Základy číslicové techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vestavné mikropočítačové systémy
Advertisements

Základy ukládání dat v počítači
PRIPO Principy počítačů
Číselné soustavy Pro člověka je přirozené počítat do deseti, protože má deset prstů. Matematici s oblibou říkají, že počítáme v desítkové soustavě. To.
Interpretovaná Matematika
PRIPO Principy počítačů
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Aplikační a programové vybavení
Základy informatiky přednášky Kódování.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informační a komunikační technologie
Booleova logika(algebra)
Číselné soustavy.
RoBla Číselné soustavy.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Dvojkový doplněk, BCD kód
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
Reprezentace dat v počítači
Dvojková, osmičková, desítková, šestnáctková
ČÍSELNÉ SOUSTAVY OSMIČKOVÁ, ŠESTNÁCTKOVÁ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ČÍSELNÉ SOUSTAVY ČÍSLA S DESETINNOU ČÁRKOU
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální učební materiál
Dvojková(binární) a šestnáctková(hexadecimální) soustava
Základy číslicové techniky
Dominik Šutera ME4B.  desítková nejpoužívanější  binární (dvojková) počítače (mají jen dva stavy)  šestnáctková (hexadecimální) ◦ Používají jej programátoři.
Základy číslicové techniky
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Radim Farana Podklady pro výuku
Základy číslicové techniky
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Desítková Dvojková.
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Základy Číslicové Techniky
Výukový program: Mechanik elektrotechnik Název programu: Číslicová technika II. ročník Osmičková číselná soustava Vypracoval: Mgr. Holman Pavel Projekt.
desítková (dekadická, r = 10) dvojková (binární, r = 2)
Perfektní kódy.
Datové typy a struktury
Datové struktury bit /binary digit) - nejmenší jednotka informace (jedna ze dvou možností, nula nebo jedna) byte - nejmenší adresovatelná jednotka paměti.
Základy číslicové techniky
Aplikační a programové vybavení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aritmetické operace ve dvojkové soustavě, šestnáctkový součet
BCD kód a záporná dvojková čísla
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číselné soustavy dekadická binární hexadecimální
Převody mezi číselnými soustavami 1
Výukový program: Mechanik elektrotechnik Název programu: Číslicová technika II. ročník Šestnáctková číselná soustava Vypracoval: Mgr. Holman Pavel Projekt.
 Jak se dělí číselné soustavy?  V jaké technice se používá dvojková soustava?  Jaké čísla používá?
Základy číslicové techniky
Kódování Radim Farana Podklady pro výuku. Obsah Cyklické kódy.
Radim Farana Podklady pro výuku
Číselné soustavy VII ASCII kódování Jana Bobčíková.
Šestnáctková soustava
Číselné soustavy a kódy
Číselné soustavy.  Obecně lze libovolné celé kladné číslo zapsat polynomem a n  z n + a n-1  z n-1 + … + a 0  z 0, kde z je libovolné přirozené číslo.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Kódy
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Ukládání dat v paměti počítače
Číslicová technika.
Číselné soustavy Číselné soustavy reprezentují čísla, která jsou pro nás symbolem určitého množství – kvantity. Desítkovou soustavu se učíme již v první.
Číselné soustavy a kódy
Práce s desetinnými čísly
Číselné soustavy a kódy
Transkript prezentace:

Základy číslicové techniky

Převody do desítkové soustavy Mějme číslo 152 v desítkové soustavě. Chceme ho převést do desítkové soustavy (neočekáváme tedy žádnou změnu): x=152 2*100 = 2 5*101 = 50 1*102 = 100 Nyní stačí sečíst výsledky: 2+50+100 = 152 Převáděné číslo převrátíme a každou jeho číslici vynásobíme yx, kde y je řád původní soustavy a x je vždy o 1 větší.

Převod z dvojkové do desítkové soustavy Převeďte číslo 10100 z dvojkové soustavy do desítkové: 0*20=0 0*21=0 1*22=4 0*23=0 1*24=16 Sečteme-li čísla, dostaneme výsledek 20

Převod z šestnáctkové do desítkové soustavy Převeďte číslo F1AE z hexadecimální (šestnáctkové) soustavy do desítkové. E*160 = 14*160 = 14 A*161 = 10*161 = 160 1*162 = 256 F*163 = 15*163 = 61440 Výsledek je 61870

Doplňkový a inverzní kód Kladná : stejná ve všech kódech, přímém, inverzním i doplňkovém -první číslo (bit)je 0 (kladné číslo) -zbylá čísla jsou hodnoty čísla //u 4-bitu tedy 3 bity, rozsah 0-7 Postup -máme číslo 5 -to je 101 ve dvojkové soustavě -připíšeme první kladný bit 0 a máme výsledný přímý kód 0101 -protože jsou kódy pro kladná čísla stejná, máme hotovo

Záporná: y je nutné postupně převézt na přímý, inverzní a doplňkový kód -záporná čísla poznáme podle čísla 1 (znaménka -) v prvním bitu Postup přímý kód -máme číslo -5 v dekadické soustavě -5 je ve dvojkové soustavě 101 -mínus se vyjadřuje 1 -v přímém kódu je výsledkem spojení znaménka a čísla 1| 101, tedy 1101 Postup inverzní kód -vycházíme z přímého kódu -číslo 1 pro znaménko „-“ zůstává -ostatní bity se zinvertují (0»1 a 1»0), tedy z 101 na 010 -spojíme invertované číslo se znaménkem 1| 010 a vznikne inverzní kód 1010 Postup doplňkový kód -vycházíme tentokrát z inverzního kódu -přičteme k němu 1 bit, tedy 0001, tedy 1010 + 0001 a vznikne doplňkový kód 1011

Postup z doplňkového na přímý kód -postupuje převráceným způsobem v opačném pořadí -máme číslo 1100 v doplňkovém kódu -pro získání inverzního kódu odečteme 1 bit (-0001) a získáme 1011 -přímý kód získáme zachováním znaménkového bitu (první 1) a invertováním zbytku kódu, 1100-z přímého kódu rozložíme na znaménko a číslo a získáme klasické dekadické číslo 1| 100 = -4 Příklad -3 -dekadické číslo 1011 -přímý kód (- | 3 = 1|011) 1100 -inverzní kód (1 |011 invertujeme číslo na 1 |100) 1101 -doplňkový kód (1 |100 + 0 |001 = 1101) 1100 -inverzní kód (1 |101 - 0 |001 = 1100) 1011 -přímý kód (1 |100 invertujeme vše za znaménkem 1011) -3 -dekadické číslo (1 |011 = - |3)

BCD (Binary Coded Decimal) kód  Způsob kódování celých čísel s využitím pouze desítkových číslic (0-9), a to už na úrovni čtveřic bitů (nibblů) tím způsobem, že každý nibble odpovídá jedné desítkové číslici. Příklad : Dekadicky: 87 BCD (4 bity): 1000 0111 BCD (8 bitů): 00001000 00000111 Binárně: 01010111

Grayův kód (známý také jako zrcadlový binární kód) Použití tohoto kódu má význam v elektrických obvodech při čtení hodnoty asynchronních (nesynchronizovaných) čítačů a absolutní snímače polohy.  Při změně hodnoty klasického binárního čítače o hodnotu ±1 dochází u každé druhé změny ve stejném směru (+ nárůst / - pokles hodnoty) ke změně na více bitových pozicích čítače. Například při přechodu z hodnoty 3 (011B) na na hodnotu 4 (100B) se současně změní všechny tři bitové pozice. S nárůstem počtu n bitů pro vyjádření hodnoty (= 2n), narůstá i počet takových stavů, ve kterých dochází ke změnám na dvou a více bitových pozicích.

Převod z Grayova kódu na klasický binární kód lze snadno realizovat pomocí logických členů XOR zapojených následovně. Pro převod opačným směrem „otočíme“ hodnoty g a b.

ASCII Tabulka všech 128 znaků ASCII kódu Netisknutelné řídící znaky jsou reprezentovány jejich respektivními zkratkami na červeném pozadí

ASCII je anglická zkratka pro American Standard Code for Information Interchange („americký standardní kód pro výměnu informací“). V podstatě jde o kódovou tabulku, která definuje znaky anglické abecedy, a jiné znaky používané v informatice. Tabulka obsahuje tisknutelné znaky: písmena,číslice, jiné znaky (závorky, matematické znaky (+ - * / % atd.), interpunkční znaménka (, . : ; atd.), speciální znaky (@ $ ~ atd.)), a řídící (netisknutelné) kódy, které byly původně určeny pro řízení periferních zařízení (např. tiskárny nebo dálnopisu).

Samoopravné kódy  Dovolují při dostatečně malém poškození zrekonstruovat původní data. Jaké množství chyb kód opravuje, je jeho charakteristika. Hammingův kód: V oblasti telekomunikací je Hammingův kód lineární kód pro opravu jedné chyby, pojmenovaný po jeho objeviteliRichardu Hammingovi. Binární kód se nazývá Hammingův, jestliže má kontrolní matici, jejíž sloupce jsou všechna nenulová slova dané délky n− k = r a žádné z nich se neopakuje.

Kontrolní součet:   Doplňková informace, která se předává spolu s vlastní informací a slouží k ověření, zda je vlastní informace úplná a zda při jejím přenosu nedošlo k chybě. Kontrolní součet je výsledkem nějaké předem určené operace, provedené s vlastní informací.

Redundance Prostředek ke zvyšování spolehlivosti a odolnosti proti chybám. Zejména zápisy čísel, kódů a programů mají velmi nízkou redundanci, která se často plánovitě zvyšuje například paritou,kontrolní číslicí nebo kontrolním součtem, které umožňují aspoň odhalení části chyb. Ještě daleko složitější a nákladnější redundance se užívají v podobě tzv. „samoopravného kódování“ (samoopravný kód), které dovoluje automatickou opravu jedné nebo i více chyb na určitý počet bitů informace.