Fyzika + Elektřina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Kondenzátor Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak se dá nahromadit elektrický náboj
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Fyzika + Elektřina.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
SPOJOVÁNÍ KONDENZÁTORŮ
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Fyzika - mechanika.
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Fyzika + Elektřina.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Kondenzátory S.Kopřivová 3.A.
KAPACITA VODIČE, KONDENZÁTOR.  Povrch kulového elektricky nabitého vodiče tvoří hladinu nejvyššího potenciálu.  Mějme dva kulové vodiče s.
PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ
Spojování kondenzátorů
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ52 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_104.
Kapacita vodiče. Kondenzátor.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kondenzátory v technické praxi
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_ELEKTRICKÝ.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrický proud.
Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
zapojování kondenzátorů
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Technická mechanika – Čepové tření
Technická mechanika – Skládání sil 2
Kondenzátor Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2017
Fyzika – Asynchronní elektromotor
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Fyzika – Zesilovač.
Inf Barevné ladění dokumentů
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Fyzika – Jaderná elektrárna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vytápění Teplo.
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
KAPACITA VODIČE A KONDENZÁTOR
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Fyzika – Usměrňovače.
Základní pojmy fyziky atomu
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
Elektrické vlastnosti látek
Transkript prezentace:

Fyzika + Elektřina

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Fyzika Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Iva Štrbíková Škola: VOŠ a SPŠ Šumperk, Gen. Krátkého 1 Anotace : Prezentace vysvětluje pojem kondenzátor, kapacita a energie kondenzátoru, zapojení a výslednou kapacitu dvou a více kondenzátorů. Seznamuje s využitím kondenzátorů v praxi a s typy kondenzátorů. Klíčová slova: kapacita, kondenzátor, dielektrikum, sériové a paralelní zapojení, energie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

kondenzátory SPŠ-FYZ-7-III/2

kondenzátor „krabička na náboj“ – kondenzátor akumuluje elektrický náboj Nejjednodušší – deskový (2 desky – ploché vodiče o obsahu S ve vzájemné vzdálenosti d oddělené dielektrikem o permitivitě ε) Kapacita závisí na relativní permitivitě dielektrika, určuje „jak moc náboje se vejde do kondenzátoru“ U kondenzátorů s dielektrikem je třeba přivést větší náboj na desky, kvůli překonání účinku vázaných nábojů vzniklých polarizací dielektrika Schematická značka

Něco z historie První kondenzátor sestrojil Pieter van Musschenbroek profesor v holandském Leydenu v roce 1746 Leydenská láhev

Něco z historie Leydenská láhev – skleněná láhev. Jedna elektroda - cínová fólie (staniol), kterou byla láhev zhruba do dvou třetin své výšky obalena. Druhá elektroda - fólie vložená do láhve a spojená s přívodem vyvedeným hrdlem láhve. Dielektrikem tohoto kondenzátoru byla voda.

Něco z historie Jedna z realizací baterie leydenských lahví, která je vystavená v Mnichovském muzeu. Vedle leydenských lahví je zdroj napětí, kterým se nabíjely.

Kapacita kondenzátoru Jak lze zvýšit kapacitu kondenzátoru? Použitím dielektrika s vysokou permitivitou ε Zmenšením vzdálenosti d desek Otáčením desek a tím se zvětší účinná plocha S

Spojování kondenzátorů Paralelní Napětí na obou kondenzátorech je stejné Výsledný náboj: Výsledná kapacita: Pro n kondenzátorů je

spojování kondenzátorů SÉRIOVÉ Náboje na kondenzátorech jsou stejné Výsledné napětí je dáno součtem napětí na kondenzátorech: Výsledná kapacita: Pro n kondenzátorů

Energie kondenzátoru Při nabíjení (vybíjení) kondenzátoru dochází k pohybu elektrického náboje v el. poli, kondenzátor získává (ztrácí) energii. Napětí U na deskách je přímo úměrné náboji Q Obsah plochy pod grafem je číselně roven práci, kterou vykonaly elektrostatické síly při nabíjení (resp. vybíjení) kondenzátoru. UC – maximální napětí QC – maximální náboj

Energie kondenzátoru Jestliže se kondenzátor nabije na napětí U < UC, bude na deskách náboj Q < QC Platí stejné vztahy: Platí zákon zachování energie: Práce je rovna energii kondenzátoru Energie dodaná prací elektrostatických sil se spotřebuje k polarizaci dielektrika. Energie zůstane v polarizovaném dielektriku ve formě energie elektrostatického pole.

Kondenzátory v praxi válcové otočné S papírovým dielektrikem, plastovou fólií, skleněné, slídové, keramické, elektrolytické Elektrolytické – 2 hliníkové folie, mezi nimi vrstva papíru napuštěná elektrolytem

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí ze sady Microsoft Office 2010. http://www.tipsimages.it/ http://cs.wikipedia.org/ http://www.spd-km.cz/ http://fyzika.jreichl.com/ Ing. Pavol Tarábek. Odmaturuj z fyziky.1. vydání.nakl. Didaktis Brno.2004.ISBN 80-86285-39-1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.