloidní leukemie) Prs (limitované důkazy) 27 27

Shrnutí – výživové faktory s přesvědčivými důkazy: 28 28

Shrnutí – výživové faktory s pravděpodobnými důkazy: 29 29

A co podstatné není, nemá vliv: Éčka Zbytky pesticidů v potravinách Náhradní sladidla Čaj (zelený i černý) Káva Suplementa, vitamíny v tabletách Biopotraviny 31 31