Afrika – Severní region

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
AFRIKA Geografická poloha.
Charakteristika kontinentu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Afrika – Severní region
SEVERNÍ AFRIKA.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
Tunisko.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
AMERIKA.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Východní Evropa – Ukrajina
Státy severní Afriky Jarmila Kovářová.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
Hospodářství Afriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Pobřeží Středozemního moře
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
SEVERNÍ AFRIKA Obr.2 Obr.1. SEVERNÍ AFRIKA Obr.2 Obr.1.
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
AUSTRÁLIE.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
AFRICKÉ REGIONY.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Oblast Guinejského zálivu
Registrační číslo projektu
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
VY_52_INOVACE_03/2/19_ZEMĚPIS
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Jihoafrická republika
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_52_INOVACE_03/2/18_ZEMĚPIS
Jižní Afrika.
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozmístění obyvatelstva
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_10_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Afrika - státy test Základní škola Libina, příspěvková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Afrika.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_32
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
VY_32_INOVACE_ZE6-17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
REGIONY AFRIKY.
Obecná charakteristika kontinentu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Státy severní Afriky Mgr.Iva Roubalíková
Pobřeží Středozemního moře
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika – Severní region

Severní Afrika Charakteristika: od zbytku afrického kontinentu oddělena pouští Sahara je nejsevernější části tohoto kontinentu. Z geopolitického hlediska, podle definice OSN zahrnuje tento region následujících sedm zemí: Alžírsko Egypt Libye Maroko Súdán Tunisko Západní Sahara

Zemědělství a hospodářství Nejčastější se pěstuje pšenice, pomeranče, olivy,bavlna, čirok a neméně častými jsou datle, fazole, citrusy, rajská jablíčka, kedlubny a proso. Nejvíce chovanými zvířaty jsou kozy, ovce, hovězí dobytek, velbloudi, a protože jsou to většinou pobřežní státy tak se zde vyskytuje i hodně ryb. Čirok Proso Olivovník evropský Datle

Nerostné suroviny V Egyptě, Maroku a Západní Sahaře se nachází 3/4 světových zásob fosfátů. Fosfáty jsou důležitá skupina látek v biochemii. Jsou zde i ložiska železné rudy, stříbra, olova a mědi

Podnebí Jen úzký pruh pobřeží Středozemního moře a povodí dolního Nilu má příjemné subtropické podnebí. Tam je také osídlení nejhustší. V Severní Africe jinak převažují rozsáhlé pouště. Od ostatních částí Afriky se tato oblast výrazně odlišuje nejen krajinou, ale i lidmi. Tropické suché podnebí Tuaregové Berbeři Obyvatelstvo původní obyvatelé Severní Afriky - BERBEŘI - dnes vedou kočovný život (putují s karavanami velbloudů napříč pouští) - nomádi dnešní obyvatelé Severní Afriky jsou ARABOVÉ, kteří vyznávají Islám. Postavení ženy a její práva v muslimském světě jsou zcela odlišné. Převažujícím jazykem je arabština (arabové píší z pravé strany doleva).

Kultura Severní Afrika je přirozeně dělena do tří kulturních regionů : Maghreb (Severozápadní Afrika), Sahara, a údolí Nilu Po období středověku bylo území pod kontrolou Osmanské říše až na Maroko. Po 19. století bylo kolonizováno Francií, Velkou Británií, Španělskem a Itálií. Během 50., 60. až 70. let získaly všechny severoafrické státy nezávislost, až na malé španělské severoafrické državy na severu Maroka a Západní Saharu, které přešla pod marockou vládu.

Úkoly: Na mapě Afriky vyhledej všechny současné státy a zakresli je do mapy. Zjisti využití plodin pěstovaných v Severní Africe. Na mapě průmyslu a těžby nerostných surovin najdi naleziště ropy, zemního plynu a ostatních těžených surovin. Zjisti hlavní dopravní trasy v severní Africe.

Regionalizace Afriky OSN: Popiš jednotlivé části Afriky

Práce s atlasem - vodstvo 6 5   10 2 4 9 7 8 3 1 ŘEKA S NEJVĚTŠÍM PRŮTOKEM VODY (NEJVODNATĚJŠÍ ŘEKA). ( ústí do guinejského zálivu) ROZSÁHLÉ BAŽINY NA SEVERNÍM OKRAJI POUŠTĚ KALAHARI VE STÁTĚ BOTSWANA, KTERÉ JSOU NAPÁJENY STEJNOMENOU ŘEKOU PRÁMENÍCÍ V ANGOLE. MOHUTNÁ ŘEKA ÚSTÍCÍ DO GUINEJSKÉHO ZÁLIVU. NEJVYŠŠÍ AFRICKÝ VODOPÁD (933 M) leží v Jihoafrické republice. NEJVĚTŠÍ AFRICKÉ JEZERO (TAKÉ ZNÁMÉ JAKO VIKTORIINO JEZERO). JEZERO ZE KTERÉHO VYTÉKA MODRÝ NIL. MĚSTO U KTERÉHO SE STÉKA MODRÝ A BÍLÝ NIL. ŘEKA TVOŘÍCÍ PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI JIHOAFRICKOU REPUBLIKOU A NAMÍBIÍ. PRAMENÍ V DRAČÍCH HORÁCH. NEJHLUBŠÍ AFRICKÉ JEZERO - hloubka 1470 m NA TÉTO ŘECE LEŽÍ VIKTORIINY VODOPÁDY.

Práce s atlasem - řešení 6 5 T 10 2 4 U G E L A Z O K N 9 7 C H R Ú M B W 8 3 I 1 ŘEKA S NEJVĚTŠÍM PRŮTOKEM VODY (NEJVODNATĚJŠÍ ŘEKA). ( ústí do guinejského zálivu) ROZSÁHLÉ BAŽINY NA SEVERNÍM OKRAJI POUŠTĚ KALAHARI VE STÁTĚ BOTSWANA, KTERÉ JSOU NAPÁJENY STEJNOMENOU ŘEKOU PRÁMENÍCÍ V ANGOLE. MOHUTNÁ ŘEKA ÚSTÍCÍ DO GUINEJSKÉHO ZÁLIVU. NEJVYŠŠÍ AFRICKÝ VODOPÁD (933 M). NEJVĚTŠÍ AFRICKÉ JEZERO (TAKÉ ZNÁMÉ JAKO VIKTORIINO JEZERO). JEZERO ZE KTERÉHO VYTÉKA MODRÝ NIL. MĚSTO U KTERÉHO SE STÉKA MODRÝ A BÍLÝ NIL. ŘEKA TVOŘÍCÍ PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI JIHOAFRICKOU REPUBLIKOU A NAMÍBIÍ. PRAMENÍ V DRAČÍCH HORÁCH. NEJHLUBŠÍ AFRICKÉ JEZERO. NA TÉTO ŘECE LEŽÍ VIKTORIINY VODOPÁDY.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Severní_Afrika http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/LocationNorthernAfrica.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Čirok http://cs.wikipedia.org/wiki/Datle http://cs.wikipedia.org/wiki/Proso http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuaregové http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Nomadic_Berber_in_Morocco.jpg http://cache2.allpostersimages.com/p/LRG/18/1847/OGG8D00Z/posters/durou-jean-marc-young-berber-girl.jpg