Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

Nadvláda Makedonie nad Řeckem
PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozvoj rodové společnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
České země v pravěku Doba kamenná
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
6. ročník Pravěk a starověk
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
člověk vzpřímený Homo erectus
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Paleolit 6. ročník.
Paleolit ve světě VY_32_INOVACE_1D.6.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Původ a vývoj člověka III
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Život člověka v době kamenné
Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková
ČLOVĚK ZRUČNÝ (HOMO HABILIS)
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
6. ročník Pravěk.
6. ročník Pravěk.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
Pravěk uč. 21.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
Transkript prezentace:

Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková číslo: VY_32_INOVACE_26_02 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

Metodický list – anotace: Didaktický učební materiál Člověk vzpřímený – homo erectus slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Metodické pokyny jsou uvedeny na jednotlivých stranách. Pokud není uvedeno řešení správných odpovědí na otázky a úkoly, vyplývá z textu prezentace.

Člověk vzpřímený – homo erectus Vyspělejším druhem z rodu Homo byl člověk vzpřímený. Žil přibližně před 1,5 mil. – 300 tis. př. n. l. Žil v Africe, odtud se rozšířil i do Asie a Evropy.

Způsob obživy Hlavní potravou člověka vzpřímeného byl sběr plodů, vajec a drobných živočichů, ale dokázal už lovit i velká zvířata (slony, nosorožce, koně, bizony, jeleny). Lov probíhal tak, že zaútočili na osamělá zvířata nežijící se stádem nebo se snažili oddělit jediné zvíře od stáda. Lovu se účastnili všichni členové tlupy. K lovu používali dřevěný oštěp, kyje, kostěné nástroje a nový nástroj pěstní klín.

Opracování pěstního klínu: Pěstní klín byl jemněji opracován než sekáč. Kámen, budoucí pěstní klín, si člověk položil na větší kámen, kovadlinu. Dalším tvrdším kamenem tvaroval kámen do mandlovitého tvaru se zašpičatělým hrotem. Používal ho pak k bodání, řezání, i hrabání.

Využívání ohně a obydlí: Člověk vzpřímený uměl používat oheň (i k úpravě masa), ale ROZDĚLAT JEJ NEDOKÁZAL. Získával ho např. při požárech způsobených bleskem a pak ho udržoval. Žil ve větších tlupách (20 – 30 členů) pod skalními převisy a v jeskyních. Mezi sebou si rozdělovali povinnosti – muži lovili a vyráběli nástroje, ženy pečovaly o děti a staraly se o přípravu jídla. Členové se dorozumívali pomocí posunků a zvuků.

Rozdělte se do skupinek po 4 žácích a dohodněte se, na čem se budete stejně jako pravěcí lidé pomocí zvuků a posunků domlouvat. Scénku předveďte ostatním:

Otázky: Vyjmenuj shody a rozdíly mezi člověkem zručným a člověkem vzpřímeným. Kde žil člověk vzpřímený? Kdy žil člověk vzpřímený? Proč začal více využívat oheň? Jaký měl pro něj význam? Jaký nový nástroj používal homo erectus? Jak jej vyráběl? Čím se živil?

Zdroje a citace: MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis: pravěk a starověk pro základní školy. Vyd. 4., v Práci 1. Praha: Práce, 1995, 71 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN 80-208-0337-8. BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289- 291-4. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Homo erectus [online]. c2013 [citováno 17. 09. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Homo_erectus&oldid=10703096> Obrázek ze strany 3 byl stažen 17. 9. 2013: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Homo_erectus.JPG Obrázky z Klipartu