Savci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Volně žijící zvířata-I savci
Pří_180_Rozmanitost přírody_Veverka obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Základní škola Rosice, okres Chrudim
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Savci 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Savci – řád hlodavci (úvod)
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Savci – řád hlodavci (zástupci 1)
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Savci – řád hlodavci (zástupci 3)
Čeleď: Šelmy lasicovité
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Pří_190_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Savci- medvědovité šelmy, ploutvonožci, zajícovci
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Zajícovci, hlodavci Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Savci – řád hlodavci (méně známé druhy)
Savci – řád hlodavci (zástupci 3) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Savci – Poznáš kdo jsem? Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Savci – řád hlodavci (zástupci 1)
Savci – řád hlodavci (úvod) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HLODAVCI. HLODAVCI Nejpočetnější řád Nejpočetnější řád Charakteristický znak: 1 pár hlodavých zubů v každé čelisti. Tyto zuby stále rostou. Charakteristický.
Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_6_Savci _Hlodavci Téma: 14C_Př8.roč.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
VEVERKA OBECNÁ.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Třída: Savci řád: HLODAVCI
Název projektu: Živá příroda ve škole
Ekosystém les Živočichové
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
HLODAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Řád: Hlodavci.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

Savci

KŘÍŽOVKA NA ÚVOD Zimní spánek Král zvířat Ryba našich řek Doktor stromů, šplhavec Nejtěžší had světa Psovitá šelma Druh pštrosa Soustava, ve které proudí tělní tekutiny (krev a míza)

ŘEŠENÍ TAJENKY h i b e r n a c l v o k u d t m é í

Hlodavci

Hlodavci Býložravci (výjimečně všežravci) Neúplný chrup-složený z hlodáků a stoliček Hlodáky= přední dorůstající zuby Zástupci: veverka obecná, morčata, pískomilové, křečkové, myšice, sysel obecný, hraboš polní, svišť horský, ondatra pižmová, hryzec vodní, myš domácí, potkan, krysa, bobr evropský

Veverka obecná V nížinách rezavé, v horských oblastech tmavě zbarvené Hbitě šplhá po stromech, skáče Živí se semeny stromů a pupeny, někdy plení ptačí hnízda 2x do roka má 3-7 mláďat, která se rodí holá a slepá Predátorem veverek je především kuna a jestřáb

Myšice lesní Připomíná větší myš s výrazně většími boltci Všežravec lovící v noci

Křeček polní V ústní dutině má lícní torby-kapsy, sloužící k přenášení plodů a semen do doupěte Doupě má několik komor V zimě hybernuje Všežravec Jeden křeček dokáže na zimu nashromáždit až 50 kg obilí

Sysel obecný Stepi Život v kolonii Kriticky ohrožený druh Býložravec při nebezpečí hvízdají a tím ohlašují predátora

Svišť horský Plachý býložravec Žije v horských oblastech v koloniích V ČR není, setkat se s ním můžeme v Tatrách (SR)

Ondatra pižmová Původ Severní Amerika Žije v norách poblíž řek a rybníků Mezi prsty na nohou má plovací blány Ceněná kožešina

Bobr evropský Velký hlodavec až 1 m Živí se rostlinnou potravou, především kůrou stromů Staví hráze ve vodě, dokáže pokácet celý strom

Činnost bobra evropského

Další zástupci hlodavců Hraboš polní myš domácí Potkan krysa

OTÁZKY K PROCVIČENÍ Proč hlodavci okusují tvrdé předměty? Který z hlodavců dobře šplhá a rychle se pohybuje po stromech? Jak se liší životní projevy křečka a sysla? Co je deratizace? Jak přenáší křeček potravu? Který z hlodavců žije v koloniích? Které hlodavce můžeme spatřit kolem vody? Kde a z čeho si bobr staví svá obydlí?

ŘEŠENÍ Proč hlodavci okusují tvrdé předměty? Mají dorůstající řezáky, tzv. hlodáky. Který z hlodavců dobře šplhá a rychle se pohybuje po stromech? Veverka obecná. Jak se liší životní projevy křečka a sysla. Křeček si hloubí několik komor, jen v jedné spí ostatní jsou zásobárny potravy, sysel si hloubí nory bez komor. Co je deratizace?Chemická likvidace hlodavců. Jak přenáší křeček potravu? V lícních torbách-kapsách v dutině ústní. Který z hlodavců žije v koloniích? Sysel obecný. Které hlodavce můžeme spatřit kolem vody? Ondatru pižmovou, hryzce vodního. Bobra evropského. Kde a z čeho si bobr staví svá obydlí? Kmeny, hlína, proutí.

Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 2 pro 7. ročník základní školy – zoologie, botanika, Praha : SPN, 1999, 128 s., ISBN 80–7235–069–2. http://commons.wikimedia.org/wiki/Sciurus_vulgaris http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apodemus_flavicollis_(Ratiborice).jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europ%C3%A4ischer_Ziesel_aus_Erdloch_guckend.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microtus_arvalis_lenghts.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Krysa_obecn%C3%A1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Co-swand-09-12.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oryctolagus_cuniculus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/European_Hare_2012-07-30_5.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marmota_marmota_-Swiss_Alps-8.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ondatra_zibethicus_FWS.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castor_fiber_vistulanus2.jpg