Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Změny teploty těles tepelnou výměnou
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka. Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech.
Pokusy s nápojovými plechovkami
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Podle žáků kvarty gymnázia TGM Hustopeče
Vlastnosti plynů.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
KMD Stříbro, Jitka Soukupová a Zuzana Kalčíková
Plyny.
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
9. Hydrodynamika.
Spojování kondenzátorů
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace657 _ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
Přetlak a podtlak Yveta Ančincová.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Pascalův zákon a jeho užití
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Stavová rovnice plynu Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B-12.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice.
Pokus vyndání mince suchou rukou Vypracoval: Matěj Padevět.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Kouzelné ruce Pomůcky - Papír, nůžky, špendlík, modelína, obyčejná tužka.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Molekulová fyzika a termika
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Přípravný kurz Jan Zeman
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15-17
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Fyzika 2.E 12. hodina.
Transkript prezentace:

Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU

SPŠ stavební, Resslova 2, České Budějovice Soutěžní tým: Boháč Michal Flíček Václav Jakima Jiří Ondřej Tomáš

Baňkování Pomůcky: baňka (sklenička), svíčka, zápalky Provedení pokusu: Poprosíme dobrovolníka, aby položil ruku na stůl nebo si lehl na stůl. Zapálíme svíčku, položíme na pokožku dobrovolníka a hořící svíčku přiklopíme sklenkou. Svíčka zakrátko zhasne a pokožka se vyboulí do sklenky. Vysvětlení: Svíčka pod sklenkou zhasne, protože nemá kyslík k hoření. Vzduch se ochladí, zmenší objem, vznikne podtlak a díky němu se pokožka vtáhne dovnitř. Užití: Baňkování je vhodnou doplňkovou metodou klasických masáží. Dokáže odstranit bolesti páteře a celého pohybového aparátu, ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů. Díky podtlaku se vtáhne kůže dovnitř a zčervená - to je dáno silnějším prokrvením. Působením podtlaku se odsávají z těla škodlivé látky. Baňky se nechají přiloženy po určitou dobu nebo se posouvají po příslušných částech těla.

Baňkování Obrázky:

Baňkování Fotodokumentace:

Cinkající lahve Pomůcky: dvě skleněné lahve Provedení pokusu: Postavíme lahve na stůl 3 cm od sebe a foukáme mezi ně. Lahve se začnou přibližovat až o sebe cinknou. Vysvětlení: Vysvětlení je v Bernoulliho rovnici, která je zákonem zachování energie pro proudící tekutiny. Mezi lahvemi začne proudit vzduch, zvýší se jeho kinetická energie, celková energie zůstává stejná a tak se musí snížit potenciální energie, tedy tlak a lahve se začnou posouvat k sobě. Podobně se pokus provádí s papíry, plameny svíčky, s plechovkami, ale v pokusu s těžšími, skleněnými lahvemi je zjevné, že nebyly ovlivněny jinak. Zvukový efekt udělá pokusu pěkný závěr.

Cinkající lahve Obrázky

Cinkající lahve Fotodokumentace

Vyfouknutí štamprle Pomůcky: silnostěnná štamprle 5 cl, silnostěnná štamprle 2 cl Provedení pokusu: Štamprle dáme do sebe a několik centimetrů před ústy nad ně rychle foukneme. Menší štamprle vyskočí ven. Vysvětlení: Původně jsme se domnívali, že vysvětlení je v Bernoulliho rovnici, že nad štamprlemi začne proudit vzduch, zvýší se jeho kinetická energie, celková energie zůstává stejná a tak se sníží potenciální energie, tedy tlak a štamprle vyskočí. Ale při pokusech jsme zjistili, že s jistotou se pokus povede, když foukneme tak, aby se vzduch dostal mezi štamprle a tím se menší štamprle dostane ven.

Vyfouknutí štamprle Obrázky

Vyfouknutí štamprle Fotodokumentace