Návykové látky, závislosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
„EU peníze středním školám“
KOUŘENÍ.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Plíce po 20 letech kouření
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Drogy Výchova ke zdraví.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
- význam nádorových onemocnění
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Transkript prezentace:

Návykové látky, závislosti

Žáci se seznámí: S pojmem návyková látka, závislost S nejčastěji užívanými a tolerovanými návykovými látkami S nebezpečím vznikajícím s jejich užíváním

Návykové látky Chemické látky působící na nervově centrální soustavu Působí negativně na lidský organismus Mění mozkové funkce Způsobují změny v náladě, vnímání, chování Způsobují psychickou a fyzickou závislost Držení a užívání většiny psychoaktivních látek je ve většině zemí trestné

Kofeinismus – dlouhodobé užívání kofeinu vede k závislosti Kofein je obsažen v kávě, v čaji, v kofole a dalších osvěžujících nápojích Vznik abstinenčních příznaků při vynechání dávky – neklid, úzkost, bušení srdce, nespavost, bolesti hlavy

Alkoholismus = závislost na alkoholu Má negativní dopad na centrální nervový systém Alkohol otupuje smysly a vnímání okolí Ovlivňuje paměť Může dojít k selhání všech tělesných systémů Vzniká návykového chování, dochází ke změně osobnosti Vznikají další onemocnění (vředová choroba, poškození jater, onkologická onemocnění a jiná onemocnění) Riziko postižení plodu matky alkoholičky

Nikotinismus = závislost na nikotinu obsaženém v cigaretách Rizika kouření: Dýchací obtíže Chronická bronchitida Další onemocnění – žaludeční vředy, onkologická onemocnění a jiná onemocnění Nižší porodní váha novorozenců matek kuřaček Zvýšené nebezpečí vzniku požárů a popálení Kuřácké prostředí ohrožuje zdraví nekuřáků

Dlouhodobé užívání marihuany = vznik závislosti Psychotické stavy - realita je vnímána jinak Negativní psychické stavy organismu – panika, strach, úzkost, psychózy, deprese Odosobnění, ztráta kontroly, ztráta smyslu pro realitu

Léčba závislostí Jedinec si sám se závislostí neporadí Musí se chtít léčit Nutná pomoc psychologů, terapeutů, psychiatrů Celoživotní abstinence Prevence vzniku závislostí: zdravý životní styl

Test Podtrhni správnou odpověď: Návykové látky Mění mozkové funkce Prospívají zdraví Způsobují změny v náladě, vnímání, chování Způsobují psychickou a fyzickou závislost Držení a užívání většiny psychoaktivních látek je ve většině zemí trestné

Kofein Podtrhni správnou odpověď: Dlouhodobé užívání kofeinu vede k závislosti Vznik abstinenčních příznaků při vynechání dávky – neklid, úzkost, bušení srdce, nespavost, bolesti hlavy Káva uklidňuje organismus

Alkohol Podtrhni správnou odpověď: Alkoholismus je závislost na alkoholu Pití alkoholu je dobré na zlepšení paměti Alkohol otupuje smysly a vnímání okolí Může dojít k selhání všech tělesných systémů Vzniká návykového chování Vznikají další onemocnění ( vředová choroba, poškození jater, onkologická onemocnění a jiná onemocnění) Riziko postižení plodu matky alkoholičky

Kouření Podtrhni správnou odpověď: Zapříčiňuje dýchací obtíže Další onemocnění – žaludeční vředy, onkologická onemocnění a jiná onemocnění Nižší porodní váha novorozenců matek kuřaček Zvýšené nebezpečí vzniku požárů a popálení Kouřením se zlepšuje pleť

Marihuana Podtrhni správnou odpověď: Vznikají negativní psychické stavy organismu – panika, strach, úzkost, psychózy, deprese Marihuana je volně dostupná Dochází k odosobnění, ztráty kontroly, ztráty smyslu pro realitu

Léčba závislostí Podtrhni správnou odpověď: Jedinec si sám se závislostí neporadí Musí se chtít léčit Závislost prospívá zdraví Nutná pomoc psychologů, terapeutů, psychiatrů Celoživotní abstinence Prevence vzniku závislostí: zdravý životní styl