Audio vizuální stimulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vliv hluku na lidské zdraví
Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Biofeedback Jan Odstrčil.
Vliv barev na psychiku člověka
Elektromagnetické vlny
MEDITACE SAHADŽA JÓGY.
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Psychické stavy.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Nervová soustava.
Barva zvuku Veronika Kučerová.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Úvod do biomedicínské informatiky Jiří Mistr
Psychowalkmany Nedávné scifi, dnes velký užitek. Ještě psychowalkmana nevlastníte?  Škoda!  Dnes je používá ve civilizovaném světě čím dál více lidí.
Infračervené záření.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
EEG rytmy úvod elektrická aktivita mozku vykazuje rytmickou aktivitu o různé frekvenci, sahající od Hz (delta vlny), přes pásmo vln theta (4-7.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon
Tón, jeho výška a barva.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Lapis Lazuli Jakub Hudák.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Čidla receptory.
Regulace úzkosti ve sportu
Tereza Malinová IX. D ARAGONIT.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
X33BMI Úvod do biomedicínské informatiky Autor: Lenka Plevková
Tato prezentace byla vytvořena
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Hudební výrazové prostředky
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Potřeba spánku a odpočinku
Rozhlasové přijímače.
Metody zpracování očních pohybů
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Muzikoterapie.
Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS)
Vyšší nervová činnost.
Mozek a jeho stimulace Bionická řešení
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Elektroencefalografie
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Spánek. Lehce z historie elektrické proudy v mozku pomocí galvanometru při pokusech se zvířaty 1929 v klinických podmínkách malé rozdíly potenciálů.
MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Sluch.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
MATEMATIKA Mocniny v praxi. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Stres.
Transkript prezentace:

Audio vizuální stimulace Psychowalkman (AVS) Audio vizuální stimulace

Psychowalkman?? Psychowalkman(AVS- audiovizuální stimulátor) je technologický výrobek, který pomocí zrakových a zvukových impulsů působí na lidskou psychiku. Dokáže v nezvykle rychlém čase změnit psychické naladění uživatele podle jeho potřeby. Umožňuje „vyladit“ vědomí a vyvolat změnu frekvence mozkových vln.

Historie Šamanské rituály můžeme považovat jako první náznak stimulace. Šamani používali bubny a různá chřestidla, kterými byli schopni ovlivnit celé tělo. Při výzkumu bylo například zjištěno, že frekvence bubnování několika současných primitivních národů z různých míst planety odpovídá bez rozdílu hladině theta (4 – 7 Hz). Na stejné frekvenci fungují např. tzv. tibetské mísy. Další př. stimulace mysli je meditace, jóga a obdobná „cvičení“. Pomocí EEG bylo zjištěno, že ve stavu meditace je hladina vědomí ve stavu alfa(8-13Hz). V moderní době se metodou AVS zabívali vědci z Pentagonu a NASA pro vojenské potřeby(účel ovlivňování vojáků). AVS se ale ukázala na válečném poli nepoužitelná-prolomilo se informační embargo. První přístroje AVS se na americkém trhu objevily koncem 80. let-takřka okamžitě se těšily oblibě.

Jak AVS funguje Hladiny vědomí Technická stránka Pomocí zrakových a zvukových impulsů působíme na lidskou psychiku tak, že se snažíme stav vědomí přivést do jiné, požadované hladiny vědomí. Hladiny vědomí Technická stránka stimulace zraku stimulace sluchu

Hladiny vědomí První záznam elektrické aktivity mozku sejmul roku 1926 německý neurolog Hans Berger. Položil tak základ dnešních elektroencefalografů (EEG). Lékaři rozdělili tyto frekvence(hladiny) na: HLADINU DELTA (0,5 – 3 Hz) Hluboký bezesný spánek, útlum, regenerace životních funkcí, otupělost, bezvědomí HLADINU THETA (4 – 7 Hz) Hluboké uvolnění, snění, podvědomí HLADINU ALFA (8 – 13 Hz) Uvolnění, vnitřní bdělost, vysoká koncentrace HLADINU BETA (14 Hz a více) Nízká beta- aktivita s vnější pozorností, stav při práci Vyšší beta- vzrušení, stres, napětí, úzkost, vrcholný výkon, podráždění

Technická stránka Na přístrojem vysílanou frekvenci zrakových a zvukových pulsů se nejdříve přeladí zrak nebo sluch. Z takto ovlivněných oblastí mozku se poté frekvence rezonantně začne šířit do zbylých částí mozku-mozek se přeladí na vysílanou frekvenci. Působení na: zrak sluch

Ovlivňování zraku (brýle) Diody různé barvy blikají na příslušné frekvenci. Rozdílná vlnová délka barev působí různě na psychiku. červená (vzbuzující) - mozkové buňky na ni reagují nejsilněji, prokrvuje, dodává energii a vitalitu. Nejvíce používanou barvou pro AVS modrá (relaxační a meditační) - uklidňuje, snižuje tepovou frekvenci, tiší bolest, podporuje meditaci a stimuluje životní sílu, inspiraci a víru zelená (neutrální) - nastoluje rovnováhu a harmonii, posiluje nervovou soustavu, podporuje vnitřní klid a relaxaci oranžová-jantarová (veselá) - dodává optimismus, odstraňuje deprese, podporuje ctižádost a intelekt. Je kompromisem mezi zelenou a červenou bílá (univerzální) - obsahuje vlastnosti celého spektra- má tedy nejširší působení žlutá (intelektuální) - povzbuzuje rozum a intelekt, uvolňuje pozitivní energii, podporuje kreativitu a chuť do učení fialová (duchovní) - působí na nevědomí, dodává duchovní sílu a poznání, posiluje meditaci

Ovlivňování sluchu (stereofonní sluchátka) Druhy stimulace sluchu: Binaurální rytmy(nejefektivnější) Přístroj vysílá do jednoho ucha zvuk na nosné frekvenci, např. 200 Hz, a pro druhé ucho zvuk na "vyhozené" frekvenci, např. 210 Hz. Sluchové centrum pak vyhodnotí příjem o frekvenci 10 Hz a na ni se přeladí. Bílý šum Bílý šum je velmi rychlé a nahodilé střídání zvukových frekvencí. To poskytuje neurčitou a zmateční informaci. Mozkové centrum sluchu reaguje na podnět útlumem a uvolnění se do nižších hladin vědomí alfa až delta. Další stimulační signály izochronní tóny (běžné v přírodě), šedý nebo hnědý šum, monaurální rytmy, binaurální a izochronní akordy.

Příklady využití v praxi Nejedná se náhodou o nový podvrh obchodníků? vývoj přístrojů AVS je spojen s devíti Nobelovými cenami na jejich výrobě se podílejí věhlasní neurologové a psychologové pro český trh jsou přístroje schváleny atestem Státního zdravotního ústavu. AVS nevyužívají jen anonymní lidé, ale používá se i v odborné lékařské praxi např. u: lidí v depresi dětí, které mají problémy s učením dětí s LMD(lehká mozková disfunkce), dyslexií, dysgrafií poruch spánku, soustředění

Zdroje Literatura: Web: J.M. Valuch: Neurotechnologie, mozek a souvislosti Vlastimil Marek: Tajné dějiny hudby Web: www.baraka.cz www.dk-studio.net/eblog/ www.didgeridoo.cz www.psychowalkman.cz