Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Afrika – Severní region

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Afrika – Severní region"— Transkript prezentace:

1 Afrika – Severní region
Státy – část I

2 Severní Afrika Přiřaď státy do mapy severní Afriky Súdán Egypt Libye Alžírsko Tunisko Maroko Západní Sahara Hry a testy o Africe (EN)

3 Alžírsko Alžírská demokratická a lidová republika Hlavní město: Alžír (ولاية الجزائر, Al-Djazzâïr) Rozloha: km² (11. na světě) Počet obyvatel: Nejvyšší bod: Tahat (3003 m n. m.) Okolo 90 % Alžířanů žije v severní, pobřežní oblasti, zbytek, 1,5 milionu lidí, žije v jižních pouštích převážně v oázách. Kolem dvou pětin všech obyvatel je negramotných, protože zde děti pracují už od útlého věku a do školy chodí jen krátce nebo vůbec. Státním náboženstvím je sunnitský islám, vyznává ho přes 99% obyvatel Páteří alžírského hospodářství je ropa, zemní plyn, fosfáty, polymetalické rudy a rtuť. Dalšími důležitými odvětvími jsou zpracování železa a oceli a potravinářský a textilní průmysl. V pobřežní oblasti vládne středomořské podnebí, pro oblast Atlasu je typické kontinentální klima s horkými léty a studenými zimami. Suché a horké pouštní počasí s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí vládne na jihu země.

4 Alžír Tipasa Moulnaga dunes in Sahara

5 Hlavní město: Káhira Rozloha: km² Egypt Nejvyšší bod: Gebel Katrinah (2 642 m n. m.) Obyvatelstvo: Historie Egypta patří mezi nejdelší souvislé historie sjednoceného státu. Fyzicky tvoří Egypt východní část Sahary. Je tvořen vysoko položenou tabulí, rozdělenou údolím Nilu na západní část, tvořenou Libyjskou pouští a východní část, tvořenou Arabskou pouští. K Egyptu náleží též Sinajský poloostrov, ohraničený Suezským a Akabským zálivem. Sinajský poloostrov již patří geograficky k Asii a leží zde nejvyšší hora Egypta, Hora sv. Kateřiny (Gebel Katherína) vysoká 2642 metrů nad mořem. Podnebí Egypta se mění od severu k jihu. Sever je chladnější, na jihu jsou větší výkyvy teplot. Egypt je jednou z nejteplejších a nejsušších zemí světa, na některých místech neprší několik let.

6 Egypt Ekonomika Egypta závisí především na zemědělství, mediální sféře, vývozu ropy a turistice; více než tři miliony Egypťanů však přitom pracuje v zahraničí, především v Saudské Arábii, zemích Perského zálivu a Evropě. Dokončení přehrady v Aswanu roku 1971 a výsledné jezero Nasser změnilo časem prověřenou úlohu řeky Nilu v zemědělství a ekologii Egypta. Rychle rostoucí populace, omezené množství zemědělské půdy a závislost na Nilu však stále zdražují zdroje a ekonomiku. Egypt má vyvinutý energetický trh založený na uhlí, ropě, zemním plynu a vodní energetice. Značné zásoby uhlí se nalézají na severovýchodě Sinaje a těží se zde přibližně tun ročně. Ropa a plyn se těží v pouštních oblastech na západě, Suezském zálivu a v Nilské deltě. Egypt vlastní značné rezervy plynu

7 Luxor Aswan Sfinga Káhirské muzeum

8 Nejvyšší bod: Kinyeti 3187 m n. m. 45,047,502
Hlavní město: Chartúm Rozloha: km² Súdán Nejvyšší bod: Kinyeti 3187 m n. m. 45,047,502 Súdán je méně rozvinutý zemědělský stát, patří k nejchudším státům světa. Súdán má ohromné zdroje nerostného bohatství, nejdůležitější je ropa. Ta se těží převážně na jihu země a ropovodem transportuje do přístavu Búr Súdán Všechny stálé řeky náleží povodí Nilu, který protéká Súdánem svým horním a středním tokem. Nil vzniká soutokem Bílého a Modrého Nilu u Chartúmu. Sever země má tropické pouštní podnebí. V jižní polovině země se projevuje rovníkové monzunové podnebí, má vlhké letní a suché zimní období. Černoši tvoří 52 % obyvatelstva, vládnoucí Arabové 39 %, berberové 6 %, zbytek pak cizinci. Zemědělství zaměstnává 80 % obyvatel, tvoří však jen 40 % HDP. Ze zemědělských plodin se pěstují cukrová třtina, čirok, bavlna, pšenice, proso, podzemnice olejná, sezam, rýže, jamy, ovoce, datle a zelenina. Pro živočišnou výrobu jsou důležité skot, ovce, kozy, velbloudi, osli, drůbež a rybolov. Významná je těžba dřeva a produkce arabské gumy, ve které je největším světovým producentem.

9 jamy arabská guma

10 Pohoří v Severní Africe
6 5 4 2 3 1 Práce s atlasem Nejdelší řeka Afriky Pohoří v Severní Africe Dnešními obyvateli Severní Afriky, kteří vyznávají Islám jsou ? Největší poušť Afriky? Jedno z nejstarších a nejvýznamnějších míst Egypta. Súdán je stát, který zaměstnává 80 % obyvatel v ?

11 Práce s atlasem - řešení
6 Z E M Ě D 5 L 4 U S 2 X T 3 A R B O V É H Í 1 N I Práce s atlasem - řešení Nejdelší řeka Afriky Pohoří v Severní Africe Dnešními obyvateli Severní Afriky, kteří vyznávají Islám jsou ? Největší poušť Afriky? Jedno z nejstarších a nejvýznamnějších míst Egypta. Súdán je stát, který zaměstnává 80 % obyvatel v ?

12 Regionalizace Afriky OSN:
Popiš jednotlivé části Afriky

13 Úkoly: Na mapě Afriky vyhledej všechny současné státy a zakresli je do mapy. Najdi v atlase nejvyšší hory, pohoří jednotlivých států, všechny informace zapiš do sešitu. Na mapě průmyslu a těžby nerostných surovin najdi naleziště ropy, zemního plynu a ostatních těžených surovin. Zjisti hlavní turistické destinace v uvedených státech.

14


Stáhnout ppt "Afrika – Severní region"

Podobné prezentace


Reklamy Google